Τοποθέτηση Αγωνιστικής Συνεργασίας ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΠΣΓΑ ΠΟΕΔ – 26 Μαΐου 2016-Νέο Κτίριο ΠΟΕΔ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η φετινή χρονιά υπήρξε μία από τις πιο κρίσιμες χρονιές για την Οργάνωσή μας. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση, αλλαγές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αποτελούσαν καινοτομίες και δεν συμφωνούσαν με τις θέσεις και προτάσεις της ΠΟΕΔ, αλλά επιβλήθηκαν ετσιθελικά, είτε με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ είτε χωρίς αυτή. Είναι η χρονιά, στη διάρκεια της οποίας εφαρμόστηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης και της Τρόικας στην εκπαίδευση, Νέο Σχέδιο Πρόσληψης Εκπαιδευτικών, Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, Σχέδιο Επαγγελματικής Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών, Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας κλπ, προτάσεις που κάποιοι τις ονομάζουν «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», στη δική μας όμως την αντίληψη, αποτελούν πισωγυρίσματα και οπισθοδρόμηση. 
Η σημερινή συνδιάσκεψη μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τη συμπεριφορά, τη δράση και την αντίδραση αλλά και τη συνολική παρουσία της ΠΟΕΔ, απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την ευρύτερη κατάσταση στην κοινωνία μας. Η καλοπροαίρετη κριτική και η αυτοκριτική πρέπει να επιδιώκεται στα σώματα της Οργάνωσης, αν όντως επιθυμούμε να βγαίνει πιο δυνατή η ΠΟΕΔ μέσα από τέτοιες συνδιασκέψεις. 
Ξεκινώντας από τα θετικά, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε τη δυναμική και οργανωμένη αντίδραση της ΠΟΕΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει με το έτσι θέλω την πρότασή της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού στην Εκπαίδευση. Το Δ.Σ. της Οργάνωσης, πήρε την περσινή χρονιά, από αυτό το σώμα, ξεκάθαρη εντολή να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα συμφέροντα των μελών μας, τα οποία πλήττονταν από το ΝΣΔΕ, επιδιώκοντας την εξασφάλιση της εργασίας, όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν στην εκπαίδευση, είτε με σύμβαση είτε με αντικατάσταση μέχρι και τον Ιούλιο του 2015. 
Η ΠΟΕΔ έδωσε το καλοκαίρι του 2015 μια μάχη αντάξια της ιστορίας της. Τότε πραγματικά, η Οργάνωση τόλμησε να διεκδικήσει, να απαιτήσει, να αντιδράσει δυναμικά, τότε όρθωσε ανάστημα και αξιοποιώντας τη δύναμη των μελών της, πέτυχε να αλλάξει τα δεδομένα του Νέου Σχεδίου Πρόσληψης και να πετύχει σημαντικές αλλαγές, αλλαγές που κινούνταν προς την κατεύθυνση της εντολής της ΠΣΓΑ. Με δυναμική παρουσία μέσα και έξω από τη βουλή, κερδίσαμε συμμάχους, πετύχαμε τροποποιήσεις και βελτιώσαμε, όσο μπορούσαμε τις απαράδεκτες πρόνοιες του αρχικού σχεδίου, ακόμα και με αντίπαλους εντός του Εκπαιδευτικού Συνδικαλιστικού χώρου.
Η όλη συμπεριφορά της ΠΟΕΔ τότε, θύμισε οργάνωση με εκτόπισμα και αξιοπρέπεια, η οποία όμως δεν είχε δυστυχώς καμία συνέχεια. Και δεν είχε συνέχεια, γιατί ακολούθησε ένα ρεσιτάλ συμβιβασμού και υποχώρησης από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Μιας πλειοψηφίας, που η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΝ υπήρξε μέρος, όπως δεν υπήρξε μέρος μιας παρόμοιας πλειοψηφίας τον Αύγουστο του 2013, όταν συνάδελφοι μας είχαν απολυθεί. Η Αγωνιστική Συνεργασία απαίτησε έντονα τα τελευταία χρόνια τη λήψη δυναμικών μέτρων, σε όλες τις περιπτώσεις όπου πληγήκαν τα συμφέροντα του κλάδου, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Απαιτήσεις οι οποίες δυστυχώς, ποτέ δεν υιοθετήθηκαν από το Δ.Σ., αφού η πλειοψηφία του, έβρισκε κατά καιρούς διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει τη δυναμική αντίδραση.
 Τα όσα, λοιπόν, ακολούθησαν της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΝΣΔΕ από την βουλή, αποτελούν, στη δική μας την εκτίμηση, πολιτικές ήττας. Με σκυμμένο το κεφάλι, ενδώσαμε στους εκβιασμούς του Υπουργού να μην αντιδράσουμε τον Σεπτέμβρη. Με την μεγαλύτερη ευκολία τους δώσαμε το πράσινο φως να εφαρμόσουν «Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα» και να επαναφέρουν το παλιό, χωρίς να ικανοποιήσουν καμία από τις προϋποθέσεις που θέσαμε, και μάλιστα χωρίς καν να ακολουθήσουν τις τυπικές διαδικασίες και να τροποποιήσουν τους κανονισμούς στη βουλή. Συνεχώς επαναλαμβάνουμε τον κακό μας εαυτό, όπως τότε με τις απολύσεις, όπως τότε με την αλλαγή του καθεστώς εργοδότησης των αντικαταστατών. Είναι για να διερωτάται κανείς, πότε θα αντιδράσει επιτέλους αυτή η Οργάνωση, όταν μετά από τέτοια γεγονότα, σιώπησε προκλητικά. Αυτή τη χρονική στιγμή, έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες για το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων έκτακτων συναδέλφων μας, στους δικηγόρους και στις νομικές προσφυγές.
Μετατρέψαμε την ΠΟΕΔ στο καλό παιδί της κυβέρνησης, το οποίο φωνάζει μεν, συνεχώς, αλλά πάντα στο τέλος υπακούει τις εντολές και τις οδηγίες. Αυτή δεν είναι η ΠΟΕΔ που θέλουμε, αυτή δεν είναι η ΠΟΕΔ που οραματιζόμαστε, αυτή δεν είναι η ΠΟΕΔ για την οποία αγωνιζόμαστε.
Μπορεί να αποτελούμε μειοψηφία, μπορεί ελάχιστες να είναι οι φορές που οι προτάσεις μας υιοθετούνται από το Δ.Σ., μπορεί να μην έχουμε τοποθετηθεί δημόσια για πολλές συμπεριφορές και αποφάσεις οι οποίες μας βρήκαν εντελώς αντίθετους, σεβόμενοι την ανάγκη για ενότητα του κλάδου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε άλλο, οτιδήποτε προσβάλει την αξιοπρέπεια του διδασκαλικού κόσμου, είτε αυτό προέρχεται από εντός είτε από εκτός. Η πολιτική του καλού παιδιού πρέπει άμεσα να σταματήσει.  
Οι απεργίες και τα δυναμικά μέτρα, δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Αγωνιστική Συνεργασία. Η εφαρμογή δυναμικών μέτρων, όποια και αν είναι αυτά, αποτελούν την κορύφωση μιας σωστής διεκδικητικής πολιτικής για την όποια Οργάνωση σέβεται πρώτα τον εαυτό της και επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη των στόχων της. 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πήγαμε στη βάση μερικές φορές και ζητήσαμε εξουσιοδοτήσεις και εντολές, ακόμα και τρόπους αντίδρασης, αλλά ουδέποτε αξιοποιήσαμε ή εφαρμόσαμε τις εντολές των μελών μας. Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας; Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε με ανακοινώσεις και επιστολές; Πότε θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη των 5500 μελών μας; 
Γιατί φοβόμαστε να δοκιμάσουμε και αυτούς τους τρόπους αντίδρασης; Σκέφτονται κάποιοι τα 80 ή 100 ευρώ που θα χάσουν για μία μέρα απεργίας, αλλά δεν υπολογίζουν τις χιλιάδες ευρώ που χάνουν με τη σιωπή και τη μη αντίδραση. Και στο τέλος της ημέρας, μήπως η αξιοπρέπεια του κλάδου μετριέται με τα ευρώ που θα χάσω αν κάνω απεργία; Μήπως η απουσία διαλόγου, ο ετσιθελισμός, η μονομερής επιβολή αποφάσεων από τον εργοδότη, ο κατατρεγμός των εκπαιδευτικών και τόσες άλλες προσβλητικές για τον κλάδο πολιτικές, έχουν άλλη διαφορετική απάντηση από τα δυναμικά μέτρα;
Σε λίγες μέρες, θα ξαναπάμε στη βάση και θα ζητήσουμε ανανέωση της εντολής για λήψη δυναμικών μέτρων εάν και εφόσον χρειαστεί. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην κοροϊδέψουμε ξανά τους εαυτούς μας, γιατί πολλάκις στο άμεσο παρελθόν χρειάστηκαν αυτά τα μέτρα, και ενώ είχαμε τις εξουσιοδοτήσεις, ουδέποτε τις εφαρμόσαμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνεχείς ήττες, μικρές ή μεγάλες που δεχόμαστε. 
Για την Αγωνιστική Συνεργασία, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να καθοριστεί και να ξεκαθαρίσει η στρατηγική και το πλάνο διεκδίκησης. Κουραστήκαμε να είμαστε συνεχώς σε άμυνα, κουραστήκαμε να βλέπουμε την αγωνία και τον φόβο στα μάτια των συναδέλφων μας. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την παιδεία του τόπου, είναι καθήκον μας να περάσουμε μπροστά και να ηγηθούμε μιας καθολικής προσπάθειας επανάκτησης της αξιοπρέπειας και του κύρους του κλάδου. 
Το μνημόνιο και η λιτότητα δεν έχουν τελειώσει. Αυτό μας το ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ίδιος ο Υπουργός. Το μνημόνιο ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, και αυτό χρειάζεται απαντήσεις. Μας περιμένουν μάχες… μάχες για το κρατικό μισθολόγιο, μάχες για τους αντικαταστάτες συνάδελφους που έμειναν ξεκρέμαστοι από το ΝΣΔΕ, μάχες για το 30% των συμβασιούχων συνάδελφων της Ειδικής Εκπαίδευσης που δεν θα μονιμοποιηθούν, μάχες για την Προδημοτική Εκπαίδευση, μας περιμένουν ένα σωρό μάχες για την παιδεία και την κοινωνία. Οφείλουμε, όχι μόνον να είμαστε έτοιμοι, αλλά πανέτοιμοι για να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση. 
Η δύναμη κάθε εκπαιδευτικής- συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν καθορίζεται μόνον από τον αριθμό των μελών της, την οικονομική της ευρωστία και τους πόρους της, αλλά από τον τρόπο και τη δυνατότητα που έχει να τα αξιοποιήσει όλα αυτά, για να ασκήσει σωστές πιέσεις εκεί και όπου πρέπει, υπερασπίζοντας τα μέλη της και θωρακίζοντας την δημόσια παιδεία του τόπου.
Για την Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής Αγώνα
Απόστολος Σκουρουπάτης
Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]