Θετική η ΠΟΕΔ στην πρόταση της ΕΔΑΠ για το ωρολόγιο πρόγραμμα
Από χρόνου αλλαγές στα Δημοτικά.

«Πράσινο» στην πρόταση που ετοίμασε η Επιτροπή Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΕΔΑΠ) για το ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δημοτική Εκπαίδευση άναψε χθες η ΠΟΕΔ, μετά από συζήτησή της στο ΔΣ. Στην πρόταση περιέχονται σημαντικές αλλαγές που στόχο έχουν να κάνουν πιο αποδοτικό το νέο δημοτικό σχολείο, ενώ επηρεάζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς μιας και μειώνονται οι περίοδοι διδασκαλίας, ενώ τέσσερις διδακτικές περίοδοι την εβδομάδα θα αφιερώνονται στην εμπέδωση των μαθημάτων, έτσι ώστε για τις μικρότερες τάξεις να καταργείται και για τις μεγαλύτερες τάξεις να μειώνεται αισθητά η κατ΄ οίκον εργασία. Σημειώνεται ότι η «εμπέδωση» θα στοχεύει στην ενίσχυση των παιδιών, τόσο αυτών που αντιμετωπίζουν αδυναμίες, όσο και αυτών που μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. Επίσης με την πρόταση της ΕΔΑΠ:
*μειώνεται κατά δύο ώρες το μάθημα των Ελληνικών στη Α΄ και Β΄ τάξη
*μειώνεται κατά μία ώρα το μάθημα των Μαθηματικών σε όλες τις τάξεις
*το μάθημα των Αγγλικών θα διδάσκεται από την Α΄τάξη
*εισάγεται το μάθημα «Αγωγή Ζωής»
*η Γεωγραφία/Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θα διδάσκεται από την Α΄ τάξη
Καλή βάση
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Δημήτρης Μικελλίδης, δήλωσε χθες στον «Π» ότι σε γενικές γραμμές έχει πολλά θετικά στοιχεία. «Τα ελληνικά/ λογοτεχνία/θέατρο συμπλεγματοποιούνται και ονομάζονται Γλώσσα και Πολιτισμός και είναι σημαντικό να είναι ενιαία αυτά τα θέματα. Είναι θετικό επίσης ότι συμπλεγματοποιούνται οι Φυσικές Επιστήμες και η Τεχνολογία στις πρώτες τέσσερις τάξεις. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το μάθημα των Αγγλικών θα διδάσκεται από την Α΄τάξη, όπως και η Αγωγή Ζωής, ενώ καθιερώνεται και η «εμπέδωση» που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ενίσχυση των παιδιών», εξήγησε ο κ. Μικελλίδης.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΠΟΕΔ επιθυμεί να γίνει κάποια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στην εισήγηση της ΕΔΑΠ για μείωση του χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο από 35 στις 34 ώρες και ειδικότερα με την πρόταση όπως την Παρασκευή υπάρχει εξάωρο. «Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να μπει ακόμη μια διδακτική περίοδος και η Παρασκευή να μην έχει έξι διδακτικές περιόδους, αλλά επτά όπως όλες τις άλλες μέρες», πρόσθεσε. Επεσήμανε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές η πρόταση αποτελεί μια πολύ καλή βάση συζήτησης γι΄ αυτό και την αποδέχεται η ΠΟΕΔ. «Γενικά αυτή την πρόταση τη χαιρετίζουμε ως πολύ καλή βάση συζήτησης. Πρέπει όμως να συζητηθεί σοβαρά και να καταλήξουμε συντομότατα σε τελική ρύθμιση για να γίνει στη συνέχεια η επιμόρφωση και τον Σεπτέμβρη του 2011 να εφαρμοστούν όπως πρέπει αυτά τα προγράμματα», κατέληξε.
Πηγή : Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ