Τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, καθώς και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενη Σεπτέμβριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ ηγεσίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο του Γραφείου Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής, Χρίστο Χριστοφίδη.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΔ, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ευαρέσκεια του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων αν όχι σε όλα, στα πλείστα ζητήματα μαζί με την ηγεσία της ΠΟΕΔ.
Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η άποψη του ΑΚΕΛ είναι πως η επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι χρονιά έντονης προετοιμασίας για την εφαρμογή το Σεπτέμβρη του 2011, των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων.
«Οταν αναφέρομαι σε έντονη προετοιμασία εννοούμε την αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στην προετοιμασία του αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού που θα κριθεί σκόπιμο να ετοιμαστεί, και στο λεγόμενο μπόλιασμα των νέων αναλυτικών προγραμμάτων ή αλλιώς την πειραματική εφαρμογή κομματιών των αναλυτικών προγραμμάτων, για να δούμε σε πρακτικό επίπεδο πόσο ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές μας ανάγκες», δήλωσε.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος του για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα. «Είναι μια δουλειά επιστημονικοκεντρική, πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, μια εργασία που έχει γίνει με διαφάνεια και με πολλή δημοκρατικότητα», είπε.
Σε σχέση με το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, δηλαδή την προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η συζήτηση είχε εστιαστεί στο πώς καλύπτονται έγκαιρα οι ανάγκες των σχολείων σε στελέχωση από εκπαιδευτικούς. «Εχουμε συζητήσει την ανάγκη στήριξης της υπαίθρου. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε ανταλλάξει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ο κοινός μας στόχος είναι το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα, και αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά, ο καθένας με την αρμοδιότητα του, ώστε να επιτύχουμε αυτό το στόχο», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως το ΑΚΕΛ την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και την Πέμπτη με τη ηγεσία της ΟΛΤΕΚ.
«Ο στόχος ο δικός μας σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, για να προετοιμαστούμε να κυλήσουν όλα ομαλά με τη νέα σχολική χρονιά, είναι να ακούσουμε απόψεις, να ακούσουμε προβλήματα, να ακούσουμε εισηγήσεις και στο μέτρο του δυνατού, ώσπου φτάνουν οι δικές μας οι δυνάμεις να συμβάλουμε ούτως ώστε και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να προωθηθεί με το σωστότερο και γρηγορότερο τρόπο, και ειδικά η εφαρμογή των αναλυτικών και νέων ωρολογίων προγραμμάτων, αλλά και η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει αν είναι δυνατόν, χωρίς προβλήματα», κατέληξε.
Από την πλευρά, ο κ. Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Δημήτρης Μικελλίδης, εξέφρασε καταρχάς την ευαρέσκεια της οργάνωσης για την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και της επιτροπής παιδείας του κόμματος, να δει την ηγεσία της ΠΟΕΔ και να αφουγκραστεί τις θέσεις και τις ανησυχίες της οργάνωσης για διάφορα ζητήματα.
«Με χαρά μας είδαμε ότι έχουν την ίδια έγνοια, ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περνά μέσα από την εφαρμογή νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων», είπε ο κ. Μικελλίδης, προσθέτοντας πως, όπως όλα δείχνουν, όλα κινούνται προς τη σωστή και θετική κατεύθυνση.
«Ακριβώς γιατί υπάρχει η πολύ καλή διάθεση και προδιάθεση της οργάνωσης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέλος Αυγούστου θα παραδοθούν οι τελικές προτάσεις τόσο για τα αναλυτικά όσο και για τα ωρολόγια προγράμματα στο Υπουργείο Παιδείας που με τη σειρά του θα ξεπεράσει τα οποιαδήποτε διαχρονικά προβλήματα παρουσιάζει, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αποφάσεων, και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα και, βεβαίως, θα είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πρόγραμμα επιμόρφωσης», είπε.
Οσον αφορά το θέμα της έναρξης του σχολικού έτους τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ο κ. Μικελλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της στελέχωσης και κυρίως στο θέμα της στελέχωσης των σχολείων της υπαίθρου.
«Αναλύσαμε το πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα με μια σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τη στελέχωση των σχολείων της υπαίθρου. Ηταν εις γνώση του ΑΚΕΛ το συγκεκριμένο ζήτημα, και χαιρόμαστε γιατί υπάρχει μια πρωτοβουλία σε εξέλιξη της ομάδας του ΑΚΕΛ για να επιλυθεί το πρόβλημα, το οποίο αν δεν επιλυθεί θα δημιουργήσει μεγάλες αναταραχές το Σεπτέμβρη», είπε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε, επίσης, πως η Οργάνωση θεωρεί ότι τα επιχειρήματα, τόσο εκπαιδευτικά, όσο και κοινωνικά για το πώς πρέπει να στελεχωθεί η ύπαιθρος είναι συντριπτικά, «και το Υπουργείο Παιδείας θα βρει τρόπους να ξεφύγει από την απόφαση του Μάρτη του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργώντας μια βελτιωμένη πρόταση από πλευράς Υπουργείου προς το Υπουργικό, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στελέχωση των σχολείων της υπαίθρου».
Ερωτηθείς πού ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων της Υπαίθρου, ο κ. Μικελλίδης είπε πως «υπάρχει μια άτεγκτη εφαρμογή κάποιας φόρμουλας για το πώς στελεχώνονται τα σχολεία της υπαίθρου, η οποία είχε ισχύ και μπορούσε να θεωρείτο ότι ήταν δίκαιη προ δεκαετίας όταν ήταν διαφορετικοί οι αριθμοί των μαθητών ανά τάξη. Σήμερα που οι αριθμοί των μαθητών ανά τάξη έχουν μειωθεί στις πόλεις, κατά αντίστοιχο τρόπο έπρεπε να αλλάξει και η φόρμουλα αυτή έτσι ώστε να υπάρχει μια ισότιμη αντιμετώπιση της υπαίθρου με τις αστικές περιοχές», εξήγησε τέλος ο κ. Μικελλίδης.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους βουλευτές Στέλλα Μισιαούλη και Γιαννάκη Γαβριήλ, και από την Κοινοβουλευτική συνεργάτη Γιούλη Ναπολέοντος.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)