Η ηγεσία της κίνησης καθηγητών ΑΛΛΑΓΗ με μια ανακοίνωση που βρίθει αιχμών και χαρακτηρίζεται από προκλητικότητα σχολιάζει τα όσα είπε ο κ.Γιώργος Τσιάκαλος σε σχέση με την απεξάρτηση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου από αυτό της Ελλάδας. Δεν ήμουν παρών στο συνέδριο για να μαρτυρήσω τι ειπώθηκε και τι όχι , θέλω όμως να σχολιάσω ακριβώς το ύφος της ανακοίνωσης το οποίο φανερώνει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πληγεί , προσωπικά πλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη διαμόρφωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στην Κύπρο , κ. Γιώργος Τσιάκαλος .

Η ηγεσία της ΑΛΛΑΓΗΣ έχει ξεδιπλώσει πρόσφατα συγκεκριμένη τεχνική διείσδυσης του λόγου της στο πολιτικό σκηνικό . Αυτή η τεχνική δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση οποιασδήποτε άποψης δεν τους βρίσκει σύμφωνους όχι με αντιπαράθεση επί της ουσίας αλλά με ανάδειξη υποτιθέμενων εχθρών και κινδύνων ώστε να τονίζεται η δική τους ακραιφνής ελληνικότητα , να τονίζεται η δική της –και μόνο δική της- ευαισθησία σε ότι έχει σχέση με τον ελληνισμό . Ο κ. Τσιάκαλος παρουσιάζεται τώρα ως ένας ψεύτης – που ξεσήκωσε μάλιστα και τεχνικές φασιστικών προδιαγραφών . Γράφουν χαρακτηριστικά «διαστρέφει με αυτόν τον τρόπο την αλήθεια, που θα ζήλευαν και κάποιοι στη Γερμανία της δεκαετίας 1935-1945. »

Επί της ουσίας , μήπως δε γνωρίζουν ότι αμέσως μετά τη σύσταση της Επιτροπής για τη Διαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στην Κύπρο σε παρόμοια πράξη προέβη και το ελληνικό αρμόδιο υπουργείο ώστε να γίνει και στην Ελλάδα αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων ; Μήπως δε γνωρίζουν ότι αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ; Είναι κολάσιμο να διατυπώνει έστω κάποιος την άποψη ότι θα πρέπει να απεξαρτηθεί εκπαιδευτικά η Κύπρος από την Ελλάδα ; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχουν περισσότερα δομικά ή και άλλα προβλήματα από ότι στο κυπριακό ; Μήπως θα ήταν μια καλή κίνηση ταύτισης με τους Ελλαδίτες συναδέλφους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουμε και το δικό μας μισθολόγιο με το δικό τους ; Μήπως θα ήταν ακόμα καλά να αντιγράψουμε- για ακόμα περισσότερη ταύτιση- και τα αρχιτεκτονικά σχέδια των ελλαδικών σχολείων ; Μήπως θα ήταν τελικά ωφέλιμο να εξηγήσει ο καθένας τι εννοεί λέγοντας εξάρτηση και απεξάρτηση ;

Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε όλους τους τομείς – και στον εκπαιδευτικό – ήταν και είναι και σήμερα δεδομένη . Αυτή η συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω προς όφελος όλων . Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε ήδη στην Κύπρο προϋποθέτει όραμα και σκληρή δουλειά . Δυστυχώς τέτοιες και άλλες ανακοινώσεις ,όπως αυτή που σχολιάζουμε, φανερώνουν διάθεση για προβολή προσκομμάτων και πρόκληση αχρείαστης έντασης .Είναι καθαρό ότι κάποιοι έχουν δυστυχώς επιλέξει το δρόμο των προσωπικών επιθέσεων , κι ας λένε ότι δεν το επιδιώκουν . Τους καλούμε να μείνουν στο πεδίο των επιχειρημάτων , στο πεδίο της δημιουργίας και όχι της άρνησης.

Γιώργος Σ. Γεωργίου
Εκπαιδευτικός