Δέκα και ένα ραβδίσματα
Το τελευταίο διάστημα αρκετά κακώς έχοντα έχουν διαδραματιστεί και νιώθω την ανάγκη να τα κακίσω έστω και αργά δημόσια. Τα σχόλια δικά σας.
Κακίζουμε:
1) Την αδράνεια (και ανικανότητα ίσως σε κάποιο βαθμό)που επέδειξε η ηγεσία της ΠΟΕΔ απέναντι σε όλο το παρασκήνιο και διαβουλεύσεις που διεξάγονται εδώ και μερικούς μήνες για τα μέτρα στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας και αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους.
2) Την εν λευκώ επιταγή που δόθηκε από την Οργάνωση στον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκο Χ΄΄Πέτρου και στην έλλειψη ελέγχου, ενημέρωσης και διαμόρφωσης θέσεων. Έφτασε στο σημείο σήμερα να άρει την εμπιστοσύνης στο κ. Χ΄΄Πέτρου και να δηλώσει ότι δεν μας εκπροσωπεί πλέον γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό έγινε πάρα πολύ αργά και για σκοπούς καθαρά επικοινωνιακούς (για να δικαιολογηθεί στα μέλη της βγάζοντας την ουρά της έξω από όσα διαδραματίζονται).
3) Το να ανέχεται εδώ και καιρό η ηγεσία της ΠΟΕΔ να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.
4) Την μη αποδοχή της αρχικής εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων από την πλειοψηφία των Κινήσεων της ΠΟΕΔ, με αποτέλεσμα να επανέλθει η Κυβέρνηση μετά τα γεγονότα στο Μαρί και τις πιέσεις των Κομμάτων με εισήγηση για ακόμα μεγαλύτερη εισφορά.
5) Την μη αποδοχή της εισφοράς του 3% για τρία χρόνια παραθέτοντας ένα σωρό (απραγματοποίητων στο άμεσο μέλλον) προϋποθέσεων (ακόμα και την κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών έβαλαν κάποιες Κινήσεις). Άφησαν πίσω την επίλυση του Κυπριακού (αυτό χαριτολογώντας).
6) Την έλλειψη διορατικότητας από την ηγεσία της ΠΟΕΔ και τις Κινήσεις ΠΑΔΕΔ-ΑΚΙΔΑ-ΔΗΚΙ για το που οδηγούμαστε, αρνούμενοι ήπια μέτρα (απλή εισφορά). Χωρίς να κινδυνολογώ το 3% εισφορά με τη θέληση μας, μπορεί να γίνει 15% και 30% χωρίς τη θέλησή μας αν μπούμε στο μηχανισμό στήριξης (έγινε σε άλλες χώρες).
7) Την έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνιακής τακτικής από μέρους της ηγεσίας της ΠΟΕΔ να στρέψουμε την κοινή γνώμη αλλού (πλούτο, μεγαλοεπιχειρηματίες, φοροδιαφυγάδες, κ.α) αποδεχόμενοι την εισφορά ως το πιο ανώδυνο μέτρο που μπορούσε κάποιος να μας εισηγηθεί.
8) Την άσκηση πολιτικής εκ του ασφαλούς εκ μέρους κάποιων Κινήσεων στην ΠΟΕΔ, ξέροντας ότι μέτρα που αγγίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους θα ψηφιστούν από τη Βουλή φωνάζοντας την επομένη και ασκώντας την προηγούμενη συνδικαλισμό από τα γραφεία.
9) Την απόρριψη στο τελευταίο ΔΣ της εισήγησης της Αγωνιστικής Συνεργασίας για διεξαγωγή Επαρχιακών Γενικών Συνελεύσεων και ακολούθως κινητοποίησης έξω από τη Βουλή, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, με τη συμμετοχή του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου ή και των 100 Γενικών Αντιπροσώπων.
10) Τη μη κατάθεση από μέρους της Κυβέρνησης άμεσα νομοσχεδίων που αφορούν τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, έλεγχο της φοροδιαφυγής και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έστω αν την προηγούμενη φορά τα είχαν καταψηφίσει ΔΗΣΥ –ΔΗΚΟ.
11) Την εισήγηση κάποιων κομμάτων και την αποδοχή της από την Κυβέρνηση της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής για τους νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία και της αφαίρεσης κι άλλων κεκτημένων. Ως Προοδευτική δηλώνουμε απερίφραστα πως δεν θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση τη θυματοποίηση των νεοεισερχομένων συναδέλφων από όπου κι αν προέρχεται.
Καλούμε Κυβέρνηση και κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να στρέψουν τα μέτρα εκεί και σε εκείνους που πρέπει και μπορούν να στηρίξουν την Κυπριακή οικονομία, χωρίς τη θυματοποίηση των εργαζομένων. Τέλος καλούμε την ΠΟΕΔ να σταθεί προ των ευθυνών της και με σωστή διεκδίκηση, αλλά και διορατικότητα να προστατεύσει τα μέλη της.
Μάριος Ρήγας
Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων – Νηπιαγωγών Λεμεσού