Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που εξήγγειλε πριν από μερικούς μήνες το Yπουργείο Οικονομίας έχει αντίκτυπο και στις Υπηρεσίες Ειδικής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», από τον περασμένο Μάιο το Υπουργείο, ελλείψει κονδυλίων, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των Υπηρεσιών Ειδικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας για πρόσληψη αριθμού συνοδών, που θα προσφέρουν συνεχή αρωγή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία της Κύπρου.
Η Υπηρεσία έχει ήδη στελεχώσει τις 411 θέσεις που είχαν εγκριθεί, ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί εδώ και μήνες να δώσει την έγκριση για ακόμη 50 θέσεις. Μάλιστα, από τον περασμένο Μάιο που τέθηκε αρχικά το αίτημα της πρόσθετης στελέχωσης με συνοδούς, οι Υπηρεσίες Ειδικής Εκπαίδευσης επανήλθαν με υπενθύμιση προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το ζήτημα έχει τεθεί και σε επίπεδο υπουργών, δίχως ακόμα να δοθεί η έγκριση.
Επιστρατεύονται καθαρίστριες
Ως αποτέλεσμα, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, περίπου δέκα παιδιά με ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία βρίσκονται χωρίς συνοδό, κάτι που δυσχεραίνει πολύ την καθημερινότητά τους στο σχολικό περιβάλλον. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αυτιστικού παιδιού που φοιτά σε νηπιαγωγείο της επαρχίας Λευκωσίας και αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί, το οποίο, ελλείψει συνοδού, καλείται κάθε τόσο να βοηθήσει η καθαρίστρια του σχολείου, κατά παράβαση των καθηκόντων της.
Εξάλλου, η ανάγκη παρουσίας συνοδών, οι οποίοι καλούνται να βοηθούν στις εντός τάξης δραστηριότητες των παιδιών, να αναλαμβάνουν την καθαριότητά τους και να τα μεταφέρουν, όποτε αυτό απαιτείται, υπογραμμίζεται και από τους γονείς. Όπως ανέφερε στον «Π» η πρόεδρος του Συνδέσμου για Αυτιστικά ‘Ατομα, Τασούλα Γεωργιάδου, στα κυπριακά σχολεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις συνοδών, καθώς υπολογίζεται ότι απαιτείται ένας δάσκαλος για κάθε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που φοιτά στα σχολεία, ώστε να βοηθούν στην υλοποίηση του ατομικού προγράμματος των μαθητών.
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ