Η ΑΚΙΔΑ, στο προ-τελευταίο της ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, αποφάσισε χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμία αφορμή να ασχοληθεί με την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Κάτω από τον τίτλο «Μπορούν οι κομματικές Κινήσεις της ΠΟΕΔ να προωθήσουν τα καθημερινά προβλήματά μας;» η ΑΚΙΔΑ καταφέρεται ενάντια στην Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, χαρακτηρίζοντας μας «κυβερνητική παράταξη», αντισυνδικαλιστική Κίνηση, συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας κλπ. Με αφορμή την αντί –προοδευτική ανακοίνωση της ΑΚΙΔΑ θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής :

  1. Τους ενόχλησε η καθημερινή ενημέρωση της Ιστοσελίδας της Προοδευτικής:

I. Στην ιστοσελίδα της Προοδευτικής φιλοξενούνται :

a. Δηλώσεις, ανακοινώσεις και άρθρα που αναφέρονται στην πολιτική του Υπουργείου,

b. Ανακοινώσεις της ΠΟΕΔ

c. Ανακοινώσεις της Προοδευτικής.

d. Ανακοινώσεις που αφορούν τον κάθε εκπαιδευτικό

Ποιο από όλα ενόχλησε την ΑΚΙΔΑ; Μήπως ενοχλήθηκαν επειδή ενημερώνουμε τους συναδέλφους και για τις θέσεις του Υπουργείου; Δεν έχουν δικαίωμα οι συνάδελφοι να γνωρίζουν και τη θέση της κυβέρνησης; Δεν έχει δικαίωμα η Προοδευτική να στηρίζει, και μέσα από την ιστοσελίδα της, την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση; Πρέπει όλοι να διαφωνούν με την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΑΚΙΔΑ, και όσοι συμφωνούν να μην μιλούν;

II. Ποτέ μας δε δημοσιεύσαμε Κείμενα Εργασίας του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία δε δόθηκαν πρώτα στη δημοσιότητα. Όλα τα Κείμενα Εργασίας που δημοσιεύσαμε στην Ιστοσελίδα μας, δόθηκαν στην ΠΟΕΔ ή ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ και από εκεί τα πήραμε. Ενοχλήθηκε η ΑΚΙΔΑ επειδή ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για τα κείμενα που συζητά η «ηγεσία» της ΠΟΕΔ; Ενοχλήθηκε η ΑΚΙΔΑ γιατί η Προοδευτική κατάφερε να σπάσει το σκοταδισμό και τα «κλειστά δωμάτια» ,που μαζί με την ΠΑΔΕΔ, κρατούσαν τον εκπαιδευτικό κόσμο τόσα χρόνια; Ενοχλήθηκε η ΑΚΙΔΑ γιατί επιτέλους ο εκπαιδευτικός κόσμος μαθαίνει ότι η ΑΚΙΔΑ πάντα ψηφίζει και πάντα συμπορεύεται μαζί με την ΠΑΔΕΔ;

III. Ο λόγος που δημοσιεύουμε τα κείμενα εργασίας είναι για να ενημερωθεί ο διδασκαλικός κόσμος και να μπορέσει να σχηματίσει άποψη για τα όσα πολλές φορές παραπλανητικά ακούει από τα Μ.Μ.Ε. . Τουλάχιστον όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα της κίνησης έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν έγκαιρα για όσα τους αφορούν άμεσα και όχι να τα ακούσουν εκ των υστέρων ή να ακούνε τη μηδενιστική κριτική της ΠΑΔΕΔ και της ΑΚΙΔΑ και να μην έχουν άποψη.

IV. Απαντήσεις θα δίνουμε όποτε θέλουμε και σε όποιους θέλουμε χωρίς να ρωτήσουμε κανένα. Κυρίως, σε αυτούς που πολεμούν τη μεταρρύθμιση θα απαντάμε με τον πιο σκληρό τρόπο. Αυτοί που πολεμούν τη μεταρρύθμιση, πολεμούν την παιδεία του τόπου, πολεμούν τα παιδιά μας, πολεμούν την πατρίδα μας.

  1. Για θέματα ουσίας.

Η Προοδευτική στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστόφια. Τα στελέχη της Προοδευτικής ένωσαν φωνή και δυνάμεις με ολόκληρο το λαϊκό κίνημα για να εκλεγεί ο Δημήτρης Χριστόφιας στην εξουσία. Οι θέσεις της Προοδευτικής για την παιδεία ταυτίζονται με τις θέσεις της κυβέρνησης Χριστόφια για την Παιδεία. Τι είναι αυτό που ζητά η ΑΚΙΔΑ; να ασκεί κριτική η Προοδευτική στην κυβέρνηση χωρίς λόγο, απλά για να ασκεί κριτική. Εκεί και όπου χρειάστηκε να ασκήσουμε κριτική και να πράξουμε διαφορετικά ή να διαφωνήσουμε δημόσια το κάναμε και θα το κάνουμε χωρίς να ρωτήσουμε κανένα.

Προκαλούμε την ΑΚΙΔΑ δημόσια να δώσει παραδείγματα μέσα από τα οποία η Προοδευτική «άλλαξε» θέση απλά και μόνον για να μην εναντιωθεί με την κυβέρνηση. Δεν θα διαφωνήσουμε και με τον εαυτό μας κύριοι της ΑΚΙΔΑ απλά και μόνο για να σας κάνουμε το χατίρι.

Ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για τη Δημοτική Εκπαίδευση και το χαιρετίσαμε και συμφωνούμε απόλυτα. Δεν σας έχουμε ακούσει να διαφωνήσετε κάπου εσείς. Δεν διαβάσαμε κάποια ανακοίνωσή σας με την οποία να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση. Αντίθετα επιλέγετε τη δημόσια αποχή, την άψογη συνεργασία με την ΠΑΔΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ και την κατηγορία της Προοδευτικής μέσα από την Ιστοσελίδα σας. Δικαίωμα σας να συνδικαλίζεστε όπως θέλετε και επιθυμείτε, αλλά μην μας υποδεικνύεται εμάς τι θα κάνουμε ή τι θα έπρεπε να κάμουμε. Αν υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που δε γνωρίζουν ότι η Προοδευτική είναι η παράταξη της Αριστεράς, ότι η Προοδευτική στήριξε και στηρίζει τη κυβέρνηση Χριστόφια και ότι η Προοδευτική είναι αντιπολίτευση μέσα στην ΠΟΕΔ, σας δίνουμε το δικαίωμα να τους ενημερώσετε.

  1. Πτυχίο Συνδικαλιστών.

Ποιος είναι αυτός που έχει δώσει στην ΑΚΙΔΑ πτυχίο Συνδικαλισμού και έχουν τώρα αποκτήσει το δικαίωμα να υποδεικνύουν στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι η Προοδευτική δεν είναι συνδικαλιστική Κίνηση αλλά συνεργάτης του Υπουργείου; Από πότε συνδικαλιστής σημαίνει διαρκής άρνηση σε όλα; Δικαιούται η Προοδευτική να έχει τη δική της φιλοσοφία διεκδίκησης; Δικαιούται η Προοδευτική να έχει δικές τις θέσεις και προτάσεις; Δικαιούται η Προοδευτική να εκφράζει με τις θέσεις της, τις προτάσεις της και τη δράση της μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων εκπαιδευτικών που ανήκουν και κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς;

ΣΥΓΝΩΜΗ κύριοι της ΑΚΙΔΑ που δεν πήραμε την άδειά σας για να υπάρχουμε στο διδασκαλικό κόσμο. Την επόμενη φορά που θα βγάλουμε ανακοίνωση ή που θα γράψουμε άρθρο ή που θα φιλοξενήσουμε δημοσιεύματα εφημερίδων στην ιστοσελίδα μας θα σας ρωτήσουμε και αν μας το επιτρέπετε θα τα δημοσιοποιήσουμε.

  1. ΑΚΙΔΑ και ΠΑΔΕΔ : Εκφραστές της Συντήρησης

Πάντα μαζί με την ΠΑΔΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο

Πότε δε διαφώνησαν σε θέματα ουσίας και τρόπους αντίδρασης. Πάντα με την ίδια φιλοσοφία, τη φιλοσοφία της Συντήρησης, οδήγησαν εδώ και χρόνια την ΠΟΕΔ στα πιο συμβιβασμένα μονοπάτια.

Ποτέ τους δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα – κινητοποιήσεις – γιατί απλά φοβούνται και δεν πιστεύουν σε αυτού του είδους τη φιλοσοφία. Ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΔ το τόνισε στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τον Ιούνιο : «Διαφωνούμε με τις κινητοποιήσεις- ακολουθούμε άλλο μοντέλο διεκδίκησης». Το ίδιο μοντέλο που ακολουθά και η ΑΚΙΔΑ, των ανακοινώσεων και των δημόσιων απειλών ότι αν δεν κάνει η κυβέρνηση το τάδε θα κάνουμε έτσι ή αλλιώς.

Η Προοδευτική πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ζήτησε δυναμικές αντιδράσεις, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός από τους δύο. Έμειναν κολλημένοι στις ανακοινώσεις και στις απειλές, στο μοντέλο διεκδίκησης του καναπέ και της πολυθρόνας. Ακόμα και στη τελευταία – πρόσφατη στάση εργασίας, φοβήθηκαν την πρόταση της Προοδευτικής για συγκεντρώσεις Εκπαιδευτικών την ώρα της στάσης και προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους. Έκαναν στάση εργασίας από το σπίτι, το κρεβάτι και τον καναπέ. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους, αυτή είναι η δυναμική τους διεκδίκηση….ας τους κρίνει ο εκπαιδευτικός κόσμος.

  1. Τί είναι αυτό που προκαλεί τόσο αντί – Προοδευτισμό στην ΑΚΙΔΑ;

Φταίει το ότι η ΑΚΙΔΑ δεν έχει πολιτικό εκτόπισμα στην κοινωνία;

Φταίει το ότι η ΑΚΙΔΑ δεν καταφέρνει να βρει νέα στελέχη;

Φταίει το ότι η ΑΚΙΔΑ βλέπει τα ποσοστά της ανα τριετία να μειώνονται;

Φταίει το ότι η ΑΚΙΔΑ έχει γίνει ένα με το κατεστημένο και κάνει εδώ και χρόνια πλάτες στην ΠΑΔΕΔ;

Φταίει η Προοδευτική που πυκνώνει τις γραμμές των στελεχών τις σε όλες τις Επαρχίες;

Φταίει η Προοδευτική που ενημερώνει καθημερινά τον κόσμο και έχει τη δυνατότητα ο εκπαιδευτικός να ακούει και την άλλη άποψη;

Αν πραγματικά η απάντηση δεν είναι πιο πάνω ή αν δεν είναι όλα τα πιο πάνω, τότε πραγματικά δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τόσο μένος εναντίον της Προοδευτικής από την ΑΚΙΔΑ; Γιατί δεν ασχολούνται και με την ΠΑΔΕΔ και με τη ΔΗΚΙ;

Που Οδηγηθήκαμε συνάδελφοι τόσα χρόνια με ΠΑΔΕΔ και ΑΚΙΔΑ στην ηγεσία της ΠΟΕΔ; Μέχρι πότε θα συνεχίσει η ΠΟΕΔ να είναι ουραγός των εξελίξεων; Πότε επιτέλους θα δούμε τη ΠΟΕΔ να διεκδικεί δυναμικά στους δρόμους τα αιτήματά της.

Μόνον με δυνατή Προοδευτική μπορούμε να οραματιζόμαστε μια τέτοια ΠΟΕΔ. ΠΑΔΕΔ και ΑΚΙΔΑ καλλιεργούν τη συντήρηση και την αδιαφορία, απλά και μόνον για να διατηρούν τα ποσοστά τους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Απόστολος Σκουρουπατης

Εκπρόσωπος Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών