Ο κόσμος οφείλει να θυμάται
Του Μάριου Ρήγα*
Εδώ και καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας στρατευμένης παραπληροφόρησης ή/και απόκρυψης της πραγματικότητας γύρω από πολιτικές θέσεις που έχουν εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο λήθη ή σύγχυση  στο κοινό.            Ο κόσμος οφείλει να θυμάται πως:
1.      Εδώ και μια δεκαετία ο ΔΗΣΥ προτείνει αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στα 63  για τους εκπαιδευτικούς και σύνδεση του με το προσδόκιμο ζωής, καταφέρνοντας να το κάνει πράξη για τη Μέση Εκπαίδευση. Να σημειώσω πως  ακόμα και η συμπερίληψη παρόμοιας θέσης της ΤΡΟΙΚΑΣ στο Μνημόνιο ήταν για αύξηση μέχρι τα 62 (πιο κάτω από τη θέση ΔΗΣΥ).
2.      Το καλοκαίρι μαζί με το ΔΗΚΟ είχαν καταψηφίσει την πλήρωση των 400 οργανικών θέσεων – μονιμοποιήσεων συναδέλφων εκπαιδευτικών, τη στιγμή που οι μονιμοποιήσεις δεν είχαν κανένα επιπλέον κόστος για την οικονομία, επικαλούμενοι την τοποθέτηση της Τρόικας επί του θέματος!!!!
3.      Σε συνάντηση με τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε όχι μόνο  την αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, αλλά και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα (ίσως αποκτά νόημα η προηγούμενη θέση για καταψήφιση των μονιμοποιήσεων). Να θυμίσω πως στο Μνημόνιο έχει περιληφθεί δυστυχώς η πρόνοια για αύξηση κατά μια περίοδο του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, η οποία όμως για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται έγκριση από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως μια πιθανή εκλογή Αναστασιάδη στην εξουσία, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για υλοποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας, αφού και στην γραπτή απάντηση του προς την ΠΟΕΔ δεν κάνει καμία αναφορά επί τούτου.
4.      Τον περασμένο χειμώνα γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης και πρωτοφανούς αναταραχής στα σχολεία μας, όταν ο ΔΗΣΥ κατάφερε με τροποποίηση στη Βουλή να απαγορεύσει δια νόμου το διορισμό αντικαταστατών στα σχολεία για σχεδόν ένα μήνα. 
5.      Κάθε χρόνο ο ΔΗΣΥ προβαίνει σε σταύρωμα κονδυλίων της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Πιστεύει τελικά σε αυτήν;
6.      Στις 100+1 προτάσεις του ΔΗΣΥ για την οικονομία γίνεται αναφορά σε μειώσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ από αλλαγές που θα γίνουν στη Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση, κάτι το οποίο εξασφαλίζεται μόνο μέσα από μαζικές απολύσεις νέων συναδέλφων.
7.      Ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε μειώσεις 190 εκατομμυρίων στις κοινωνικές παροχές, ενώ τελικά  με την ΤΡΟΙΚΑ έχουν συμφωνηθεί περικοπές αρκετά πιο κάτω (113 εκατομμύρια), προσπαθώντας καθημερινά να μας πείσει πως είναι το κοινωνικό κράτος που οδήγησε στα προβλήματα της οικονομίας και όχι τα συσσωρευμένα διαθρωτικά προβλήματα και η παγκόσμια οικονομική κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
8.      Οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών αποτελούσαν πάντοτε πάγια πολιτική του ΔΗΣΥ, γεγονός που μαρτυρά πως δύσκολα θα το αποτρέψει αν εκλεγεί στην εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης.
9.      Ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιός του θεωρούσε και θεωρεί με δημόσιες τοποθετήσεις του την ΑΤΑ ως μια στρέβλωση της οικονομίας. Θα έχει τη «δύναμη» να σταθεί μπροστά από τους δανειστές μας να τη διατηρήσει, έστω όταν οι καιροί το επιτρέψουν.
10.  Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε δημόσια πως θα μειώσει τον κατώτατο μισθό, ως μέτρο επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες τον αυξάνουν για τον ίδιο λόγο.
11.  Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο SIGMA το βράδυ των εκλογών ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει  ισχυρή εντολή τη δεύτερη Κυριακή, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα δώσει το μήνυμα πως καμία απεργία δε θα γίνει ανεχτή, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο το εργατικό κίνημα, δείχνοντας ταυτόχρονα τις προθέσεις τους για προώθηση αντεργατικών θέσεων.
12.  Ο κ. Αναστασιάδης τη μια μέρα προκαλούσε  την κυβέρνηση να δεχτεί άμεσα και άνευ ουσιαστικής διαπραγμάτευσης  το Μνημόνιο καθιστώντας την υπεύθυνη για πιθανή καθυστέρηση ή μη υπογραφή του (εν μέσω μάλιστα σκληρών διαπραγματεύσεων!) και την επομένη εμφανίστηκε λίγο πολύ αντιμνημονιακός.
13.  Θεωρούσε πως ο διακρατικός δανεισμός (από Ρωσία, Κίνα) ήταν ιδεοληψίες και απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ ξαφνικά έχει γίνει αποδεκτός (το ενέκρινε και ο Αρχιεπίσκοπος βλέπετε).
14.  Δήλωσε σε γερμανικά μέσα ότι δε θα διαπραγματευτεί το μνημόνιο, στην προσπάθεια του να χαϊδέψει τα αυτιά της Μέρκελ και των ομοϊδεατών της, οι οποίοι αδημονούν να εκλεγεί για να περάσουν ακώλυτα τις μεθοδεύσεις τους.
Σε τελική ανάλυση πολλές  προτάσεις του ΔΗΣΥ και του υποψηφίου του, Νίκου Αναστασιάδη,  για την οικονομία παρουσιάζονται σε πολλά σημεία χειρότερες και από αυτές ακόμα τις θέσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ, αλλά και των προνοιών που τελικά συμπεριλήφθηκαν στο Μνημόνιο. Στην προσπάθεια να αναρριχηθούν στην εξουσία έχουν μεταλλαχτεί δεκάδες φορές. Χρέος μας είναι να θυμηθούμε, αλλά και να φράξουμε το δρόμο στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας, στους νέους μας, στην κοινωνία των πολιτών. Συστρατευόμενες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, μπορούμε ξανά για τη μεγάλη ανατροπή. Στις 24 του Φλεβάρη 2013, κάνουμε την ανατροπή, φράσουμε το δρόμο στον Νίκο Αναστασιάδη, στηρίζουμε το Σταύρο Μαλά, τον υποψήφιο της Μεσαίας και Εργατικής Τάξης. Τον υποψήφιο του ΛΑΟΥ και των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου.
*Μάριος Ρήγας
Εκπαιδευτικός
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]