Εν μέσω έντονων διαφωνιών και αντεγκλήσεων, η Ολομέλεια της Βουλής άναψε πράσινο φως στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με βάση του οποίου εξαιρούνται από την απαγόρευση της πρόσληψης, οι εκπαιδευτικοί καθώς και πρόσωπα που πρόκειται να εργοδοτηθούν για τις ανάγκες της Προεδρίας της ΕΕ.
Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αποφασίστηκε όπως οι εξαιρέσεις θα γίνονται εκεί όπου θα κενώνονται θέσεις λόγω αφυπηρέτησης, άδειας ασθενείας και τοκετού καθώς και για άλλο νόμιμο λόγο απουσίας και όχι για την κάλυψη κενών που προκύπτουν λόγω αποσπάσεων εκπαιδευτικών.
Καβγάς για τροπολογίες και μέτρα
Πάντως πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου τα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατηγορώντας αλλήλους για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις τροπολογίες που περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αντιπολίτευση έστησε για άλλη μια φορά στον τοίχο την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία.
Τη συζήτηση πυροδότησε η τοποθέτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ανέφερε ότι πριν προχωρήσει η βουλή σε δεσμεύσεις θα πρέπει να σκέφτεται διπλά και τριπλά γιατί όπως υποστήριξε παρέχεται εργαλείο στην κυβέρνηση για να συμπεριφέρεται με ανεύθυνο τρόπο.
Έκανε επίσης λόγο για σκάνδαλο γιατί η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα από τις βεβιασμένες, όπως υποστήριξε αποφάσεις του Δεκεμβρίου, ζήτησε την αποδέσμευση του κονδυλίου για το ιδιωτικό αεροπλάνο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαϊδή ο οποίος μίλησε για υποκρισία κάποιων οι οποίοι , όπως ισχυρίστηκε σε πνεύμα ανευθυνότητας ψήφισαν τη σχετική τροπολογία στον κρατικό προϋπολογισμό και τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να καταθέσει το νομοσχέδιο. Διερωτήθηκε τι σχέση έχει το ιδιωτικό αεροπλάνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συζήτηση.
Νικόλας : Χρεοκοπήσατε την Κύπρο
Παρέμβαση στον θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η βουλή είναι υπεύθυνη μπροστά στην ανεύθυνη κυβέρνηση η οποία έφερε την Κύπρο στα όρια της χρεοκοπίας».
«Δεν είναι κυβερνώσα βουλή» είπε « είναι αντιπολιτευόμενη κυβέρνηση γιατί η βουλή ψηφίζει τα μέτρα εξυγίανσης και κάποιοι είναι έξω από τη βουλή και μας καταγγέλλουν εμάς για τα μέτρα που μας έφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφίσουμε».
Υπέδειξε , παράλληλα ότι η βουλή εφάρμοσε κατά γράμμα την πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια και πάγωσε τις προσλήψεις, προσθέτοντας εάν το ΑΚΕΛ διαφωνεί να το πει ότι διαφωνεί με την πολιτική του Προέδρου.
«Είμαστε εδώ» είπε «γιατί χρεοκοπήσαμε και η βουλή προσπάθησε να διασώσει κάποια πράγματα για να είμαστε αξιόπιστοι έναντι της Ευρώπης».
Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πως θα μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων και πως ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στην ΕΕ.
Κάποιοι ήθελαν να δυσκολέψουν την κυβέρνηση
Τα πυρά αντέκρουσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ο οποίος έκανε λόγο για ευσεβοποθισμό του Νικόλα Παπαδόπουλου για χρεοκοπία της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ κατάφερε και απέτρεψε το σταύρωμα του κονδυλίου για την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
«Να είναι ειλικρινείς» είπε « κάποιοι θέλησαν να δυσκολέψουν το έργο της κυβέρνησης».
Στον καβγά ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαξίωση της βουλής.
Υπέδειξε, μάλιστα, ότι οι αποφάσεις της βουλής ήταν τα κυρία επιχειρήματα του Υπουργού Οικονομικών στην επιστολή προς τις Βρυξέλλες για διόρθωση των δημόσιων οικονομικών.
Ανέφερε επίσης ότι «αφού μέσα σε λίγες ημέρες το 30% των εκπαιδευτικών πήραν άδειες ασθενείας και σημειώθηκαν και απουσίες προσωπικού στα κρατικά νοσηλευτήρια , τότε υποστήριξε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση.
Εξέφρασε την ελπίδα «να μην σταλούν τα χειρότερα μηνύματα στις Βρυξέλλες ότι δηλαδή άρχισε το ξήλωμα των βημάτων που έγιναν το Δεκέμβριο».
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της βουλής, προσθέτοντας ότι πέραν από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα έπρεπε να σταλεί και μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.