Επιστολή με τη συμβιβαστική πρότασή του, έστειλε χθες το απόγευμα ο Υπ. Παιδείας στην ΟΕΛΜΕΚ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Για το θέμα πιστοποίησης της επαρκούς κατοχής της ελληνικής γλώσσας από τους μαθητές που διεκδικούν πρόσβαση στα δημόσια Πανεπιστήμια με βάση διεθνή προσόντα πρόσβασης ή προσόντα πρόσβασης άλλων χωρών που δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τα εθνικά προσόντα πρόσβασης, ο Υπ. Παιδείας προτείνει:
-Οι δικαιούχοι μαθητές που θα διεκδικήσουν πρόσβαση με βάση διεθνή προσόντα πρόσβασης ή με βάση προσόντα πρόσβασης άλλων χωρών που δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τα εθνικά προσόντα πρόσβασης στα ακόλουθα τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Τμήμα Νομικής, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας), θα πρέπει να παρακάθονται με επιτυχία στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις.
-Όσον αφορά την εισαγωγή μαθητών με βάση διεθνή προσόντα πρόσβασης ή προσόντα πρόσβασης άλλων χωρών που δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τα εθνικά προσόντα πρόσβασης στα υπόλοιπα Τμήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων, οι δικαιούχοι μαθητές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό πολύ καλής γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας με διαδικασίες που θα καθορίζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
Στην ίδια επιστολή ο Υπ. Παιδείας υπογραμμίζει και την πρόθεσή του«να ξεκινήσει άμεσα το διάλογο για το ευρύτερο και μεγάλο ζήτημα του συστήματος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια».
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ