Η εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στην παιδεία θα γίνει σταδιακά από το Σεπτέμβρη του 2011, νοικοκυρεμένα, χωρίς βιασύνες και πολύ συστηματικά, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην προκληθεί αναταραχή μέσα στα σχολεία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής για τα νέα αναλυτικά προγράμματα Γιώργος Τσιάκαλος, ο οποίος παράδωσε σήμερα στα πολιτικά κόμματα, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και στον Υπουργό Παιδείας τα νέα αναλυτικά προγράμματα στη συνοπτική τους μορφή.
Σε δηλώσεις του ύστερα από την επίσκεψή του στα γραφεία του ΑΚΕΛ και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του κόμματος, ο κ. Τσιάκαλος ανέφερε πως από την επόμενη βδομάδα θα αναρτηθούν τόσο στη συνοπτική τους μορφή όσο και σε λεπτομέρεια στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις και να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις.
Οπως είπε, πρόκειται για ένα νέο τρόπο συμμετοχής όλων των πολιτών στα θέματα της εκπαίδευσης «από τον οποίο προσδοκούμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συναίνεση. Τα αναλυτικά προγράμματα αφορούν σε όλα τα παιδιά, τα παιδιά όλων των πολιτών και συνεπώς όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα και έχουν και τη δύναμη και έχουν τα προσόντα να συνεισφέρουν σε αυτό που θέλουνε να είναι η παιδεία», πρόσθεσε.
Είπε πως θα υπάρξει και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με τους συνδέσμους των γνωστικών αντικειμένων, με τους συνδέσμους των γονέων και των μαθητών που θα είναι πιο οργανωμένη και πιο συστηματική.
Οι συζητήσεις αυτές και οι παρατηρήσεις που θα γίνουν και μέσω του διαδικτύου από τους πολίτες θα κρατήσουν μέχρι τις 30 Απριλίου και μετά τη επιτροπή των αναλυτικών προγραμμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει θα γράψει πια τα νέα αναλυτικά προγράμματα «τα οποία αναμένουμε ότι τον Ιούνιο θα παραδοθούν στον Υπουργό Παιδείας για να αποτελέσουν τη βάση για τη νέα πορεία του εκπαιδευτικού συστήματος», είπε ο κ. Τσιάκαλος.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε πως η παιδεία του τόπου μαζί βέβαια με το Κυπριακό και τα ζητήματα οικονομίας περιλαμβάνονται στα τρία σημαντικότερα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία.
”Παρά τις προσπάθειες εδώ στην Κύπρο να επενδυθεί σημαντικό ποσοστό επί του ΑΕΠ στην παιδεία, είναι ένα από τα ψηλότερα στην Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές μας τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος μέχρι σήμερα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι τα αναμενόμενα. Είναι αυτό το γεγονός το οποίο καθιστά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως περισσότερο από αναγκαία, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία έχει ως στόχο να ανοίξει για την κυπριακή κοινωνία παράθυρο στο μέλλον”, είπε ο κ. Χριστοφίδης.
Χαιρέτισε ιδιαίτερα ”την ανοικτή, απόλυτα δημοκρατική διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και θα ακολουθηθεί ούτως ώστε αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε καρδιά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το περιεχόμενο της παιδείας μας, τα νέα αναλυτικά προγράμματα να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και προβληματισμού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν να καταλήξουν στην τελική τους μορφή”.
Ανέφερε πως η παιδεία είναι εθνικός στόχος, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι εθνικός στόχος, ένας στόχος που πρέπει να παραμείνει μακριά από μικροπολιτικές, μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κλίμα ενότητας, σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου όλοι μαζί να εργαστούμε μαζί και με τους ανθρώπους που έχουν την επιστημονική επάρκεια να συνεισφέρουν σε αυτό το στόχο ούτως ώστε να πετύχουμε ένα πολύ φιλόδοξο στόχο για τα παιδιά μας, για την κυπριακή κοινωνία, για την Κύπρο.
Είπε πως το ΑΚΕΛ θα μελετήσει επισταμένα το κείμενο που τους επέδωσε ο κ. Τσιάκαλος ούτως ώστε να δώσει τις δικές του παρατηρήσεις, τις δικές τους εισηγήσεις, τις δικές του απόψεις.
Εξάλλου, ο κ. Τσιάκαλος ανέφερε πως έχει οργανωθεί ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που στοχεύει να μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα νέα αναλυτικά προγράμματα από σήμερα μέχρι το 2015.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με αυτό που θα καταθέσουμε τον Ιούνιο δηλαδή μετά από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα γίνουν από θεσμούς και από μεμονωμένους πολίτες θα ξεκινήσει μια νέα πορεία για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου που θα το οδηγήσει μέσα σε αυτή τη δεκαετία στην κορυφή της Ευρώπης”.
Η Κύπρος, ανέφερε, ”έχει όλες τις δυνατότητες, όλοι οι ποσοτικοί δείκτες είναι εντάξει που χρειάζονται για να μπορεί να έχει κανείς ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό σύστημα. Θέλουμε λοιπόν μέσα σε αυτή τη δεκαετία να έχουμε και ποιοτικά ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα διακρίνεται μέσα στην Ευρώπη”.
Πηγή : ΚΥΠΕ