Άρθρο Γιώργου Λουκαΐδη, Υπεύθυνου Γραφείου Παιδείας Κ.Ε ΑΚΕΛ
Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση ως προς την παρατηρούμενη αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων, αναφορικά με τα κρούσματα παραβατικότητας.
Το φαινόμενο αυτό είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο μεταφέρεται στα σχολεία και δυστυχώς παράγεται και αναπαράγεται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν επιβεβλημένη εδώ και ολόκληρες δεκαετίες αλλά δυστυχώς λίγα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτά κυρίως τα τελευταία χρόνια.
Η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν επιβεβλημένη εδώ και ολόκληρες δεκαετίες αλλά δυστυχώς λίγα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτά κυρίως τα τελευταία χρόνια.
Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η προσπάθεια για άμβλυνση του προβλήματος δεν μπορεί να οικοδομηθεί με την επικέντρωση σε κατασταλτικά μέτρα, τέτοια μάλιστα που να μετατρέπουν τα σχολεία σε «απόρθητα φρούρια» ή σχολεία φυλακές όπως π.χ. με το χτίσιμο πανύψηλων τοίχων και τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων. Αντίθετα τα σχολεία μας θα πρέπει να είναι ανοιχτά προς την κοινωνία και είναι με ικανοποίηση που καταγράψαμε την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο διπλασιασμό των σχολείων που εντάσσονται στο θεσμό του Ανοιχτού σχολειού.
Για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια, έχει εκπονηθεί από την παρούσα κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του φαινομένου της παραβατικότητας με προληπτικό χαρακτήρα, το οποίο το Υπ. Παιδείας έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μέσα στο 2009.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε 15 μέτρα άμεσης εφαρμογής, αρκετές καινοτόμες προτάσεις όπως η δημιουργία Επαρχιακών Κέντρων Ψυχικής Υγείας, η εισαγωγή του θεσμού του σχολικού κοινωνικού λειτουργού και η σύσταση επιτελικής ομάδας άμεσης παρέμβασης σε σχολικές μονάδες.
Περαιτέρω, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται με ταχείς ρυθμούς αποτελεί κεντρικό άξονα προληπτικής παρέμβασης για αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αφενός μέσα από τη δημιουργία ενός ευχάριστου και δημιουργικού περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές και αφετέρου μέσα από την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας η οποία μέσα από επιστημονικές έρευνες έχει αποδεδειγμένα βασική ευθύνη στην στη γένεση της παραβατικής συμπεριφοράς.
Θεωρούμε κατά συνέπεια ότι το Υπ. Παιδείας θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προ λίγων εβδομάδων στη συνεδρία του Συμβουλίου Δημοτικής – Μέσης Εκπαίδευσης και παράλληλα να προωθήσει μέτρα φύλαξης των σχολείων που αφενός θα είναι αποτελεσματικά και αφ’ ετέρου δεν θα κινούνται σε μια φιλοσοφία μετατροπής των σχολείων σε φυλακές.
Τέτοια μέτρα, τα οποία ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν στηρίζαμε, είναι η εργοδότηση φυλάκων, ιδιαίτερα σε σχολεία με ψηλό βαθμό κρουσμάτων καταστροφής ή κλοπής σχολικής περιουσίας, φωτισμού των σχολικών εγκαταστάσεων κατά τις βραδινές ώρες και πραγματοποίηση συχνότερων περιπολιών της Αστυνομίας σε σχολεία που συστηματικά αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.