Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ευχαριστεί θερμά τους συνάδελφους/συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και τίμησαν με την ψήφο τους την Κίνηση. Επίσης, συγχαίρει όλους τους συνάδελφους/συναδέλφισσες που προσήλθαν στις κάλπες, επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό και δείχνοντας έμπρακτα ότι παραμένουν κοντά στην Οργάνωση. Την ίδια ώρα οφείλει να συγχαρεί τα άτομα που έχουν εκλεγεί από όλες τις Κινήσεις και με τα οποία καλείται να συνεργαστεί για το καλό της Οργάνωσης και του δημόσιου σχολείου.

 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία έδωσαν στην Προοδευτική μια επιπρόσθετη έδρα Γενικού Αντιπροσώπου και αύξηση των ποσοστών κατά 0,56%, δεν μπορούν να ερμηνευθούν αλλιώς, παρά μόνο ως επιτυχία. Η Προοδευτική, για πρώτη φορά στην ιστορία της κατήλθε αυτόνομα στις εκλογές της ΠΟΕΔ, χωρίς τη συνεργασία με άλλη διδασκαλική Κίνηση καταγράφοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό ποσοστό του 19,42%, εκλέγοντας 5 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και 20 Γενικούς Αντιπροσώπους. Η Προοδευτική ευχαριστεί ιδιαίτερα, τα στελέχη και φίλους του ΑΓΩΝΑ για την αγαστή συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Με τους φίλους και τα στελέχη του ΑΓΩΝΑ μας συνδέουν κοινοί αγώνες και οράματα δύο και πλέον δεκαετιών, γεγονός που δύσκολα μπορεί να διαγραφεί. Αντίθετα, επιβάλλει την καταβολή κάθε προσπάθειας για συνεργασία των δύο Κινήσεων εντός της ΠΟΕΔ, παρά την συνεργασία πλέον με τη ΔΗΚΙ. Επίσης, απευθύνουμε πρόσκληση προς όλες τις Κινήσεις για συνεργασία, με μοναδικό στόχο την προώθηση και επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του κλάδου.

 

Το μήνυμα της αλλαγής που έχουν στείλει οι συνάδελφοι στις 30 Μαΐου πρέπει να γίνει αντιληπτό και σεβαστό από όλους. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ζήτησαν ξεκάθαρα αλλαγή στη μέχρι τώρα ακολουθούμενη από την Οργάνωση πορεία. Η απαίτηση για πιο διεκδικητική πολιτική, χωρίς εκπτώσεις και ημίμετρα, μια πολιτική που θα στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι πλέον δεδομένη.

 

Επιπλέον, είναι καιρός και οι υπόλοιπες Κινήσεις να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της Προοδευτικής και να μελετήσουν την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου Καταστατικού. Πρόκειται για ένα ξεπερασμένο πλέον Καταστατικό, το οποίο χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό, ούτως ώστε να γίνει πιο δίκαιο, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Η δυνατότητα για ουσιαστικές μετεκλογικές συνεργασίες (στον αντίποδα των υφιστάμενων ευκαιριακών πλειοψηφιών) θα διασφαλίσει την άσκηση πραγματικού ελέγχου στον εκάστοτε Πρόεδρο της ΠΟΕΔ. Άμεσα θα πρέπει να αλλάξει η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οι υφιστάμενες δομές καθιστούν τα σώματα αυτά ανελαστικά, μη παραγωγικά και αναποτελεσματικά.

 

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, θα συνεχίσει χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά με ουσιαστικές προτάσεις να βρίσκεται μπροστά στον αγώνα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του συνόλου των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Θα σταθούμε τροχοπέδη μπροστά σε κάθε προσπάθεια θυματοποίησης οποιασδήποτε μερίδας συναδέλφων. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε μονομερείς αποφάσεις που στρέφονται ενάντια στον κλάδο ή/ και πλήττουν το δημόσιο σχολείο.

 

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών