Κάθε φορά που πλησιάζει εθνική επέτειος επανέρχεται στην επιφάνεια και το θέμα αυτό. Ιδιαίτερα για τα σχολεία της Ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου οι παρελάσεις αποτελούν «μόνιμη έγνοια» αλλά – και αυτό είναι το χειρότερο – ανάγεται σε μείζον πρόβλημα για τους δασκάλους στην περιοχή αυτή.
Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε σε εξωσχολικές δραστηριότητες γενικά και οι παρελάσεις εμπίπτουν σ’ αυτό το πλαίσιο. Το Υπουργείο δεν έχει καμιά ένσταση επ’ αυτού και ούτε μπορεί να έχει. Η ΠΟΕΔ αυτό το διασφαλίζει πλήρως. Αντίθετα, για τα Γυμνάσια-Λύκεια και για τους Γυμναστές είναι καθήκον τους που απορρέει από τη Νομοθεσία. (Αυτό ας προβληματίσει γενικότερα για το αν πρέπει τα Δημοτικά να συμμετέχουν, αφού η Πολιτεία εδώ και χρόνια έχει θεσπίσει τη Νομοθεσία αυτή). Κάποιοι λένε, μα υπάρχουν κάποιες «τοπικές συνθήκες» που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Το σεβόμαστε. Αυτό όμως δεν μπορεί να καταστρατηγεί το προηγούμενο.
Το δεύτερο σημείο τριβής που δημιουργεί εντάσεις είναι το θέμα του ποιοι μαθητές αποτελούν το άγημα των σημαιοφόρων. Αυτό και αν θεωρώ κωμικοτραγικό ! Σε κάποια σχολεία της περιοχής φαίνεται ότι εδώ και κάποια χρόνια επικρατεί να επιλέγονται «οι άριστοι» και φαίνεται ότι σ’ αυτό επιμένουν οι Σύνδεσμοι Γονέων, γιατί, μάλλον πιστεύουν ότι τα δικά τους παιδιά είναι «οι άριστοι» !
Γνωρίζουμε όμως ότι διακηρυγμένη θέση του Υπουργείου είναι ότι στα Δημοτικά σχολεία δεν υπάρχουν βαθμολογίες. (Εγκύκλιος ΔΔΕ ημ. 1 / 9 / 2009 σελ. 20 παρ. 34) Πώς λοιπόν επιλέγονται «οι άριστοι» ; Και γιατί πρέπει οι δάσκαλοι να υποχρεούνται να καταφεύγουν σ’ αυτή τη διαδικασία και να παρακούουν και τις οδηγίες του Υπουργείου;
Η λύση είναι απλή και την εισηγήθηκε (προφορικά τουλάχιστον) και η ΠΟΕΔ. Εμείς, ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ θα ζητήσουμε να γίνει και γραπτώς, αφού κάποιοι δεν εννοούν να πειστούν. Στις παρελάσεις, αλλά και η εκπροσώπηση του σχολείου σε διάφορες εκδηλώσεις, η επίδοση στα μαθήματα δεν πρέπει να τίθεται ως κριτήριο, όπως ξεκάθαρα αναφέρει η εγκύκλιος. Η λύση λοιπόν που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να δίνουν οι διδασκαλικοί σύλλογοι, εφόσον πρώτα αποφασίσουν για το αν το σχολείο θα συμμετάσχει ή όχι στην παρέλαση, είναι η εκπροσώπηση του σχολείου να γίνεται από τους εκλελεγμένους μαθητές του Μαθητικού Συμβουλίου που, άλλωστε, είναι και η δημοκρατικότερη επιλογή, η οποία και καλύπτει απόλυτα τους δασκάλους μας απέναντι στους γονείς.
Αυτά προτείνουμε για αποφυγή των όποιων εντάσεων προσωρινά. Θα θέσουμε όμως επίσημα για ακόμη μια φορά το θέμα και στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ για να δοθούν οριστικές λύσεις και καλούμε και τις ηγεσίες των υπόλοιπων κινήσεων να δουν το θέμα πέρα από στεγανά και αντιλήψεις του παρελθόντος και όχι επιλεκτικά να δίνουν, με τη μεγαλύτερη ευκολία, «εντολές» στους δασκάλους και γι’ αυτό το θέμα να μασούν τα λόγια τους.
Σημειώνουμε ότι η Προοδευτική έθεσε και την περσινή χρονιά θέμα “Παρελάσεων” στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.