Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος, 25/02/2011
Άμεση ισχύ θα έχει ο νέος νόμος
Μέχρι και τρεις μονάδες θα λαμβάνουν οι άρρενες εκπαιδευτικοί, που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στην Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με το νέο νόμο που ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής. Την Πέμπτη, ήταν η τρίτη φορά που η σχετική ρύθμιση έφτανε στην Ολομέλεια καθώς τις δύο προηγούμενες είχε ζητηθεί η αναβολή του θέματος.
Όπως φάνηκε, όμως, προς μεγάλη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα των ανδρών εκπαιδευτικών, η τρίτη ήταν και η τυχερή, καθώς η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 31 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ), ενώ 16 τάχθηκαν εναντίον (ΑΚΕΛ).
Τονίζεται ότι μια σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αφορά στην έναρξη ισχύος του νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προέβλεπε έναρξη ισχύος του νόμου από 1η Δεκεμβρίου 2011, με το αιτιολογικό ότι οι προαγωγές της φετινής χρονιάς οι οποίες θα διενεργηθούν λίαν συντόμως, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Πάντως, με βάση τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το χάσμα των δύο χρόνων ανάμεσα στους άνδρες (που έκαναν στρατό) και τις γυναίκες εκπαιδευτικούς της ίδιας ηλικίας και κατ’ επέκταση θα αρθεί μερικώς η αδικία που υφίστανται οι πρώτοι.
Ο νέος νόμος προβλέπει όπως: «στους άρρενες υποψηφίους χορηγείται μόνο μια φορά για σκοπούς προαγωγής στην αμέσως επόμενη θέση προαγωγής, ένα δωδέκατο της μονάδας για κάθε συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά με ανώτατο όριο τις τρεις μονάδες».
Ανοίγουν οι φάκελοι διδασκόντων 
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής: Οι εκθέσεις (συνήθης και ειδική έκθεση) θα αποστέλλονται ταχυδρομικώς σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να υποβάλει ένσταση μέσα σε 21 ημέρες για αναθεώρηση της βαθμολογίας του. Αν διατυπωθεί δυσμενής κρίση σε οποιαδήποτε από τις εκθέσεις, ο εκπαιδευτικός θα ενημερώνεται γραπτώς και θα του παρέχεται ευκαιρία να ακουστεί και να υποβάλει το παράπονό του, προτού ληφθεί τελική απόφαση. Σε κάθε κλιμάκιο αξιολόγησης, δυο τουλάχιστον μέλη του θα συνεχίζουν να υπηρετούν κατά το σχολικό έτος που ακολουθεί τη σύνταξη της έκθεσης. Ανοίγει ο δρόμος για το δικαίωμα πρόσβασης των εκπαιδευτικών και στους φακέλους που βρίσκονται στην ΕΕΥ.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]