37 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταραμένη εκείνη ημέρα του μαύρου Ιούλη του 1974. 37 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την ημέρα που ο Τούρκος κατακτητής εισέβαλε στην Κύπρο και από τότε κατέχει παράνομα το 38% της μαρτυρική μας πατρίδας μας. 37 ολόκληρα χρόνια προσφυγιάς και παράνομης κατοχής είναι πολλά…πάρα πολλά…
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ εκφράζει για άλλη μια φορά την καταδίκη της ενάντια σ’όλους εκείνους που έστρεψαν τα όπλα ενάντια στη Δημοκρατία και τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την πατρίδα μας . Καταδικάζουμε τον τουρκικό επεκτατισμό των τότε ηγετών της Άγκυρας αλλά και των καπιταλιστών Αγγλοαμερικανών συμμάχων τους .Καταδικάζουμε τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή και την παράνομη κατοχή της πατρίδας μας.Αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής. Τιμούμε τους συμπατριώτες μας που – προδομένοι μετά το μέγιστο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος – πρόταξαν τα στήθια τους απέναντι στα τανκς και τα πολυβόλα του Αττίλα, υπερασπιζόμενοι τη μικρή μας πατρίδα.
Η Προοδευτική θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται για ν΄ανατραπούν τα τετελεσμένα της κατοχή και για να μην επέλθει η οριστική διχοτόμηση του νησιού . Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για την πατρίδα μας και το λαό μας.Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στον εθνικισμό – σοβινισμό και να εργαζόμαστε με συνέπεια, μέσα από το δικό μας μετερίζι, για επανένωση της πατρίδας μας.