Η λιτότητα συνεχίζεται στην Εκπαίδευση
Οι επίσημες απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας στην ΠΟΕΔ, προϊδεάζουν «καμένη γη» και στην εκπαίδευση.
Απογοήτευση και δυσαρέσκεια δημιουργούν οι επίσημες απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας στα αιτήματα της ΠΟΕΔ, τα οποία αφορούν τα σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα που έθεσε στο Υπουργείο. Επαναλαμβάνοντας εαυτόν, το Υπουργείο συνεχίζει την κωλυσιεργία, τη θαθολογία, τις κούφιες υποσχέσεις και δεν έχει να παρουσιάσει ή να προτείνει κάτι το σημαντικό ή το καινοτόμο προς αντιμετώπιση των σημαντικών αυτών εκπαιδευτικών ζητημάτων. 
Η όλη στάση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η στήριξη των αλλόγλωσσων μαθητών, των μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και αναλφαβητισμό, η παραβατικότητα, η πρόληψη και αντιμετώπιση αποκλίνουσας συμπεριφοράς, η στήριξη των παιδιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αλλά και άλλα εξίσου σημαντικά και κομβικά αιτήματα που αφορούν την καθημερινότητα του σχολείου και την ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων, μόνον απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί. 
Το ΥΠΠ παραπέμπει όλες σχεδόν τις «λύσεις» που προτείνει σε βάθος χρόνου, συνεχίζει να επενδύει σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως είναι η αγορά υπηρεσιών, και το κυριότερο, είναι ξεκάθαρο πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι οι πολιτικές λιτότητας στην εκπαίδευση συνεχίζονται και επεκτείνονται, παρά τις δημόσιες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι έχουμε εξέλθει του μνημονίου. Ακόμα και εκεί που «προσπαθεί» ή επιχειρεί το ΥΠΠ να προσεγγίσει τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΟΕΔ για συγκεκριμένα θέματα, υπάρχει πάντα ένα «αλλά» ή ένα «εφόσον», το οποίο προνοεί αποκοπές από αλλού ή μεταφέρει όλη την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών, συνήθης πρακτική για εξασφάλιση χρόνου ή για θάψιμο σημαντικών λύσεων.
Δυστυχώς, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, είχε όλο τον χρόνο στη διάθεσή του για να προχωρήσει συγκεκριμένες λύσεις, να εξασφαλίσει έγκριση τόσο από Υπουργείο Οικονομικών όσο και από Υπουργικό Συμβούλιο, αντί αυτού, παρουσιάζει για ακόμη μια φορά κωλυσιεργία και αδιαφορία, παραπέμποντας όλα τα σημαντικά προβλήματα σε επιτροπές, υποεπιτροπές ή προτάσεις που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον.   
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, θεωρεί επικίνδυνη την όλη στάση του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση καθίστανται πλέον, πλήρως υπεύθυνοι για το τι θα ακολουθήσει στην παιδεία. Αυτές οι πολιτικές, είναι οι ίδιες πολιτικές που έχουν ήδη δημιουργήσει «καμένη γη» και σε άλλους σημαντικούς τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Οι μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ήδη και τον τομέα της παιδείας. Αν το Υπουργείο και η κυβέρνηση δεν αλλάξουν πολιτικές και κατεύθυνση, τότε πολύ σύντομα θα παρακολουθούν για ακόμη μια φορά αμέτοχοι τις καταστροφικές συνέπειες αυτών που εφαρμόζουν ή προσπαθούν να εφαρμόσουν.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καλεί την ΠΟΕΔ να αντισταθεί με τον πιο δυναμικό τρόπο στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών και να απαιτήσει δυναμικά πλέον, την εφαρμογή των δικών της προτάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί η παιδεία του τόπου και κατ΄επέκταση η κυπριακή κοινωνία. Το Υπουργείο Παιδείας έχει στη διάθεσή του ελάχιστο χρόνο για να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα επαναφέρουν την παιδεία στο σωστό δρόμο και θα επιτρέψουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό, ότι η αντιμετώπιση των σοβαρών εκπαιδευτικών ζητημάτων απαιτεί επένδυση κεφαλαίων και όχι αντιμετώπιση στη βάση της λογικής των αριθμών, των οροφών και της λιτότητας. 
Απαιτούμε υιοθέτηση πρακτικών άμεσης αντιμετώπισης των σημαντικών εκπαιδευτικών προβλημάτων. Διεκδικούμε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων καινοτομιών, οι οποίες μπήκαν στο ράφι εδώ και 3 χρόνια. Ζητούμε λύσεις πρόληψης, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας μας. Οι μαθητές μας είναι το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας και αυτό το μέλλον αξίζει σίγουρα καλύτερης μεταχείρισης.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων & Νηπιαγωγών
13/07/2016
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]