Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ χαιρετίζει το γεγονός ότι η στάση εργασίας των Δασκάλων και Νηπιαγωγών έγινε σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου με καθολική συμμετοχή. Το σοβαρότατο κρούσμα της άσκησης βίας κατά συναδέλφου έπρεπε να αντιμετωπιστεί δυναμικά από όλους μας και έτσι έγινε. Αν, ακόμα, το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Κίνησής μας και για επαρχιακές συνελεύσεις την ώρα της στάσης, το μήνυμα που θα δίναμε θα ήταν ακόμα πιο πειστικό και, από την άλλη, ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά θα είχε πιο άμεση συμμετοχή.
Τέτοια επεισόδια και άλλα περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία μας πλήττουν το δημόσιο σχολείο και πρώτιστα βέβαια τα παιδιά. Αυτό, πρέπει, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία να το κατανοήσουν και, ανάλογα, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη πρέπει να καταστεί υπόθεση όλων. Τα μέτρα που ήδη εξάγγειλε το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά και να τύχουν στήριξης από όλους, όπως στήριξης πρέπει να τύχει και ο μάχιμος εκπαιδευτικός της τάξης, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του που ολοένα δυσκολεύει.
Θα πρέπει επίσης κάποιοι κύκλοι να σταματήσουν την στείρα αντιπολίτευση που ασκούν ακόμα και για τα θετικά βήματα που γίνονται και να τα βλέπουν όλα μαύρα, γιατί δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στο στόχο της αναβάθμισης της Εκπαίδευσης του δημόσιου σχολείου. Ειδικά τα προβλήματα νεανικής παραβατικότητας και βίας δεν έχουν τη ρίζα τους στο σχολείο. Είναι κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εμείς, ως προοδευτικοί δάσκαλοι θα αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε στα παιδιά μας, στη μελλοντική γενιά της πατρίδας μας, αυτό που πρέπει. Ολοι πρέπει να στηρίξουν την καθημερινή προσπάθεια και αγώνα των εκπαιδευτικών. Και το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ανταποκριθεί και όλοι οι άλλοι φορείς, ιδιαίτερα βέβαια οι γονείς, θα πρέπει να συνταυτιστούν μαζί μας και όχι να μας αντιμάχονται, γιατί με τέτοια στάση προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην Παιδεία και κύρια στα παιδιά τους.

Λάζαρος Αβραάμ, Πρόεδρος Προοδευτικής