Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Ανέπεμψε το νόμο για τους εκπαιδευτικούς ο Πρόεδρος Χριστόφιας
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Μ. Καρογιάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξηγεί ότι οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε την αναπομπή του νόμου είναι εκπαιδευτικοί και οικονομικοί.
Δεν πρόλαβε να «κλείσει» η Βουλή για τις θερινές διακοπές και αναμένεται να επαναλειτουργήσει σε 15 ημέρες. Αιτία; Η αναπομπή του νόμου για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών στο 63ο έτος -ο οποίος ψηφίστηκε προ 20 ημερών- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Η απόφαση του Προέδρου να αναπέμψει στη Βουλή για επανεξέταση τον εν λόγω νόμο κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα -με γραπτή επιστολή του- στον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, ενώ χθες το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής της Βουλής ενημέρωσε και τους βουλευτές για το θέμα, υπενθυμίζοντάς τους ότι η Βουλή πρέπει να αποφασίσει επί του αναπεμφθέντος θέματος εντός 15 ημερών.
Οι λόγοι
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθετε με λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αναπέμψει για επανεξέταση το νόμο για το 63ο. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με τον προτεινόμενο νόμο επεκτείνεται σταδιακά το όριο ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των καθηγητών από το 60ό στο 63ο έτος της ηλικίας τους και πως με την παράταση του ορίου ηλικίας των καθηγητών περιορίζεται η δυνατότητα διορισμού στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία νέων προσώπων, τα οποία κατά κανόνα διαθέτουν περισσότερα προσόντα και δεξιότητες από τους παλαιότερους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της παιδείας, αλλά και να επιδεινώνεται το πρόβλημα επικοινωνίας των καθηγητών με τους μαθητές λόγω της αύξησης της διαφοράς ηλικίας. Ταυτόχρονα, πρόσθετε, με τον περιορισμό της δυνατότητας αυτής αυξάνεται η ανεργία μεταξύ των νέων επιστημόνων, με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την έκταση της οικονομίας. Επεσήμανε επίσης ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παιδείας εξαιτίας τής, λόγω πνευματικής και σωματικής κόπωσης, μείωσης της αποδοτικότητας των καθηγητών, φαινόμενο το οποίο κατ΄ ανάγκη επηρεάζεται με την αύξηση της ηλικίας.
Αυξημένο κόστος
Αναφορά έκανε όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην οικονομική πτυχή του θέματος. Όπως επεσήμανε, ο αναπεμπόμενος νόμος θα επιφέρει αύξηση του κόστους των συντάξεων και, κατά συνέπεια, επιβάρυνση του προϋπολογισμού, λόγω της μεγαλύτερης σύνταξης και του μεγαλύτερου εφάπαξ ποσού που θα λάβουν οι καθηγητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν και μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους και μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης. Ανέφερε ακόμη ότι ο «νόμος ενδεχομένως να επιφέρει αύξηση του κόστους του μισθολογίου, αφενός λόγω του ότι θα δοθεί δυνατότητα στους καθηγητές, ή τουλάχιστον σε ορισμένους από αυτούς, να ανελιχθούν σε υψηλότερες θέσεις/κλίμακες, και αφετέρου γιατί οι καθηγητές αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μισθό αντί σύνταξης, η οποία, ως γνωστό, με βάση την περί συντάξεων νομοθεσία, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/2 των συντάξιμων απολαβών. Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, ο μέσος όρος αύξησης του κόστους των συντάξεων και του εφάπαξ ποσού θα ανέλθει σε 18,74%».
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών κατατέθηκε από τους βουλευτές Νίκο Τορναρίτη (ΔΗΣΥ), Νικόλα Παπαδόπουλο και Αθηνά Κυριακίδου (ΔΗΚΟ) και αφού συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας προωθήθηκε στην Ολομέλεια την πρώτη Ιουλίου όπου και ψηφίστηκε σε νόμο. Υπέρ της πρότασης είχαν ψηφίσει 28 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) και εναντίον 21 (ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι).
Ικανοποιημένοι οι αδιόριστοι
Ικανοποίηση για την απόφαση του Προέδρου να αναπέμψει το νόμο για το 63ο εξέφρασε χθες η Κίνηση Αδιόριστων Καθηγητών, η οποία κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή ενός τέτοιου αντιλαϊκού νόμου. Υπογράμμισε ακόμη πως «ευχής έργον θα ήταν οι βουλευτές να καταθέσουν την ψήφο τους μη ακολουθώντας οποιαδήποτε κομματική γραμμή, αλλά ακούγοντας τη φωνή του λαού και της συνείδησής τους».