Το Ανοικτό Σχολείο εφαρμοζόταν ήδη σε τέσσερις δήμους, ενώ από τη νέα χρονιά θα εφαρμόζεται σε άλλους πέντε. Στόχος είναι η αξιοποίηση των σχολικών χώρων ως κέντρων πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργίας
Πράσινο φως στην επέκταση του Ανοικτού Σχολείου άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο και έτσι από την 1/1/2009 ο θεσμός εγκρίθηκε να λειτουργεί σε εννέα Δήμους.
Για πρώτη φορά ο θεσμός εισήχθη πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2005-2006 και εφαρμόστηκε αρχικά σε τέσσερις Δήμους (Αγίου Αθανασίου, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς και Στροβόλου). Τέσσερα χρόνια μετά και αφού η λειτουργία του αξιολογήθηκε και κρίθηκε επιτυχής, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως με τη νέα χρονιά επεκταθεί σε ακόμα πέντε Δήμους (Λεμεσού, Λάρνακας, Αγίας Νάπας, Αγλαντζιάς και Λακατάμιας).
Όροι λειτουργίας:
  • Ο δήμος / κοινοτικό συμβούλιο αναλαμβάνει την υποχρέωση αποστολής πρόσκλησης προς όλους τους φορείς και τους δημότες για τη σύγκληση της καταστατικής συνέλευσης. Με την ολοκλήρωση της καταστατικής συνέλευσης και την εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής, το Ανοικτό Σχολείο προχωρεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων του.
  • Σε κάθε δήμο ή κοινότητα θα λειτουργεί αυτόνομο Ανοικτό Σχολείο.
  • Το Ανοικτό Σχολείο θα λειτουργεί υπό τη μορφή Σωματείου.Σ΄αυτό θα μετέχουν όλοι οι οργανωμένοι φορείς, αλλά και άτομα.
  • Το Ανοικτό Σχολείο μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερους από ένα σχολικούς χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται.
  • Το Ανοικτό Σχολείο θα διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή υπό την προεδρία του εκάστοτε δημάρχου ή του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου. Στη Διοικούσα Επιτροπή θα μετέχουν ο δήμος, ο Οργανισμός Νεολαίας, η Σχολική Εφορεία, οι Σύνδεσμοι Γονέων μέσω των Ομοσπονδιών τους και οι τοπικοί φορείς. Ο ρόλος του Υπ. Παιδείας θα είναι συντονιστικός.
  • Η Διοικούσα Επιτροπή θα εργοδοτεί, στη βάση της αγοράς υπηρεσιών, υπάλληλο ο οποίος θα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των εργασιών που θα απαιτούνται για τη λειτουργία του θεσμού.