Πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Υλικό από τον ΟΙΔΕ/ AHDR
Πρωτοποριακό συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο παρουσιάζει επίσημα, στις 12 Μαρτίου 2012, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ/ ΑHDR) δημιουργεί νέους ορίζοντες στο χώρο της ιστορικής εκπαίδευσης στην Κύπρο. Η παρουσίαση του υλικού θα γίνει στα πλαίσια δημόσιας εκδήλωσης με τον τίτλο «Μαθαίνουμε Ιστορία Μαζί», τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, στις 16:00, στο Σπίτι της Συνεργασίας το οποίο βρίσκεται εντός της ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη Περιοχής στη Λευκωσία (απέναντι από το Ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας)
Το νέο εκπαιδευτικό υλικό ετοιμάστηκε από ομάδες ειδικών στις οποίες συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΟΙΔΕ , από την Κύπρο και το εξωτερικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ο ΟΙΔΕ, επιδιώκει, με το συγκεκριμένο υλικό, να προωθήσει την πολυπρισματικότητα και το διαπολιτισμικό διάλογο, ενισχύοντας έτσι την ιστορική κατανόηση και την κριτική σκέψη. Το συγκεκριμένο υλικό προσφέρει ακόμη στους εκπαιδευτικούς ιστορίας πλούτο πρόσθετων πηγών για το μάθημά τους.
Το υλικό περιλαμβάνει τους εξής τίτλους: «Σκεφτόμαστε ιστορικά για το ζήτημα των αγνοουμένων», «Μαθαίνοντας να διερευνούμε την Ιστορία της Κύπρου μέσα από τα Τεχνουργήματα», «Η Οθωμανική Περίοδος στην Κύπρο», «Τα παιδιά μας, τα παιχνίδια μας», και «Μια εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία». «Το Σπίτι της Συνεργασίας»
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
Ο Deniz Urfali εργάστηκε στην παραγωγή της έκδοσης «Το Σπίτι της Συνεργασίας» και αναφέρθηκε στην εμπειρία του αυτή: « Η διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο της ομάδας και το τελικό προϊόν υπήρξαν για μένα μια θετική εμπειρία. Και βέβαια θα ήθελα να είμαι μέλος ενός ανάλογου εγχειρήματος στο μέλλον». «Η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την ιστορία της Κύπρου υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικό. Το υλικό αυτό προσφέρει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό στους εκπαιδευτικούς ιστορίας» σημείωσε η Μαρία Μαυραδά, η οποία συνέβαλε στη συγγραφή της έκδοσης «Η Οθωμανική Περίοδος στην Κύπρο».
Τόσο η ανάπτυξη και έκδοση του υλικού όσο και η εκδήλωση της επίσημης παρουσίασής του, αποτελούν δράσεις του προγράμματος του ΟΙΔΕ, «Πολυπρισματικότητα και Διαπολιτισμικός Διάλογος στην Εκπαίδευση» το οποίο χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Δράση για Συνεργασία και Δράση (UNDP–ACT).
|