Υπουργός Παιδείας: Τα σοβαρά είναι κάπου 240

Το μήνυμα ότι τα σχολεία στην Κύπρο δεν είναι πεδία μάχης και ότι σε αυτά γίνεται καλή εκπαιδευτική δουλειά, έστειλε χθες ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου, προσθέτοντας πως το υπουργείο ανησυχεί για τα επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς σε σχολεία, όπου δάσκαλοι και καθηγητές ξυλοφορτώνονται, είτε από γονείς, είτε από μαθητές. Ο κ. Δημητρίου μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε εκτάκτως στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου όπου έγινε προχθές το συμβάν με τον ξυλοδαρμό του δασκάλου από τον πατέρα μαθητή.Σε δηλώσεις του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «θα πάρουμε αποφάσεις στο υπουργείο για τη διαχείριση του συγκεκριμένου επεισοδίου» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ηρεμία στο σχολείο επανέρχεται και θα πρέπει να βοηθήσουμε το σχολείο να βρει ξανά την ηρεμία του, χωρίς υπερβολική δημοσιότητα για το θέμα.
Νομίζω ότι η πολλή δημοσιότητα, πολλές φορές ενεργοποιεί αντικοινωνικές συμπεριφορές σ’ εκείνους που είναι επιρρεπείς να τις εκδηλώσουν». Ο κ. υπουργός απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον έγινε καταγγελία στην Αστυνομία για το συμβάν, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως «υπάρχουν επεισόδια τα οποία τα ξέρουμε και τα ακούμε. Απ’ ότι με ενημέρωσαν στο σχολείο, η Λάρνακα δεν έχει περισσότερα τέτοια επεισόδια από άλλες περιφέρειες». Πρόσθεσε δε, πως το υπουργείο Παιδείας έχει κάποια στοιχεία, ενώ σημείωσε ότι «έχουμε ζητήσει να καταγραφούν τα επεισόδια σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, με εγκύκλιο την οποία είχα στείλει ο ίδιος πριν από περίπου ένα μήνα. Έχουμε καταγράψει τα επεισόδια, είναι περίπου 2% στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, και τα σοβαρά επεισόδια είναι κάπου 240».
Ανέφερε ακόμα ότι «είναι έτοιμα, η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και το Παρατηρητήριο, όπως και ένα πλέγμα μέτρων. Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του υπουργείου Εργασίας έχουμε διαλέξει κάποια σχολεία τα οποία θα έχουν την παρακολούθηση κοινωνικού λειτουργού, που θα συνδέσει την αντιμετώπιση μέσα στο σχολείο, με τις οικογένειες. Επίσης έχουμε υποβάλει πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για οικονομική στήριξη της δημιουργίας κέντρων ψυχικής υγείας στις κύριες πόλεις της Κύπρου».
Ερωτηθείς εάν θα θεσμοθετηθεί ψυχολόγος μέσα στα σχολεία, ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε αξιολογήσει την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας με μια ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων και προχωρούμε σε αναδιοργάνωσή της, ακριβώς για να την καταστήσουμε ικανή να χειρίζεται άμεσα αυτά τα επεισόδια».
Ο Σύνδεσμος Γονέων
Μέσω του υπουργείου Παιδείας θα γίνει – εάν γίνει τελικά – η καταγγελία στην Αστυνομία για τον ξυλοδαρμό του δασκάλου, δήλωσε χθες ο Μιχάλης Τζώρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα. Ο κ. Τζώρτας πρόσθεσε πως «έχουμε μια πάρα πολύ καλή και άψογη συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και θα αντιμετωπίσουμε πλήρως το θέμα που έχει προκύψει». Σε ερώτηση εάν ο πατέρας έχει δείξει μεταμέλεια για την πράξη του, απάντησε καταφατικά, και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως του τα είχε παρουσιάσει το παιδί του, και ενδεχομένως ο γονιός να ήταν φορτισμένος. «Με το συγκεκριμένο πατέρα θα κάνουμε και εμείς ως Σύνδεσμος Γονέων μια συνάντηση, για να συζητήσουμε το θέμα», είπε. Πρόσθεσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο» και ανέφερε ότι το σχολείο λειτουργεί κανονικά.
Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ