ΤO YΠOYPΓEIO Παιδείας, μέσα στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, αποφάσισε να αγγίξει και το θέμα της Ιστορίας, ενόψει των νέων ευρωπαϊκών δεδομένων της πατρίδας μας, μέσα στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων και του εκσυγχρονισμού των διδακτικών προσεγγίσεων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.
Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο του ΣΕΦΚ-ΟΕΛΜΕΚ, με θέμα «Η διδασκαλία της Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση», τον οποίο διάβασε εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα νέα σχολικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία της Ιστορίας «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να διαστρεβλώνουν ή να πλαστογραφούν τη νεότερη και τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, αλλά θα επικεντρώνονται περισσότερο στην εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και να γίνει το μάθημα πιο ελκυστικό και ευχάριστο».
Αναφέροντας ότι είναι «πολύ νωπές στη μνήμη μας οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο για το βιβλίο της έκτης τάξης του Δημοτικού, το οποίο τελικά αποσύρθηκε», ο κ. Δημητρίου είπε ότι «η αναφορά στα ιστορικά γεγονότα εφόσον δεν γίνεται με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια θα προκαλεί αντιδράσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα τα σχολικά εγχειρίδια που επιχειρούν κάτι τέτοιο να έχουν την τύχη του βιβλίου που προαναφέρθηκε».Πρόσθεσε ότι «το μάθημα της Ιστορίας είναι ‘κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό’, ενώ ο γενικός σκοπός του εναρμονίζεται απόλυτα με το γενικότερο σκοπό της κυπριακής εκπαίδευσης, που είναι η δημιουργία υπεύθυνων και δημοκρατικών πολιτών».
Αναφέροντας ότι από την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ιστορία, η οποία μελέτησε τα υφιστάμενα σχολικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία της Κυπριακής Ιστορίας και υπέβαλε εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγχειριδίων, προκύπτει η αναγκαιότητα για τη συγγραφή νέων σύγχρονων σχολικών εγχειριδίων, ιδιαίτερα για τη νεότερη και τη σύγχρονη κυπριακή Ιστορία. Εφημερίδα “Σημερινή”