Μόνον το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ ψήφισαν υπέρ της αύξησης του εταιρικού φόρου από 10% σε 11%, ενώ μόνον το ΑΚΕΛ ψήφισε υπέρ της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να φορολογήσουν τον πλούτο, εκπροσωπώντας το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία δεν τόλμησαν να δώσουν λεφτά στο κράτος από τους έχοντες, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος το κράτος να αναγκαστεί να πάρει λεφτά και πάλι από την τσέπη του απλού μικρομεσαίου εργαζόμενου.
Αυτά τα κόμματα που την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρία της Βουλής, κατά τη διάρκεια της επιχειρηματολογίας για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στη Μέση Εκπαίδευση, ήταν οι «προστάτες» και οι «υπέρμαχοι» της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και στήριξαν την επιχειρηματολογία τους στα έσοδα που θα έχει το κράτος από την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ εμπαίζουν το λαό. Από τη μια τους ακούμε να φωνάζουν και να λαϊκίζουν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις καθημερινά, περί μη ύπαρξης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση, περί επιβολή φορολογιών στον απλό κόσμο και περί αύξησης της ανεργίας. Από την άλλη ψηφίζουν νομοσχέδια που αυξάνουν την ανεργία και καταψηφίζουν νομοσχέδια που θα έδιναν οικονομικές ανάσες στην κυβέρνηση για να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέες φορολογίες, τις οποίες θα πληρώσει στο τέλος της ημέρας ο εργαζόμενος. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού τότε τι είναι λαϊκισμός;
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αναμένεται να στρέψουν τα πυρά τους ξανά προς τους δημόσιους υπαλλήλους και να ζητήσουν ξανά να «δώσουν» οι δημόσιοι υπάλληλοι για να συγκρατηθεί τάχα το κρατικό μισθολόγιο. Παραγνωρίζουν βεβαία το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν :
• Από τον Ιανουάριο του 2010 καταργήθηκε το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας το οποίο λάμβαναν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την αφυπηρέτηση και το οποίο είχε δοθεί ως αντιστάθμισμα για τη συμμετοχή του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου στο αναλογικό σχέδιο συντάξεων παλαιότερα.
• Δέχτηκαν από τον Απρίλη του 2009 τη μείωση του μισθού τους κατά 0,5% έτσι ώστε σταδιακά να αυξηθούν οι εισφορές στο συνταξιοδοτικό ταμείο μέχρι το 2039.
• Πληρώνουν όλους του φόρους που τους αναλογούν στο κράτος.
• Πληρώνουν, όπως και όλος ο κόσμος, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.
• Στα πλαίσια του «πακέτου σύγκλισης» επί πενταετίας Τάσσου Παπαδόπουλου, είχαν συναινέσει στη μη καταβολή Γενικών Αυξήσεων για τρία χρόνια. Το πιο πιθανόν θα υπάρξει συναίνεση και για μη καταβολή Γενικών Αυξήσεων από το κράτος στου δημόσιους Υπαλλήλους και για την τριετία που διανύουμε.
Όλα τα πιο πάνω «δόθηκαν» ή παραχωρήθηκαν από τους δημόσιους υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις – με εξαίρεση την κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος. Εμείς δώσαμε και δίνουμε συνεχώς, οι πλούσιοι τί έδωσαν και πότε θα δώσουν επιτέλους σε αυτή την κοινωνία; Καθημερινά στον ημερήσιο τύπο βλέπουμε και διαβάζουμε ανακοινώσεις εταιρειών ή ομίλων ή τραπεζών στις οποίες καταγράφονται οι αυξήσεις των κερδών τους σε «δύσκολη», μάλιστα, οικονομική περίοδο, όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν. Την ίδια στιγμή που το δημοσιουπαλληλικό κίνημα φορολογείται με μέσο όρο 25% και οι εταιρείες με μόνον 10% και οι λογιστές των οποίων ανακαλύπτουν «πόρτες και παράθυρα» για να γλιτώσουν περισσότερα από το Φόρο.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατάφορο τρόπο τη στάση και τη συμπεριφορά των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ απέναντι στον κυπριακό λαό. Φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη, πλέον, για οποιαδήποτε άλλα μέτρα επιβληθούν στους εργαζόμενους από το κράτος. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε την όλη στάση του ΑΚΕΛ, το οποίο υπερψήφισε και τα δύο νομοσχέδια για φορολόγηση του πλούτου, αλλά και τη μερική στάση της ΕΔΕΚ, η οποία υπερψήφισε μόνον το νομοσχέδιο για αύξηση του εταιρικού φόρου. Την οικονομική κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και ΟΧΙ οι εργαζόμενοι.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών