του Χριστόφορου Θεοφάνους

Πριν από μερικές μέρες, δόθηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις η πρόταση της Επιτροπής Αναδόμησης/Αναδιαμόρφωσης του Ωρολογίου Προγράμματος Σπουδών των Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μια πρόταση που θα έπρεπε να στηρίζεται και να τεκμηριώνεται με αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα. Αντί αυτού, παρατηρούμε μια ολιγοσέλιδη τεκμηρίωση έξι σελίδων, περιορισμένη επιστημονικά, αφού παραπέμπει κυρίως στους μέσους όρους του ΟΟΣΑ, παραλείποντας παραπομπές που σχετίζονται με εκπαιδευτικά προηγμένες χώρες. Επιπλέον, στο επεξηγηματικό κείμενο της Επιτροπής, καταγράφονται αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία.
Δε θα ασχοληθώ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με την κατακρεούργηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αγωγής Υγείας, θέματα τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε σύγχρονου Ωρολογίου Προγράμματος, αφού στο δημόσιο διάλογο που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης Πρότασης, αρκετοί συνάδελφοι επιχειρηματολόγησαν για τις αδυναμίες της που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα θέματα και για την αναγκαιότητα διαφοροποίησής της.
Ειδικότερα, θα αναφερθώ σε μερικά σημεία πού καταγράφονται στο επεξηγηματικό κείμενο που συνοδεύει την Πρόταση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στο κείμενό της αναφέρει ότι  «έλαβε υπόψη την ιδιαιτερότητα της Κύπρου, ως ημικατεχόμενης χώρας». Επειδή δε θα ήθελα να με στείλουν στο «πυρ το εξώτερο», ούτε σε εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά ούτε σε κανένα ερημονήσι χαρακτηρίζοντάς με ως «προδότη» ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, τονίζω ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ασχολήθηκε με αλλαγές στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, δηλαδή πόσες ώρες θα διδάσκεται η Φυσική Αγωγή, τα Μαθηματικά, η Μουσική και όχι ΤΙ θα περιέχεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και ΤΙ θα διδάσκεται. Οι στόχοι και το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος, εάν για παράδειγμα θα έχουμε ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα κατεχόμενα εδάφη μας, τα χωριά και τις πόλεις μας και για ό,τι άλλο αφορά την Εισβολή και την Κατοχή, αποτελούν στοιχεία που καταγράφονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν είχε καμία απολύτως σχετική αρμοδιότητα. Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι όταν με το καλό λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, θα μειωθούν οι ώρες της Μουσικής ή θα αυξηθούν οι ώρες των Μαθηματικών;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο…

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]