Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για το πιο πάνω θέμα, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την κάθετη αντίθεσή της στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στην Εκπαίδευση.

Καταδικάζουμε τη στάση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, που επανέφερε το θέμα παρά την απόφαση στο δημοψήφισμα που έγινε ανάμεσα στους καθηγητές πριν τρία χρόνια, στο οποίο ο κλάδος απέρριψε το σχετικό αίτημα. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, από μόνη της, παραγνώρισε την απόφαση που δημοκρατικά πήρε η πλειοψηφία των καθηγητών και προωθεί το αντινεανικό και αντιπαιδαγωγικό αυτό μέτρο που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ανεργία στους νέους μας .

Δυστυχώς, τα κόμματα, εκτός από το ΑΚΕΛ, ακατανόητα για μας, υποστήριξαν την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ.

Συμπαρατασσόμαστε πλήρως με τις φοιτητικές και νεολαιίστικες οργανώσεις που δίκαια αντιδρούν και θα είμαστε, όπως πάντα, στο πλευρό τους σε όποιες κινητοποιήσεις αγώνα αποφασίσουν να κατέλθουν, προτρέποντάς τες ταυτόχρονα, να ενώσουν πλήρως τις δυνάμεις τους, ανεξαρτήτως του κόμματος από το οποίο προέρχονται. Ας δώσουν σε κάποια κόμματα το μήνυμα ότι δεν ανέχονται να παίρνουν αποφάσεις γι αυτούς χωρίς αυτούς.

Είμαστε βέβαιοι, ενθαρρυμένοι και από τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού Παιδείας όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποδεχτεί τέτοιο αίτημα, παραμένοντας πιστή, όποιες κι αν είναι οι πιέσεις, στις δεσμεύσεις της για να μην επεκταθεί το όριο αφυπηρέτησης στην Εκπαίδευση.

Είναι παράλογο, από τη μια όλοι στη συνεδρία αυτή της Επιτροπής Παιδείας να παραδέχονται ότι το επάγγελμα του καθηγητή είναι πλέον «κλειστό» και από την άλλη να αποδέχονται αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, που θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Σίγουρα, το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί συνολικά μαζί και με τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ καλεί τέλος όλες τις άλλες διδασκαλικές κινήσεις να παραμείνουν πιστές στην ομόφωνη απόφαση της ΠΟΕΔ ενάντια στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών, για όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους πήραμε, πάρα πολύ σωστά, την απόφαση αυτή. Ας εργαστούμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να μην εφαρμοστεί το αντινεανικό και αντιπαιδαγωγικό αυτό μέτρο, αν πράγματι εννοούμε τις διακηρύξεις μας ότι πρώτο μας μέλημα είναι το καλό της Παιδείας και της νέας γενιάς του τόπου μας.