8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ημέρα αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες ενάντια στην ανισότητα. Η μέρα αυτή δεν έχει τίποτα να κάνει με φεμινιστικά κινήματα και αταξικές προσεγγίσεις του γυναικείου ζητήματος.
Ήταν η Β΄Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, που καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν. Η Κλάρα Τσέτκιν ήταν επιφανής στέλεχος του Γερμανικού και του Παγκόσμιου Εργατικού και Κομμουνιστικού κινήματος. Ήταν επικεφαλής του προλεταριακού κινήματος των γυναικών της Γερμανίας και δούλεψε στις διεθνείς σοσιαλιστικές οργανώσεις των Γυναικών, ενώ από το 1921 ήταν μέλος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ΄Διεθνούς και επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
Η επιλογή της 8ης Μαρτίου οφείλεται στις εργάτριες στα υφαντουργία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, οι οποίες την 8η Μαρτίου 1857, κατήλθαν σε απεργία ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μείωση των 16 ωρών που εργάζονταν, παίρνοντας ταυτόχρονα μικρότερους μισθούς από τους άντρες. Ζητούσαν δεκάωρο, εξίσωση των μισθών των ανδρών και γυναικών καθώς και αιτήματα ενάντια στην εκμετάλλευση, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών. Οι εργοδότες τους τότε, απάντησαν με μαζικές απολύσεις και τρομοκρατία σε βάρος των απεργών. Η τρομοκρατία και οι απειλές των εργοδοτών δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον παλμό και τον όγκο των απεργών, έτσι οι εργοδότες στράφηκαν στην πρόσφιλή τους μέθοδο, την αστυνομοκρατία και οι απεργίες βάφτηκαν με αίμα. Για πρώτη φορά όμως, το 1857, προβάλλεται το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων και της ανισοτιμίας μεταξύ των δυο φύλων σε συνδυασμό με την ταξική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Επίσης για ακόμη μια φορά διαφαίνεται η δυναμική παρουσία της γυναίκας στους αγώνες για καλυτέρευση της κοινωνίας.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει τις γυναίκες – εκπαιδευτικούς και τις διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για περαιτέρω μείωση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εκπαίδευση, για περαιτέρω αύξηση της άδειας μητρότητας, για γονική άδεια με απολαβές και για αύξηση της άδειας θηλασμού.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών