Η «αναβάθμιση» της Παιδείας… και οι πικρές αλήθειες

ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑ*  
Το κυριότερο επιχείρημα με το οποίο προσπαθεί να πουλήσει ο υπουργός το Νέο Σχέδιο Διορισμών, στη κοινή γνώμη, είναι η υποτιθέμενη πρόσληψη των καλύτερων εκπαιδευτικών οι οποίοι θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στα σχολεία μας. Ενδεχομένως αυτό να είχε μια λογική υπόσταση αν όλοι οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και μη, υποχρεώνονταν να παρακαθίσουν στις σχετικές εξετάσεις και μετά από κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια, να τοποθετούνταν στα σχολεία ανά το Παγκύπριο. Δυστυχώς όμως οι θέσεις για τις οποίες θα κονταροχτυπηθούν χιλιάδες μετρώνται στα δάκτυλα των χεριών μας. Και ερωτώ: Πως αυτοί οι 5-10 εκπαιδευτικοί τους οποίους θα στείλουμε π.χ. 2 σε κάθε επαρχία, στις εκατοντάδες σχολεία και ανάμεσα στις χιλιάδες άλλους συναδέλφους θα αναβαθμίσουν την παιδεία; Εκτός και αν κάνουν μάθημα σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις τάξεις ταυτόχρονα,πουαυτό είναι αδύνατο.
Τώρα, για να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων αυτών προϋποθέτει την παράνομη αρπαγή τους από πολλούς συναδέλφους με τουλάχιστο 9 χρόνια υπηρεσίας, εμπειρίας και διορισμού με σύμβαση που δικαιωματικά κατείχαν και διαμοιρασμό των θέσεων αυτών στους επιτυχόντες των εξετάσεων.Αν αυτό τώρα βγάζει νόημα, απλά ρωτήστε τον οποιοδήποτε εκπαιδευτικό να σας πει αν το μάθημα που κάνει τώρα συγκρίνεται ποιοτικά με το μάθημα που έκανε όταν πρωτο-διορίστηκε. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερο μυαλό να αντιληφθεί κανείς ότι γινόμαστε καλύτεροι σε όποιο επάγγελμα και αν εξασκούμε με την πάροδο του χρόνου, αποκτώντας πείρα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι το ίδιο το κράτος έχει έμμεσα ή άμεσα έχει επενδύσει σε μας και μας έχει εμπιστευτεί τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών για μια ολόκληρη δεκαετία και την ίδια ώρα αυτοαναιρείται.
Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι αυτοί που θα εξασφαλίσουν τη θέση με τις εξετάσεις θα διορίζονται με σύμβαση μεμέγιστη ισχύ μόλις για 2 χρόνια, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εξετάσεις. Τότε θα καλούνται είτε να τις επαναλάβουν βελτιώνοντας τον βαθμό τους, είτε να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στην περίπτωση που κάποιος άλλος τους ξεπεράσει βαθμολογικά και  τους παραγκωνίσει. Ουσιαστικά θα ανακυκλώνουμε 30-40 θέσεις, με εκπαιδευτικούς να μπαίνουν και να βγαίνουν στα σχολεία σαν τουρίστες. Αυτό και αν είναι αναβάθμιση.
Κύριε Υπουργέ, αν πραγματικά θέλατε να βελτιώσετε την παρεχόμενη εκπαίδευση θα ξεκινούσατε από  μια ουσιαστική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος έτσι ώστε να δώσετε τα κίνητρα στους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς να δίνουν το 101% των δυνάμεων τους αλλά και να στηρίξετε ή και να αποβάλλετε ακόμα τους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς.  Είναι καλά να ακουστούν κάποιες αλήθειες που όλοι μας γνωρίζουμε αλλά μέχρι τώρααποφεύγουμε να συζητήσουμε ή να βγάλουμε προς τα έξω. Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι θεωρούνται ανεπαρκείς.  Συνάδελφοι των οποίων οι ικανότητες διδασκαλίας και χειρισμού της τάξης είναι περιορισμένες. Υπάρχουν και αυτοί που η ζωή τους τα έχει φέρει  με τέτοιο τρόπο και τώρα αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Για να προφυλάξουμε τα παιδιά πολλές φορέςπεριορίζουμε αυτούς τους συναδέλφους σε «δευτερεύοντα» μαθήματα ή ώρες ενισχύσεων και αλλόγλωσσων. Ουσιαστικά τους αναθέτουμεαυτούς που τους χρειάζονται περισσότερο. Είναι ντροπή μας σαν κράτος και σαν κοινωνία να κρύβουμε το πρόβλημα αυτό κάτω από το χαλί και να προσποιούμαστε. Πιο τραγελαφικό είναι ότι πολλές φορές αυτοί επιβραβεύονται και με προαγωγές σε θέση βοηθού ή και διευθυντή απλά και μόνο για να απομακρυνθούν από τις τάξεις και να έχουν όσο το δυνατό λιγότερες διδακτικές ώρες. Αυτοί λοιπόν, όχι μόνο δεν επιτελούν εκπαιδευτικό έργο, αλλά με το μισθό τους θα μπορούσαν να προσληφθούν 2 νέοι αξιόλογοι εκπαιδευτικοί με όρεξη για δουλειά.Εγώ μπορώ να κατονομάσω τουλάχιστο 5 τέτοιες διαφορετικές περιπτώσεις που αν έβγαιναν προς τα έξω θα προκαλούσαν την αντίδραση της κοινωνίας και των οργανωμένων  γονιών.
Σε αυτά βέβαια τεράστια ευθύνη φέρουν  το παρόν ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης και η σαθρή διαδικασία προαγωγών. Όσο αφορά το πρώτο, η βαθμολογία των συναδέλφων είναι η ίδια αναλόγως αξιολόγησης (πρώτης, δεύτερης, τρίτης) και ανεξαρτήτως εργατικότητας, παραγωγικότητας, επιμορφώσεων συνολικής προσφοράς και πρωτοβουλιών που μπορεί να έχουν στη σχολική μονάδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αναφορικά με τις προαγωγές, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών γίνεται με βάση κομματικά και παραταξιακά κριτήρια, με συγκεκριμένες μάλιστα παρατάξεις να έχουν εδραιωθεί και δημιουργηθεί ουσιαστικά επί τούτου.
Επαναλαμβάνετε συνεχώς κύριε υπουργέ ότι θέλετε να βελτιώσετε την παιδεία του τόπου, εντούτοις βάζετε οροφές στις προσλήψεις, αυξάνετε τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, αποκόπτετε κονδύλια, πόρους, μέσα και υλικά από τα σχολεία, αργείτε να στείλετε βιβλία στα σχολεία, κάνετε τοποθετήσεις και μεταθέσειςκαθυστερημένα, περιορίζετε στο ελάχιστο ώρες ενισχύσεων, αλλόγλωσσων και μετακινήσεων συναδέλφων της ειδικής, χειρίζεστε λανθασμένα το θέμα του λειτουργικού αναλφαβητισμού, ενώ ο πρόεδρος της παράταξης σας και του κυβερνητικού κόμματος, δηλώνει την πρόθεση του για οικονομική στήριξηκαι παροχή κινήτρων στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.Τώρα, εγώ αυτά τα λαμβάνω ως κινήσεις υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και περιορισμού των θέσεων πρόσληψης στην εκπαίδευση. Προφανώς εσείς τα βλέπετε αλλιώς.
Το τελευταίο δε προδιαγραφόμενο σκάνδαλο για το θέμα της εξασφάλισης του αορίστου χρόνου των συναδέλφων με 30 μήνες υπηρεσία, πολύ ύπουλα και μεθοδευμένα σέρνετε πίσω από νομικίστικες διαδικασίες εφεσιβάλλοντας την απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου στην υπόθεση Κούλουρου, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες είναι ξεκάθαρες.  Αυτό που επιτυγχάνετε είναι να πουλήσετε ελπίδες σε χιλιάδες υποψηφίους προ εκλογών και να ανακοινώσετε τα αποτελέσματα αφού αυτές ολοκληρωθούν, αδιαφορώντας για το μπάχαλο που θα δημιουργήσετε στην εκπαίδευση αφού θα πρέπει να αποζημιώσετε τους αορίστου, ή να απολύσετε όσους και αν προσλάβετε με τη διαδικασία εξετάσεων και να τοποθετήσετε στη θέση τους άλλους. Και πάλι, οι προθέσεις σας για το καλό της παιδείας είναι ξεκάθαρες. Ηλίου φαεινότερο! Είναι όλα τόσο οργανωμένα και μελετημένα που δεν δικαιολογούν τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες μπορεί να υπάρχουν. Για αυτό εξάλλου αδυνατείτε να καταθέσετε στην βουλή και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις τον ακριβή αριθμό θέσεων που θα διεκδικηθούν στις εξετάσεις, δεν έχετε ιδέα για την τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, και αναβάλλετε συνεχώς τη δημοσιοποίηση ενδεικτικών δοκιμίων εδώ και ένα χρόνο.
Κύριε υπουργέ το παραμύθι κάποτε πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορείτε εξόφθαλμα να κοροϊδεύετε τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι ότι ακολουθείτε μια γραμμή που καθορίζεται από το κόμμα σας, την κυβέρνηση και αριθμούς από την Τρόικα. Δύσκολα θα αποκλίνετε της πορείας αυτής. Κάντε αυτό που σας ορίζουν και θα κάνουμε και εμείς αυτό που μας ορίζει η λογική, η αλήθεια και το δίκαιο. Και να θυμάστε, «εκείνοι που ξεχωρίζουν την πολιτική από την ηθική, ποτέ δεν θα καταλάβουν ούτε τη μία, ούτε την άλλη»(Απολλώνιος ο Περγαίος). Μην είστε ένας από αυτούς κύριε υπουργέ.
*Αντικαταστάτης Δημοτικής Εκπαίδευσης