Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ξεκινούμε την τοποθέτησή μας με 3 παραδοχές: 1) η κυπριακή οικονομία εισήλθε σε μια δύσκολή φάση επηρεαζόμενη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, 2)το εργατικό κίνημα και οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν σε κρίσιμη καμπή όπου αποφασίζουν άλλοι («κυβερνώσα βουλή») και όχι εργοδότης και εργοδοτούμενοι και 3) τρίτη παραδοχή πως το εργατικό κίνημα, ξεκινώντας σήμερα από εδώ, πρέπει να βγει ενωμένο και δυνατό για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε βούλεται να αγγίξει κεκτημένα των εργαζομένων και μάλλιστα χωρίς να διαβουλευθεί πρώτα μαζί του.
Παρά το γεγονός ότι είχαμε διαφορετική άποψη από την τελική απόφαση της ΠΟΕΔ να απορρίψει την κλιμακωτη εισφορά για 2 χρόνια, θεωρούμε πως δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσουμε ευθύνες και λανθασμένες τακτικές στην οργάνωση. Εκείνο που προέχει είναι η ανασύνταξη δυνάμεων και η ενότητα του κλάδου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε νέες επιθέσεις (από όπου κι αν προέρχονται) και να προστατεύσουμε ως μια γροθιά τα συμφέροντα του κλάδου.
Οργανωμένα και συνειδητά, πολιτικά και οικονομικά πρόσωπα συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών κύκλων, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινωνία ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, απολαμβάνουν πλουσιοπάροχους μισθούς και συντάξεις για τα οποία συνεισφέρουν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους ιδίους. Η κίνηση της ΠΟΕΔ να δημοσιεύσει πληρωμένες ανακοινώσεις στον ημερήσιο τύπο, οι οποίες αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το αντίθετο, ήταν απόλυτα ορθή και πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα μιαν άνιση μάχη μεταξύ των συμφερόντων του κεφαλαίου και των συμφερόντων των εργαζομένων. Σε αυτό τον αγώνα δεν έχουν θέση οι οποιεσδήποτε πολιτικές ή παραταξιακές διαφορές.
Τα νομοθετήματα που πέρασαν από τη βουλή είναι ετεροβαρή, ελλιπή, άδικα και γεμάτα παραλήψεις. Έχουμε ξεγελαστεί ακόμα και για το ποιοι θεωρούνται νεοεισερχόμενοι, παρά τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις ότι οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι και αντικαταστάτες εξαιρούνται. Κακίζουμε το νέο τρόπο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων των κρατικών υπαλλήλων, με την επιβολή της βουλής, τόσο στο τελικό στάδιο, όσο και στην πορεία διαμόρφωσης συμφωνιών μεταξύ εργοδότη και συντεχνιών εξαπωλείοντας απειλές για μονομερείς αποφάσεις. Για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων. Για πρώτη φορά η βουλή με νομοθέτημα διαφοροποιεί το περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης που συνομολογήθηκε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους (ανεξαρτήτως αν δε ρωτήθηκε η ΠΟΕΔ). Η πλειοψηφία των κομμάτων της βουλής δε σεβάστηκε ούτε ακόμα τις οδυνηρές υποχωρήσεις των συντεχνιών μετά τις απειλές τους και το όλο παρασκήνιο που εξελίχθηκε στα πλαίσια της συναίνεσης.
Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να κρυβόμαστε πίσω από τη μη συμμετοχή μας στο διάλογο με την κυβέρνηση. Ναι, έχει ευθύνη η κυβέρνηση γιατί δε μας φωνάζει στο διάλογο, αλλά έχουμε και εμείς ευθύνη γιατί δεν έχουμε αντιδράσει ακόμα δυναμικά. Από το 2008, φωνάζουμε ότι δεν μας εκπροσωπεί η ΠΑΣΥΔΥ, μετά και την απώλεια του ανεργιακού επιδόματος για όσους αφυπηρετούν. Από τότε, η τακτική που ακολουθήσαμε με ανακοινώσεις και επιστολές, μας οδήγησε στην απώλεια και άλλων κεκτημένων από τη βουλή πρόσφατα. Επιβάλλεται η αλλαγή τακτικής, η διεκδίκηση της συμμετοχής μας στο διάλογο αλλά και η προάσπιση των κεκτημένων μας με πιο δυναμικούς και ηχηρούς τρόπους.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ έχει την εξουσιοδότηση της βάσης, από το Δεκέμβριο του 2010, να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων. Τα δυναμικά μέτρα πρέπει να είναι μαζικές διαδηλώσεις ή πορείες διαμαρτυρίας σε μη εργάσιμο χρόνο. Ας φυλάξουμε την απεργία για την κορύφωση αυτών των δυναμικών μέτρων. Οι επιστολές και ανακοινώσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα και έχει αποδειχθεί αυτό με την ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων.
Συνάδελφοι,
Αναμένουμε στο β΄πακέτο για την οικονομία νομοσχέδια που να στοχεύουν στον πλούτο, το κεφάλαιο, τους φοροδιαφυγάδες και τις εταιρείες. Εκείνο όμως που πρέπει άμεσα και δυναμικά να απαιτήσουμε είναι στο δεύτερο πακέτο να συμπεριληφθούν διορθώσεις των νομοσχεδίων του πρώτου πακέτου, κυρίως για τους νεοεισερχόμενους (συνταξιοδοτικό, έμμεση αλλαγή του ορίου αφυπηρέτησης) και όχι νέες αποκοπές από τους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον κλάδο. Δεν έχουμε πλέον επιλογή, αν θέλουμε να ακουστούμε και να δικαιωθούμε. Είπαμε να συνεισφέρουμε και να πληρώσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, δεν είπαμε ότι μπορούμε εμείς να αντέξουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να τις σηκώσουμε από μόνοι μας. Καλούμε όλους να συναινέσουν στην πρόταση αυτή, έτσι ώστε αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην εξαγγελία της εκδήλωσης διαμαρτυρίας και την έναρξη ενός αγώνα για ανατροπή του όλου σκηνικού και όχι απλά αντίδραση για χάριν εντυπώσεων προς τους συναδέλφους και ειδικά τους νέους.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής
5 Σεπτεμβρίου 2011