Σοβαρή καταγγελία ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως, Ελίζας Σαββίδου
Για παράνομη διάκριση κατά υποδιευθυντή της Αγγλικής Σχολής λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων ή/και της σχέσης με εθνοτικές ομάδες καταγγέλλεται η Διεύθυνση της Σχολής. Συγκεκριμένα, ο υποδιευθυντής, διά του δικηγόρου του, υπέβαλε παράπονο – καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως, Επικεφαλής Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, Ελίζα Σαββίδου, κατά της Διεύθυνσης της Σχολής για παράνομη διακριτική μεταχείριση.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο υποδιευθυντής αντιμετωπίζει σκόπιμη πειθαρχική διαδικασία εναντίον του με ανυπόστατες κατηγορίες που είναι αβάσιμες και ψευδείς. «Εκδιώκεται για λόγους που σχετίζονται καθαρά με το γεγονός ότι υπήρξε και παραμένει ένθερμος υποστηριχτής της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της υπόθεσης της ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενάντια στις διακρίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά όλες τις ευάλωτες ομάδες», τονίζεται στην καταγγελία.
Απειλές για απόλυση
Σύμφωνα με την καταγγελία εδώ και δύο χρόνια ο συγκεκριμένος υποδιευθυντής έχει γίνει αποδέκτης άμεσων και έμμεσων απειλών και πιέσεων από μέλη του Διαχειριστικού Συμβουλίου (ΔΣ) που επιθυμούν την απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του ως υποδιευθυντής, ακόμα και πλήρη παύση από τη θέση εργασίας του. «Αυτό γίνεται για λόγους που σχετίζονται καθαρά με το γεγονός ότι υπήρξε και παραμένει ένθερμος υποστηριχτής της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της υπόθεσης της ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενάντια στις διακρίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά όλες τις ευάλωτες ομάδες», σημειώνεται στην καταγγελία.
Προστίθεται πως ο υποδιευθυντής έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες και έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως απόψεις, ως δικαιούται και ως πρέπει για ένα δημοκρατικό εκπαιδευτικό, σχετικά με τα δικαιώματα εθνοτικών ομάδων, τον πολυπολιτισμό και το σεβασμό των δικαιωμάτων των κοινοτήτων.
«Αυτοί που σήμερα τον κατηγορούν και τον δικάζουν είναι άτομα με τα οποία έχει συγκρουστεί στο παρελθόν γιατί διαφωνούν με τις απόψεις του και θέλουν να τον παύσουν», τονίζεται στην καταγγελία με την υπόδειξη ότι μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι που ξεκίνησε η τελευταία «πειθαρχική διαδικασία» εναντίον του μετά από ένα σκόπιμο και φτιαχτό «παράπονο» που είχε υποβάλει καθηγήτρια της Σχολής πριν 20 μήνες.
Παράνομη και σκόπιμη διαδικασία
Οπως σημειώνει ο δικηγόρος του εκπαιδευτικού, πρόκειται για μια χρονίζουσα παράνομη και σκόπιμη διαδικασία: «Μέχρι τις 2 Ιουλίου 2015 αρνούνταν να του πουν για ποιο συγκεκριμένο πράγμα κατηγορείται και με ποια διαδικασία θα ’’δικαστεί’’, ενώ διάφορες ασήμαντες κατηγορίες αιωρούνται και εναλλάσσονται με σοβαρότατες, αλλά ανυπόστατες κατηγορίες και ασυνάρτητους ισχυρισμούς που μεταφέρουν διάφοροι, όπως ο διευθυντής ή μέλη του ΔΣ. Επικρέμαται λοιπόν από πάνω του ως δαμόκλειος σπάθη εδώ και 20 μήνες η απειλή ’’πειθαρχικής διαδικασίας’’ που συνεχίζει να τον ταλανίζει και να τον υπονομεύει ως επαγγελματία και εκπαιδευτικό».
Σημαντική παράμετρος στην υπόθεση που καταγγέλλεται στην Επίτροπο είναι το γεγονός ότι είχε γίνει μία έρευνα στον ουσιώδη χρόνο που βρήκε ανυπόστατες και μη τεκμηριωμένες τις όποιες κατηγορίες εναντίον του (όπως ανέφερε στον ενδιαφερόμενο ο ίδιος ο ερευνώντας λειτουργός). Παρά ταύτα «συνεχίζονται ατέρμονες, αδιαφανείς και σκόπιμες διαδικασίες προφανώς με σκοπό τη διαβολή, φθορά ή/και παύση του». Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε «νέα» έρευνα τον Σεπτέμβριο 2014 από τον νέο Διευθυντή, ο οποίος όπως ο ίδιος ανέφερε στο δικηγόρο του υποδιευθυντή, ετοίμασε «έκθεση» βασισμένη σε μαρτυρία ατόμου που δεν ήταν καν παρών στο δήθεν συμβάν για το οποίο κατηγορείται.
Οι Τουρκοκύπριοι, ο αγώνας για επαναπροσέγγιση και οι επιθέσεις
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα καταγγέλθηκαν διακρίσεις κατά των Τ/κ μαθητών, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν η νυν πρόεδρος του Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων είχε επικρίνει τα προηγούμενα Συμβούλια με αφορμή τα μέτρα και την πολιτική τους για επαναπροσέγγιση και ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών.
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι με τη μερική άρση διακίνησης από και προς τα οδοφράγματα το 2003, Τ/κ μαθητές επανήλθαν (όπως προ του 1974) στη Σχολή, με την τότε κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου να παραχωρεί και κίνητρα φοίτησης προς τους Τ/κ.
Εντούτοις, υπήρξαν αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους με αποκορύφωμα τη φασιστική επίθεση κουκουλοφόρων οι οποίοι ξυλοκόπησαν Τ/κ μαθητές. Εγιναν συλλήψεις (μεταξύ αυτών υπήρχαν τέκνα γνωστών οικογενειών και πολιτικών προσώπων) ωστόσο κανένας δεν τιμωρήθηκε και η υπόθεση έπεσε στα μαλακά. Εκτοτε, συμβούλια, καθηγητές, μαθητές και γονείς κάνουν πολλές προσπάθειες για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνι κής συνύπαρξης, αλλά δέχονται επικρίσεις από εθνικιστικούς κύκλους.
Η κρίση που περνά η Αγγλική Σχολή τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται και στη συχνή εναλλαγή διευθυντών: Τo σχολείο έχει αλλάξει 4 διευθυντές σε 6 μόνο χρόνια, δύο εκ των οποίων αποχώρησαν, κατηγορώντας το Διοικητικό Συμβούλιο για υπέρβαση εξουσίας.
πηγή: http://dialogos.com.cy/