Με αφορμή την ανακοίνωση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), σχετικά με το πολύκροτο ζήτημα της αφαίρεσης των αποφοίτων ΤΕΙ, από τους πίνακες διοριστέων ειδικού εκπαιδευτικού, ο ΣΥ.Τ.Ε.Μ. Κύπρου, φορέας των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. στη χώρα μας, χαιρετίζει την κίνηση έστω και την υστάτη η ΕΕΥ να προχωρήσει και να συμβουλευτεί το ΚΥΣΑΤΣ σε θέματα ακαδημαϊκής αναγνώρισης, που αφορούν ειδικότερα τα πτυχία των ΤΕΙ.

Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει απόλυτα τις αταλάντευτες, υπεύθυνες και σταθερές θέσεις του φορέα, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν αφ’ ενός μεν στην άρνηση αποδοχής της πανεπιστημιακής ισοτιμίας που δόθηκε στα πτυχία των ΤΕΙ και αφ’ ετέρου στην παράτυπη ερμηνεία του σχεδίου υπηρεσίας, που οδήγησαν σε μια αχρείαστη ταλαιπωρία τους επηρεαζόμενους απόφοιτους των συγκεκριμένων ειδικοτήτων των ΤΕΙ και όχι μόνο.

Το ΚΥΣΑΤΣ με ανακοίνωση του επαναβεβαιώνει ότι, ”το πτυχίο που απονέμεται από ΤΕΙ της Ελλάδας είναι ισότιμο πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου στη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά δεν είναι ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου στη συγκεκριμένη ειδικότητα”.

Είναι απορίας άξιο πως και έξω από κάθε δεοντολογία να ζητείται αντιστοίχηση και ως μέτρο κρίσης να λαμβάνεται ο αντίστοιχος τίτλος Δημόσιων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας, ειδικότερα όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αντίστοιχες ειδικότητες, όπως και αυτές της ειδικής εκπαίδευσης, δεν προσφέρονται στο πανεπιστημιακό τομέα.

Η φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά των ΤΕΙ, έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα μέσα και από τον πρόσφατο νόμο 3549/2007 της Ελληνικής Δημοκρατίας, περί αποσαφήνισης του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σχετικά με το νέο Σχέδιο Υπηρεσίας (35/2008) το οποίο αναφέρει αυτολεξεί στα απαιτούμενα προσόντα «Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν στην αντίστοιχη ειδικότητα» και κατά το πνεύμα του νόμου αντίστοιχη ειδικότητα, εννοούνται οι καθοριζόμενες ειδικότητες ειδικής εκπαίδευσης, επικαλούμενοι και πάλι παλαιότερη ανακοίνωση της ΕΕΥ με αρ. 127/03 -25/2/2003 κατόπι τότε γνωμάτευσης της Εισαγγελίας, θεωρούμε ότι δίνονται σαφείς απαντήσεις στα σημερινά διλημματικά ερωτήματα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αλλαγή στο σχέδιο υπηρεσίας δεν έγινε σκόπιμα για να επιβάλλει αποκλεισμούς ή φραγμούς επιλεκτικά και να μην επιτρέπει την επαγγελματική δραστηριοποίηση και εξέλιξη των αποφοίτων των ΤΕΙ, μεταθέτοντας χρονικά το ζήτημα, ώστε να δοθεί χρόνος να έχουν τη κατάληξη τους άλλες διαδικασίες που ίσως έχουν αναπτυχθεί ή θα αναπτυχθούν στη συνέχεια και θα θέτουν εκ νέου φραγμούς στους αποφοίτους των ΤΕΙ, δημιουργώντας συνθήκες άνισης μεταχείρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ενισχύονται δυστυχώς οι ανησυχίες ότι κάποιοι έχουν καταφέρει να ποδηγετούν τις εξελίξεις, διακατεχόμενοι από προκαταλήψεις και φοβίες αλλά και εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Πεποίθηση μας είναι ότι, η χορήγηση ισοτιμίας σε ένα πτυχίο, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προσκομιζόμενου τίτλου σπουδών, αφού αυτή η μορφή αναγνώρισης λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μείζονος σημασίας, όπως η διάρκεια σπουδών, η διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης, όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών κλπ και πιστοποιεί το επίπεδο αναγνώρισης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν και είναι άλλο, από το Πανεπιστημιακό.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη,

Καλούμε την ΕΕΥ να προχωρήσει άμεσα και πριν την ανάρτηση των αναθεωρημένων καταλόγων, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με πολιτικό θάρρος και τόλμη, στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και να τοποθετήσει τους αποφοίτους ΤΕΙ στη φυσική τους θέση, εκεί δηλαδή που δικαιωματικά βρίσκονταν, τερματίζοντας την αχρείαστη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία τους.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι, όταν εφαρμόζονται τεχνητοί κοινωνικοί αποκλεισμοί, σαν και αυτόν που βιώνουν σήμερα οι απόφοιτοι ΤΕΙ και οι πολίτες δεν είναι όλοι ίσοι έναντι των νόμων, τότε υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας μάλιστα «ενδο-ευρωπαϊκό».

Είναι για αυτό, που καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά την πρακτική που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και να διαπιστώσει την αναγκαιότητα εκπροσώπησης των αποφοίτων αυτής της κατεύθυνσης στα πολιτειακά όργανα, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα της λειτουργίας τους μέσα από τη δυνατότητα έκφρασης και συζήτησης όλων των θέσεων και απόψεων.

Είναι ευθύνη του κράτους και της πολιτείας στο σύνολο τους, η διασφάλιση της ισότιμης και ισόνομης εφαρμογής των θεσμών, ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των προθέσεων και το δίκαιο των αποφάσεων, ειδικότερα τώρα που η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ.

Ο ΣΥ.Τ.Ε.Μ. – Κύπρου, στα πλαίσια του ρόλου του θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και συνεργασία με όλα τα μέλη της κοινότητας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα, προκειμένου να προασπίσει τη θέση τους, όπως αυτή έχει κατακτηθεί και αναγνωριστεί μέχρι σήμερα και θα καταδικάζει και θα καταγγέλλει,

· την οποιαδήποτε άδικη ή μεροληπτική απόφαση και αντιμετώπιση των χιλιάδων πτυχιούχων των ΤΕΙ στη χώρα μας, που αντανακλά στα ίδια τα Ιδρύματα αλλά και την πολιτεία γενικότερα, με βάση και τις διαδικασίες εισδοχής σε αυτά.
· οποιαδήποτε προβλήματα εκδηλώνονται και επηρεάζουν την επαγγελματική δραστηριοποίηση των αποφοίτων των ΤΕΙ, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ακαδημαϊκής ανάπτυξης τους.

Από μέρους του ΣΥ.Τ.Ε.Μ. – Κύπρου