Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού: Οι  αντικαταστάτες – συμβασιούχοι επανέρχονται στη Δημοτική Εκπαίδευση
Χωρίς προγραμματισμό και με την προχειρότητα να χαρακτηρίζει και πάλι τις όλες διαδικασίες, φαίνεται να εξελίσσεται η στελέχωση των δημοτικών μας σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά. Το ΥΠΠ δε φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη της περσινής χρονιάς ή σκόπιμα προχωρεί και πάλι στον διορισμό συναδέλφων με το καθεστώς αντικαταστάτη αντί συμβασιούχου. 
Οι επίσημες αναφορές του Υπουργού Παιδείας για αύξηση των αναγκών σε όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω αύξησης των τμημάτων, αύξησης των μαθητών που χρήζουν παροχής Ειδικής Εκπαίδευσης και άλλων αλλαγών που τροχιοδρομούνται στην εκπαίδευση, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την οροφή που έχει θέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την απασχόληση Εκπαιδευτικού Προσωπικού για τη σχολική χρονιά 2016-2017 (11,967 εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και έκτακτοι). Ο αριθμός αυτός είναι ακριβώς ο ίδιος με τη σχολική χρονιά 2015-2016, κατά τη διάρκεια της οποίας βιώσαμε από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη την εμφάνιση των αντικαταστατών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών, αφού 85 περίπου εκπαιδευτικοί στη Δημοτική Εκπαίδευση δε διορίστηκαν με σύμβαση λόγω αυτής της οροφής.
Είναι άξιο απορίας πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να πέφτει κάθε χρόνο τόσο έξω στους υπολογισμούς του και να μην μπορεί μία και μόνο φορά να υπολογίσει σωστά τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα χρειαστεί για την επόμενη σχολική χρονιά, τη στιγμή μάλιστα που έχει τους αριθμούς των μαθητών από τον Ιανουάριο. 
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών έχει από την αρχή προειδοποιήσει ότι αυτή η οροφή δεν έχει λογική στην εκπαίδευση, αφού το μόνον που φαίνεται να δημιουργεί συνεχώς είναι προβλήματα στην όλη διαδικασία της στελέχωσης, αλλά και στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι το ΥΠΠ συνεχώς επικαλείται αυτή την οροφή, για να μην προχωρήσει σε ποιοτικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, προς όφελος των μαθητών μας. Η λογική των αριθμών μόνον καταστροφική μπορεί να είναι για τον τομέα της εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας όπως άμεσα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί ξανά λόγω προχειρότητας και κακού προγραμματισμού, το φαινόμενο των αντικαταστατών – συμβασιούχων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Καλούμε την ΠΟΕΔ όπως λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε τέτοια φαινόμενα να μη γίνουν ξανά ανεκτά. 
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
26/7/2016
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]