Επαρχιακές Συνελεύσεις Μελών ΠΟΕΔ

21 Σεπτεμβρίου 2016

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Kαλή, παραγωγική και αγωνιστική χρονιά. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού έργου καθώς και το σημαντικό παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί απαιτούν επιμονή , υπομονή, κουράγιο και δύναμη.

 

Για πρώτη φορά φέτος, μετά και από τις στοιχειοθετημένες θέσεις της ΠΟΕΔ, το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει επιτέλους την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον αλφαβητισμό (στηρίζοντας 33 από τα 307 δημοτικά), έχει προχωρήσει επιτέλους στη μερική λήψη μέτρων για την παραβατικότητα  με 8 νέους διορισμούς (υπόσχεση του 2013) και έχει στηρίξει μερικώς τους διευθυντές των μεγάλων σχολείων με αύξηση του διοικητικού τους χρόνου. Σε καμία περίπτωση όμως για εμάς δεν μπορεί τούτα να αποτελέσουν σημεία πανηγυρισμού τη στιγμή που άλλα περισσότερα συνεχίζουν να προκαλούν.

 

Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά, οι διαδικασίες έναρξης της σχολικής χρονιάς θυμίζουν ξαναζεσταμένο φαγητό. Ανικανότητα και προχειρότητα στον προγραμματισμό και τον υπολογισμό των  πραγματικών αναγκών, ελλιπής στελέχωση και μετακινήσεις μέχρι σήμερα, αόριστες υποσχέσεις, εκβιασμοί και απειλές για τα εργασιακά κεκτημένα, αβεβαιότητα και αγωνία για εργασία και αμοιβή, μειωμένα κονδύλια, αυξημένες αγορές υπηρεσιών, λιγότερο δημόσιο περισσότερο ιδιωτικό είναι μόνο μερικά πίσω από τη ψεύτικη βιτρίνα της «ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς».

 

Αυτοί που προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτή την ωραία εικόνα «ομαλής λειτουργίας» των σχολείων μας, έχοντας πάντα την πλήρη κάλυψη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, είναι αυτοί που προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από την παιδεία, αδιαφορώντας για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει αυτό στα παιδιά και την κοινωνία γενικότερα.

 

Συγκεκριμένα, Είναι αυτοί:

  • που προχωρούν ετσιθελικά σε μονομερής αποφάσεις αγνοώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες διαλόγου
  • που κάθε χρόνο δίνουν δεκάδες γραπτές δεσμεύσεις για ποιοτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, μένοντας στις υποσχέσεις
  • που αρνούνται να εφαρμόσουν και να θεσμοθετήσουν την συμφωνημένη επέκταση του Υπεύθυνου Τμήματος, αλλά και άλλων καινοτομιών (ενίσχυση, ώρες αλλόγλωσσων)
  • που αντιμετωπίζουν την Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση ως τον φτωχό συγγενή χωρίς να επιλύουν κανένα τους πρόβλημα. Αντίθετα προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους εξοικονόμησης λεφτών από τους κλάδους αυτούς.
  • που δηλώνουν ότι έχουμε εξέλθει της κρίσης, αλλά αρνούνται να διορίσουν με σύμβαση εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τους τοποθετούν ως αντικαταστάτες του εαυτού τους
  • που χτύπησαν ανελέητα την νέα γενιά εκπαιδευτικών, πρώτα με απολύσεις και μετά με αλλαγές στο καθεστώς εργοδότησης. Φέτος παρά την αναγνώριση και την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο επιπλέον 228 νέων διορισμών έχουν προωθηθεί και εγκριθεί από τη Βουλή μόνο 103! Με επιστολή του προς της Οργάνωση, ο ΥΠΠ αναφέρεται σε 147 νέες θέσεις εκπαιδευτικών δημοτικής, οι οποίες στην πορεία έχουν μετατραπεί σε ετήσιες αντικαταστάσεις. Πρόκειται καθαρά για εμπαιγμό, αφού ήταν εις γνώση τους από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα προωθούνταν όλες για έγκριση από τη Βουλή. Ο διορισμός αντικαταστατών σε μόνιμες ανάγκες, εκτός από παράνομος, παράτυπος  και άδικος δημιουργεί πολλά προβλήματα, προκαλώντας ταυτόχρονα πολλούς συνειρμούς. Προειδοποιούμε ότι η απόφαση αυτή, ίσως οδηγήσει σε ένα νέος είδος εκπαιδευτικού, αυτού με δεκάμηνα συμβόλαια, την ίδια ώρα που θέτει σε απειλή τις ώρες διδασκαλίας όλων των εκπαιδευτικών (μονίμων και μη) αφού προετοιμάζει για μείωση διδακτικού προσωπικού με τη νέα σχολική χρονιά.

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι

 

Για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αυτή η κατάσταση δε μπορεί πλέον να τύχει της οποιασδήποτε άλλης ανοχής από την ΠΟΕΔ. Καλούμε το διδασκαλικό κόσμο να αντισταθεί, να αντιδράσει, να απαιτήσει και να διεκδικήσει τα αυτονόητα: ποιοτικότερη εκπαίδευση, δικαιοσύνη και νομιμότητα. Καλούμε την ΠΟΕΔ να σταθεί στο ύψος της και να ορθώσει ανάστημα σε όποιον προσπαθεί να πλήξει την αξιοπρέπεια του κλάδου.

 

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ θα συνεχίσει να αντιστέκεται, να διεκδικεί, να απαιτεί δυναμικά, όπως το επιβάλει η ιστορία της, έτσι ώστε να σταματήσουν να μας θεωρούν την εύκολη λεία. Η ανοχή στις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν το Δημόσιο Σχολείο και τον εκπαιδευτικό, η ανοχή στον ετσιθελισμό, στις απειλές και στον εμπαιγμό από οποιοδήποτε Υπουργό, η ανοχή στην πρωτοφανή αλλαγή ορών εργασίας θέλουμε να πιστεύουμε ότι έφτασε στο τέλος της. Σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής, ενωμένης και δυνατής ΠΟΕΔ, η οποία δεν θα ανεχθεί πλέον άλλες υποχωρήσεις, για το καλό των παιδιών μας, της κοινωνίας και του κύρους των εκπαιδευτικών.

 

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016