Η χρονιά 2010-2011 εισάγει τη δημόσια εκπαίδευση στη νέα εποχή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εφαρμόζονται τα τετράμηνα ενώ οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα
Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν στις 9 Σεπτεμβρίου ενώ τα Γυμνάσια και Λύκεια στις 10 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο προηγούμενες χρονιές αποτελούν παράδειγμα γιατί ομολογουμένως θεωρήθηκαν ως οι καλύτερες από πλευράς προετοιμασίας και ομαλής έναρξης των μαθημάτων.
Πέραν από την καθιερωμένη προετοιμασία με την έγκαιρη στελέχωση, την παράδοση των βιβλίων, την κάλυψη αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργίας νέων σχολείων, η φετινή χρονιά έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό.
Η ερχόμενη σχολική χρονιά δεν θα είναι ακόμα μια χρονιά συζητήσεων και μεγάλων υποσχέσεων για το φιλόδοξο στόχο για ένα νέο σύγχρονο και ανθρώπινο σχολείο. Θα τεθεί σε εφαρμογή το μεγαλεπήβολο σχέδιο για αναμόρφωση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Οπως είχε λεχθεί πολλές φορές, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί εθνικό στόχο και η καρδιά της είναι τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο.
Παρόλα τα εμπόδια και προσκόμματα που έθεταν κατά καιρούς οι εχθροί της μεταρρύθμισης, η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει.
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα είναι πλέον γεγονός. Η χρονιά που μπαίνει θα αποτελέσει την απαρχή του νέου σχολείου. Η σχολική χρονιά 2010-2011 θα αποτελέσει χρονιά προετοιμασίας με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τις μεγάλες αλλαγές που θα προκύψουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην πράξη τις αλλαγές και να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπως η πρόχειρη και απρογραμμάτιστη εφαρμογή του Ενιαίου Λυκείου επί διακυβέρνησης Κληρίδη.
Την επόμενη χρονιά 2011-2012, τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα θα εφαρμοστούν στα δημοτικά και τα γυμνάσια ενώ τη σχολική χρονιά 2012-2013 θα εφαρμοστούν στην Α’ Λυκείου. Ακολούθως, τη χρονιά 2013-2014 θα εφαρμοστούν στη Β’ Λυκείου και το 2014-2015 στην Γ’ Λυκείου.
Εφαρμόζονται για πρώτη φορά τα τετράμηνα
Τη φετινή χρονιά θα εφαρμοστεί ακόμα μια μεγάλη αλλαγή στη Μέση Εκπαίδευση. Καταργούνται τα τρίμηνα και υιοθετούνται τα τετράμηνα. Ενα αίτημα που τίθεται επιτακτικά τα τελευταία χρόνια από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και της δημιουργίας ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού δημόσιου σχολείου.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αφού μελέτησε το θέμα, κατέληξε στην εισήγηση για εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2010-2011 του πλαισίου των τετραμήνων για τα Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Εσπερινά Σχολεία.
Η πρόταση για εφαρμογή του πλαισίου των τετραμήνων βασίζεται σε μια ορθολογιστική προσέγγιση των χρονικών και εκπαιδευτικών δεδομένων που έχουμε στη Μέση Εκπαίδευση του τόπου μας.
Η εφαρμογή των τετραμήνων θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης της διδασκαλίας της διδακτέας ύλης σε μια σχολική χρονιά και θα απαλλάξει εκπαιδευτικούς και μαθητές από την πίεση του χρόνου αλλά και το αχρείαστο άγχος που προκαλούν οι εξαντλητικές προετοιμασίες για διαγωνίσματα.
Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα και την ευχέρεια ένταξης στο πρόγραμμα δημιουργικών εργασιών και ενασχολήσεων των μαθητών.
Δίνει επίσης, τη δυνατότητα όπως, μετά τη λήξη του Α΄ τετραμήνου, οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια εντός ή εκτός σχολικής μονάδας.
Θα επιλύσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει το πλαίσιο των τριμήνων και θα απαλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα από πολλές και αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ολα σχεδόν τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία
Στο θέμα των σχολικών βιβλίων, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται επί ποδός. Τα βιβλία προέρχονται από την Κύπρο και από την Ελλάδα. Οσον αφορά τα βιβλία των οποίων έχει την ευθύνη το Υπουργείο Παιδείας, έχουν τυπωθεί όλα και βρίσκονται στις αποθήκες. Εχουν ήδη ειδοποιηθεί οι Σχολικές Εφορείες να παραλάβουν τα βιβλία και να τα διανέμουν στα σχολεία. Οι περισσότερες Εφορείες έχουν ήδη ολοκληρώσει αυτή τη διανομή.
Για τα βιβλία που προέρχονται από την Ελλάδα, έχουν καθυστερήσει κάποια τα οποία ωστόσο αναμένεται να έρθουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα έχουν έρθει όλα τα βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου ενώ απομένουν μόνο κάποια βιβλία του Λυκείου.
Στα αξιοσημείωτα είναι η σημαντική πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα σχολεία παρήγγειλαν ηλεκτρονικά προς το Υπουργείο Παιδείας, βάσει των αναγκών τους, όλα τα βιβλία που θα χρειαστούν τη σχολική χρονιά. Ακολούθως το Υπουργείο Παιδείας έστειλε την παραγγελία στην Ελλάδα.
Θα λειτουργήσουν εφτά νέα σχολεία
Την ερχόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά, το νέο Γυμνάσιο Β’ Λακατάμιας, το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Εγκωμης και πέντε καινούρια νηπιαγωγεία. Θα παραδοθούν επίσης σε λειτουργία τέσσερα νέα νηπιαγωγεία σε αντικατάσταση των παλιών κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
Οσο αφορά άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα σχολεία μας, αυτά είναι αναγκαία για την κτιριακή αναβάθμιση και όπως είναι λογικό δεν είναι δυνατό να αποπερατωθούν μέσα σε τρεις μήνες που είναι κλειστά τα σχολεία για τις θερινές διακοπές.
Συγκεκριμένα συνεχίζονται έργα γενικής αναβάθμισης σε 15 Δημοτικά και 7 Γυμνάσια και Λύκεια. Σε 33 Δημοτικά σχολεία γίνονται έργα επέκτασης όπως είναι η δημιουργία νέων αιθουσών κ.α..
Σε 7 σχολεία συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης της αθλητικής υποδομής.
Σύμφωνα με τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, εκεί όπου υπάρχουν έργα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ακόμα πιο έτοιμοι από πέρυσι
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά και με πολύ καλούς οιωνούς, τόνισε στην εφημερίδα μας ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου. “Πέρυσι ξεκινήσαμε πολύ καλά, φέτος είμαστε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρωθεί, τα σχολικά βιβλία πηγαίνουν στα σχολεία και θα βρίσκονται εκεί για να τα πάρουν οι μαθητές μόλις ξεκινήσουν τα μαθήματα, ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες όσο αφορά τα κτιριακά προγράμματα. “Υπάρχουν βέβαια τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά το έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτό είναι μόνιμη κατάσταση στα σχολεία μας”, διευκρίνισε, σημειώνοντας την πάγια πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Συμπλήρωσε παράλληλα πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οσο αφορά την ηλεκτρονική παραγγελία των βιβλίων που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη σχολική χρονιά, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αυτός ο θεσμός λειτουργεί πολύ καλά και βοηθά στην καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία των σχολικών μονάδων. Να σημειώσουμε ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκσυγχρονίστηκαν με το νέο σύστημα.
(πηγή: Χαραυγή 22/08/10)