Είναι θλιβερό να παρακολουθείς τη συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μαζί με αρκετά άλλα στελέχη της ΟΕΛΜΕΚ και των Κινήσεων των καθηγητών και η όλη επιχειρηματολογία των βουλευτών Νικόλα Τορναρίτη και Νίκου Παπαδόπουλου να είναι τα οφέλη που θα προκύψουν (;) στα δημόσια οικονομικά. Λέει ο κος Τορναρίτης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει-ενθαρρύνει επέκταση ορίου αφυπηρέτησης. Την ίδια ώρα όμως η ΕΕ προτείνει και αύξηση των ετών υπηρεσίας για να λαμβάνει ο εργαζόμενος το ίδιο ποσό σύνταξης. Άρα τι να υποθέσουμε; Ότι σε κατοπινό στάδιο θα αυξηθούν και τα έτη υπηρεσίας για να λαμβάνουμε την ίδια σύνταξη; Εν μέσω οικονομικής κρίσης προτείνει δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη δημοτική και μέση εκπαίδευση για να μη μείνουν άνεργοι οι νέοι, εν γνώσει του ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο τη δεδομένη στιγμή άρα και ανεύθυνο εκ μέρους του, κι όμως το λέει. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό που εισηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είναι ο ίδιος και το κόμμα του να ψηφίσουν το 1% επί των κερδών των εταιριών. Θα το πράξουν;
Σε παρόμοια κατεύθυνση και η τοποθέτηση του κου Παπαδόπουλου. Ο Νίκος Παπαδόπουλος μας έπεισε ως συνδικαλιστές ότι ΔΕΝ πρέπει να υποστηρίξουμε την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης. Υποστήριξε ότι θα επέλθει οικονομική εξυγίανση με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, διότι θα πάψει η καταβολή της κρατικής σύνταξης για τους εκπαιδευτικούς, θα επηρεαστούν θετικά τα δημόσια οικονομικά από την αύξηση του ποσού καταβολής φόρου εισοδήματος από τους παραμένοντες για άλλα τρία χρόνια υψηλόμισθους εκπαιδευτικούς, ότι το κράτος θα εξοικονομήσει 33.5 εκατομμύρια Ευρώ με την παράταση κ.λπ. Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε με αυτή του την εκτίμηση. Αυτό που «ξέχασε» να αναφέρει είναι από πού θα προκύψει αυτή η οικονομία (για το κράτος) των 33 ½ εκ. Ευρώ. Ασφαλώς κάποιοι θα τα χάσουν’ και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς.
Ερωτούμε τους «συνδικαλιστές» – πρωτεργάτες του αντιλαϊκού, αντινεανικού και αντισυνδικαλιστικού αυτού μέτρου: Όλα αυτά που υποστηρίζουν οι συνονόματοι της κυβερνώσας βουλής πώς συμφέρουν τους εκπαιδευτικούς; Άκουσε κανένας σας από τους κύριους βουλευτές να αναφέρουν ότι με αυτό το μέτρο εξυπηρετούνται οι συνάδελφοι που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις; Πώς συμφέρει την κοινωνία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτή η νομοθεσία; Με ποια μούτρα θα πάει αύριο η ΟΕΛΜΕΚ να διαπραγματευτεί έναντι της εργοδοσίας τα αιτήματα μας και θα πείσει; Πώς θα πείσει τους συνάδελφους να αγωνιστούν για οποιαδήποτε αιτήματα, όταν η ίδια η ηγεσία ξεπούλησε τον κλάδο ολόκληρο για μια μικρή ομάδα (300-400) υψηλόμισθων συναδέλφων; Ντροπή σας. Έχετε καταγραφεί στο συνδικαλιστικό κίνημα ως η συντεχνία που παραδώσατε ένα κεκτημένο όχι κατόπιν ήττας από την εργοδοτική πλευρά αλλά με δική σας πρωτοβουλία. Ξανά ντροπή σας.
ΥΓ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο προεκλογικό του πρόγραμμα είχε ξεκάθαρη αναφορά ότι απορρίπτει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους εκπαιδευτικούς.
1. Κύριοι της Βουλής είναι ή όχι παραβίαση της λαϊκής εντολής αυτή σας η πράξη;
2. Κύριοι της ΟΕΛΜΕΚ ποια Δημοκρατία θα διδάσκετε στα παιδιά μας; Την άμεση δια δημοψηφίσματος δημοκρατία ή την δι’ αντιπροσώπων και πολλές φορές υποχρεωμένων να σας ακολουθήσουν 70-80 καθηγητών; Κρίμα.
Γιώργος Γιαλλούρης
Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ