Η 1η Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε από την ΠΣΟ, ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. Αυτή η μέρα, αποτελεί κάλεσμα για τον καθένα μας να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα μας και παγκόσμια.

Σήμερα, 66 χρόνια μετά το τέλος του πιο καταστρεπτικού πολέμου που έζησε η ανθρωπότητα, οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε όλες τις γωνιές της γης και ο κίνδυνος ο κόσμος να ζήσει την οδύνη νέων παγκόσμιων πολέμων μεγαλώνει.

Την ίδια στιγμή, στον κόσμο που ζούμε αυξάνεται η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η αθλιότητα και η φτώχεια για μεγάλες μερίδες του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα ζητήματα της αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων για αναζήτηση αξιοπρεπούς ζωής, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλη καταστροφής στο περιβάλλον, είναι προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την ειρήνη σε κίνδυνο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας σ’ όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο που αγωνίζονται για παγκόσμια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, που όπως και σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, συνεχίζει να προκαλεί πολέμους και δυστυχία σε πολλούς λαούς και ειδικότερα στα κατώτερα στρώματα όλων των λαών.

Στο μέσο της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης από την δεκαετία του 1930, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες μιας κρίσης η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο βαθιά και πιο μακρόχρονη απ’ ότι υπολογιζόταν. Πρόκειται ξεκάθαρα για κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους.

Είναι φανερό ότι το σύστημα επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου και δεν δεχόμαστε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του καπιταλισμού.
Στη χώρα μας, οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης επηρεάζουν τους εργαζόμενους και ενώ ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο νεοφασισμός είναι σε άνοδο, ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας.
Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα μας. Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και στα πλαίσια ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα στην βάση των συμφωνιών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008.
Στηρίζουμε την διαδικασία των συνομιλιών και καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμα πιο εντατικά με στόχο την επίτευξη λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και πατρίδα όλων των Κυπρίων.
Ζητούμε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εντατικά, μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικό και με καλή πίστη, με μοναδικό στόχο την επίτευξη συμφωνημένης λύσης. Ζητούμε να διαφυλαχτεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο διεθνές επίπεδο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης, σημειώνοντας ότι η παρέλευση του χρόνου δεν βοηθά το στόχο της λύσης, αλλά αντίθετα βοηθά στην εδραίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Η συνάντηση που έγινε στις 7 Ιουλίου των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, μπορεί να δώσει ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία. Η συμφωνία, με την προτροπή του Γ.Γ για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα κεφαλαίων που δεν συζητήθηκαν επαρκώς στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να δημιουργήσουν σημαντική πρόοδο αν επικρατήσει καλή θέληση και επιδειχτεί πραγματική βούληση. Αυτή είναι η προσδοκία αλλά και η απαίτηση μας.
O κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη. Σε αυτά τα πλαίσια, επαναλαμβάνουμε την θέση μας για άμεση αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου μαζί με την λύση.
Με αυτή την ευκαιρία εκφράζουμε την οδύνη και την θλίψη μας για την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την χώρα μας την 11 Ιουλίου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των 13 αδικοχαμένων συμπατριωτών μας και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.
Καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας την 1η Σεπτεμβρίου, για να σημειώσουμε την απαρχή νέων, μαζικών κοινών αγώνων για επίτευξη της ειρήνης και της επανένωσης.
Καλούμε όσες οργανώσεις, Συνδικαλιστικές ή άλλα οργανωμένα σύνολα, συμφωνούν με το παρών κείμενο, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι η λύση και η επανένωση του τόπου μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Με αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου θα οργανώσουμε σειρά παρεμβάσεων με σημαντικό ορόσημο μια μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση, το Φεστιβάλ ΕΙΡΗΝΗΣ και ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ, που θα πραγματοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.
PEO
AKEL
EDON
DEV-İŞ
KTOS
KTOEÖS
KTAMS
BES
ÇAĞ-SEN
BASIN-SEN
GÜÇ-SEN
DAÜSEN
DAÜ-BİR-SEN
TDP
BKP
YKP
TIPİŞ
BARIŞ DERNEĞİ
PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ
BARAKA KÜLTÜR MERKEZİ
Cyprus Chamber of Fine Arts (EKATE)
Proodeftiki Primary School Teachers movement
OLTEK
Proodeftiki Secondary School Teachers movement
Bicommunal Initiative of Relatives of Missing Persons and Victims of War “Together We Can!”

Kontea Heritage Foundation

Writers Union

Stop the War Coalition

Cyprus Publisher’s Association – KIB-Ya Y

Limassol Civil İnitiative ‘Solution-Reunification-Peace”

United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform

İskele Citizens Initiative

Management Center

Republican Turkish Party – CTP

Socialist İnitiative

Symfiliosi / Uzlaşma / Reconciliation

Peace Association

New Cyprus Association

Left Wing

Association of Turkish Cypriot Artists and Authors

Federation of Cypriot Organizations in Greece – OKOE, Athens

Federation of Cypriot Organizations in Greece – Youth OKOE, Athens

Bicommunal Chorus

Cooperative Workers Trade Union – KOOP-SEN

Cyprus Turkish Association for Democracy – KTDD, London

Cypriot Science Education Health and Solidarity Association – KIBES, Instabul

KGP – Cyprus Youth Platform

UCP – United Cyprus Platform of the Overseas Cypriot Organizations

Bi-Communal Peace Initiative

Cyprus Reunification Movement

German-Cypriot Forum –DFZ, Berlin

Workers Democracy

Youth Against Nationalism

NGO Support Centre

Hands Across the Divide

IKME Sociopolitical Studies Institute

Peace Centre

Women Into Action

Union of Cypriot Refugees in Greece (EKPE), Athens

Association of Historical Dialogue and Research