” Όφειλε και οφείλει η ΠΟΕΔ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πνευματικής ηγεσίας της μοιρασμένης μας πατρίδας, να συμβάλει με το δικό της τρόπο στη προσπάθεια του κυπριακού λαού για λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Πατρίδας μας. Στη δική μας αντίληψη, η Οργάνωσή μας, έπρεπε να δείχνει το δρόμο για ειρηνική συμφιλίωση, έπρεπε να κτίζει γέφυρες για βιώσιμη λύση, έπρεπε να πρωτοστατεί στην επαναπροσέγγιση και όχι να βρίσκεται στο σκαμνί για «ρατσιστικές θέσεις» μετά από λανθασμένες αποφάσεις, με τις οποίες η Αγωνιστική Συνεργασία διαφώνησε στο Δ.Σ.“, (Απόσπασμα από την τοποθέτηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτική Αγώνα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων ΠΟΕΔ)
Η πιο πάνω παράγραφος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΔΗ.ΚΙ. στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων ΠΟΕΔ στις 26 Μαΐου 2009. Προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗ.ΚΙ. γιατί ήταν δική της θέση στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να απαγορευτούν οι επισκέψεις Τ/Κ μαθητών και εκπαιδευτικών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές στα πλαίσια του υπό έμφαση στόχου για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμφιλίωσης Ε/Κ και Τ/Κ με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή. Μια θέση την οποία με μεγάλη ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη στήριξαν η ΠΑΔΕΔ και η ΑΚΙΔΑ. Μια θέση με την οποία διαφώνησε έντονα η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
Αποτέλεσμα της πιο πάνω λανθασμένης θέσης της ΠΟΕΔ ήταν να καταγγελθεί η Οργάνωση από τους Νίκο Τριμικλινιώτη, Επιστημονικό Διευθυντή του Παρατηρητηρίου για το Ρατσισμό και τη Ξενοφοβία στην Κύπρο, και την Κωνσταντίνα Ζάνου ότι με τις τοποθετήσεις της η ΠΟΕΔ υποθάλπει το φόβο και την απόσταση μεταξύ των μαθητών των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς για άσκηση διάκρισης έναντι των Τουρκοκυπρίων μαθητών και δασκάλων…. στην Επίτροπος Διοικήσεως -Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, κ. Ηλιάνα Νικολάου
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εκπαιδευτικοί μας δεν είναι “ρατσιστές” και ότι καμία σχέση δεν έχουν τα πιο πάνω με το τι πραγματικά γίνεται μέσα στα σχολεία μας στον τομέα της διαπολιτισμικότητας και της ανάπτυξης αντιρατσιστικών συμπεριφορών από τους μαθητές μας.
Εκείνο που καταγγείλαμε και το επαναφέρουμε ξανά είναι τις θέσεις των ηγεσιών της ΔΗ.ΚΙ. της ΠΑΔΕΔ και της ΑΚΙΔΑ, που με τη στάση τους κατάφεραν να εκθέσουν την ΠΟΕΔ σε ολόκληρη την κοινωνία.
Εμείς, παραθέτουμε το απόσπασμα – συμπέρασμα από την έκθεση της Επιτρόπου και καλούμε τον κάθε εκπαιδευτικό να διαβάσει ολόκληρη την έκθεση και να κρίνει. Η Προοδευτική καλεί το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να επανεξετάσει τη θέση του και ν’ αλλάξει απόφαση.
…Έχω μελετήσει με προσοχή τις ανησυχίες που εκφράζει η οργάνωση ως προς τις συναισθηματικές και άλλες επιπτώσεις που ενδέχεται να προκαλέσει σε μαθητές ή/ και εκπαιδευτικούς η πραγματοποίηση των επισκέψεων Τουρκοκυπρίων στα δημοτικά σχολεία. Υπάρχει, όμως και η θέση, και είναι πεποίθησή μου, ότι επαφές αυτού του τύπου υποβάλλουν αυτονόητα την ιδέα μιας φυσικής επαφής νέων παιδιών των δύο κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, και όχι σε φορτισμένο κλίμα, συμβάλλουν ουσιαστικά στη επαφή των νεότερων μελών των δύο κοινοτήτων και αυξάνουν τις πιθανότητες εκπλήρωσης του γενικότερου στόχου εμπέδωσης κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, ως προς τις ειδικότερες απόψεις για ενδεχόμενη διατάραξη της ομαλότητας από τέτοιες επισκέψεις, θεωρώ ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει τις δυνατότητες πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης οποιωνδήποτε δυσάρεστων συμβάντων με αφορμή τις επισκέψεις αυτές…
Ηλιάνα Νικολάου
Επίτροπος Διοικήσεως
Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων»