«Φεύγουσα Kόρη»

Με καμβά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ‘Μια ψυχή’
πλέκονται στους ήχους του κλαρίνου και ξετυλίγονται
παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια

Μια εξαιρετική παράσταση στο Θέατρο Ριάλτο την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου

Μια καταπληκτική ερμηνεία από την Ρηνιώ Κυριαζή σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη. Συνοδεύει στο κλαρίνο ο εξαιρετικός μουσικός Μανούσος Πλουμίδης. Μέσα από την εξερεύνηση της φωνής, με το μοναδικό τρόπο που προτείνει η Μίρκα Γεμεντζάκη, η Ρηνιώ Κυριαζή ανακάλυψε τη σύνδεσή της με τη μουσική της γλώσσας και των τραγουδιών της Ηπείρου και ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών. Μελετώντας την παράδοση του μοιρολογιού δίπλα σε ηπειρώτισσες μοιρολογίστρες που δέχτηκαν να της διδάξουν την τέχνη αυτή ανακάλυψε τη σοφία της αρχέγονης αυτής παράδοσης, ζωντανής ακόμη στη σημερινή Ήπειρο που προσφέρει παρηγοριά καθώς η στιγμή του μεγάλου πόνου μετουσιώνεται, μεταφράζεται σε ποίηση.

Ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και η αυθεντική διάλεκτος των παραμυθιών υποδηλώνουν μουσικά την έκφρασή τους και οδηγούν τον ηθοποιό στην τέχνη της αφήγησης. Η ποιητικότητα και μουσικότητα αποτελούν κοινά σημεία της λαϊκής μας παράδοσης και της υπέροχης γραφής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ξεχασμένοι ήχοι και τρόποι ευελπιστούν να φέρουν τον κάθε θεατή κοντά στο δικό του παρελθόν και τόπο.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον, όπου δραστηριοποιείται η ομάδα ‘βιομηχανική’, τον Δεκέμβριο του 2005, μεταφέρθηκε στο θέατρο Φούρνος στην Αθήνα και μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, παίχτηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενώ παρουσιάστηκε και εκτός Ελλάδας καλεσμένη στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ ‘Brave festival’ στο Wroclaw της Πολωνίας.

Για την ερμηνεία της στην παράσταση αυτή, η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2007.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Μίρκα Γεμεντζάκη
Ηθοποιός : Ρηνιώ Κυριαζή
Κλαρίνο : Μανούσος Πλουμίδης
Κοστούμι : Μανώλης Καρυωτάκης
Φωτογραφίες : Γιάννης Βλασταράς

Κρητικές για την παράσταση:
Η Γεμεντζάκη γνωρίζει να αντλεί από ένα μεταλλείο ατόφιο μετάλλευμα. Γνωρίζει να ανακαλύπτει μέσα στο κείμενο τις δεσπόζουσες μελωδίες, τις συνηχήσεις, τις διαφωνίες και να τις σωματοποιεί. Για τη Γεμεντζάκη το ανθρώπινο σώμα, ολόκληρο είναι ένα υπέροχο μουσικό όργανο. Η Κυριαζή συγκρότησε μια συμφωνία ήχων, μελισμάτων, σωματικών ρυθμών, στάσιμων, παύσεων και σημαινουσών σιωπών που στήριζαν τη διάνοια και το ήθος των λόγιων και των λαϊκών κειμένων.
Κώστας Γεωργουσόπουλος ΤΑ ΝΕΑ

Ανεπανάληπτη εμπειρία, η Κυριαζή (δασκαλεμένη από τη Γεμεντζάκη) απέδειξε φύση μουσικού οργάνου. Άρθρωση ακέραιη, υπόκριση ανυπόκριτη. Κατόρθωσε να μετασχηματίσει τα ηθογραφικά και λαογραφικά στοιχεία σε αδιαχώριστα ποιητικά σήματα μιας οριακής διήγησης.
Δ.Ν.Μαρωνίτης ΤΟ ΒΗΜΑ

Η Ρηνιώ Κυριαζή στη σκηνή παίζει μια παράσταση-παρτιτούρα γραμμένη στο σώμα της: Μιλώντας ή τραγουδώντας, αλλάζει ρόλους, φωνές, διαθέσεις, κι ο θεατής αναρωτιέται πότε αναπνέει. Ακόμα και καθισμένη στην καρέκλα δημιουργεί μια πληθώρα κινήσεων μέσα απ’ τη φωνή, την ταλάντευση του σώματος και το πιο ελαφρύ σκίρτημα των χεριών.
Έφη Μαρίνου ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τη συγκίνηση που μου μετέφερε το κορίτσι αυτό με τα γυμνά πόδια και τη γυμνή φωνή την κρατάω σαν φυλαχτό. Σπάνιο.
Γιώργος Σαρηγιάννης ΤΑ ΝΕΑ

Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου
Είσοδος: € 15 -10 – Ηλεκτρονικό Εισιτήριο: www.rialto.com.cy
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45