Οι Κυβερνώντες μαζί με την πλειοψηφία της Βουλής οδηγούν το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό

Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των οργανωμένων και συντονισμένων προσπαθειών από συγκεκριμένους κύκλους ούτως ώστε να πληγεί ανεπανόρθωτα το δημόσιο σχολείο. Η χτεσινή ψήφιση της Πρότασης Νόμου που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, με στόχο την απαγόρευση της πλήρωσης των κενών θέσεων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οδηγήσει γύρω στους 50 συναδέλφους εκπαιδευτικούς στην ανεργία και ακέφαλα δεκάδες σχολεία, υποστελεχώνοντας τις διευθυντικές του ομάδες. Τέλος, σε 300 περίπου συναδέλφους στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν θα προσφερθεί ούτε και φέτος μόνιμος διορισμός, μερικοί από τους οποίους εργάζονται μέχρι και 10 χρόνια με σύμβαση.

Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες όπου ο Υπουργός Παιδείας διακήρυττε ότι δεν θα οδηγηθεί κανένας συμβασιούχος στην ανεργία – παρεμπιπτόντως οι νέες πρόνοιες στο μνημόνιο οδηγούν στην ανεργία περίπου 40 συναδέλφους- αφού κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα τη διαγραφή της αύξηση του διδακτικού χρόνου κατά μια περίοδο, που κακώς είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία του μνημονίου του περασμένου Νοεμβρίου. Η δημόσια γραπτή δέσμευση του νυν προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΠΟΕΔ την 11η Φεβρουαρίου 2013, ότι δηλαδή «θα προσπαθήσει να εξεύρει μέτρα και ρυθμίσεις, που δεν θα επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και δεν θα οδηγούν άτομα στην ανεργία», δεν μπορεί να διαγραφεί και να αγνοηθεί.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος ξεγελάστηκε και δικαίως αισθάνεται οργή και αγανάκτηση γιατί, ενώ έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα πέραν του 30% του μισθού τους, ενώ πριν μερικές μέρες μειώθηκε ο μισθός τους ακόμα περισσότερο, ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, βλέπει να ψηφίζονται νέοι νόμοι που πλήττουν την Παιδεία και οδηγούν στην ανεργία συναδέλφους.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελεί το τρίτο κατά σειρά εχθρικό νομοθέτημα ή κοινοβουλευτική ενέργεια του συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού κόμματος κατά της Δημόσιας Παιδείας σε διάστημα 15 μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ ήταν ο πρωτοστάτης για την απαγόρευση προσλήψεων εκπαιδευτικών με την κατάθεση τροποποιητικού νομοθετήματος στο βασικό νόμο του 2012 και για την απόφαση να μην εγκριθούν οι μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών στην Επιτροπή Οικονομικών τον Ιούλιο του 2012.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών για ακόμα μια φορά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου που συγκεκριμένοι κύκλοι έχουν βάλει στόχο.

19/4/2013

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]