Η πίεση της οικονομικής κρίσης φρενάρει τις δαπάνες για την παιδεία, με μόνους κερδισμένους του νέου προϋπολογισμού τους δασκάλους και τους καθηγητές, των οποίων το μισθολόγιο θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι αναπτυξιακές και ερευνητικές δαπάνες που θα διοτετευθούν στο συγκεκριμένο τομέα. Οι περικοπές ερευνητικών κονδυλίων και η σχεδόν μηδενική αύξηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του υπουργείου, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε σήμερα το σχετικό προϋπολογισμό.
Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για το 2010 ανέρχονται στο €1,1 δισ. και παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,5% ή €37 εκ. σε σχέση με το 2009. Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά τακτικές δαπάνες, δηλαδή έχει σχέση με το μισθολόγιο δασκάλων, καθητητών, κτλ. Οι τακτικές δαπάνες ανέρχονται στα €812,2 εκ. σε σχέση με €777,9 εκ. το 2009.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη ανέρχονται στα €296 εκ. έναντι €293,2 εκ. το 2009, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 1% ή €2,8 εκ.

Η οριακή αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, που αφορά και δεσμεύσεις για έργα που ενδεχομένως να μπουν – όπως και φέτος – στο ψυγείο – καυτηρίασαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Παιδείας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας.

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι το υπουργείο του προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού με την προετοιμασία του σχετικού προϋπολογισμού ο οποίος θα προωθηθεί στη βουλή για έγκριση.

Πρόθεση, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, είναι η Ενιαία Αρχή Πολιτισμού το 2010 να έχει θεσμοθετηθεί ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα διαρκέσει τρία χρόνια. Σκοπός του φορέα, είπε, θα είναι η αυτονόμηση του πολιτισμού από τις άλλες λειτουργίες του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι παρά την οικονομική κρίση το Μέγαρο Πολιτισμού θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 καθώς και μια σειρά άλλων αναπτυξιακών έργων όπως είναι:

-Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού
-Αναβάθμιση κτιρίου ΣΠΕΛ
-Πολιτιστικό Χωριό στη Λέμπα
-Σχολή – Μουσείο Χαρακτικής στα Πλατανίσκια
-Αναβάθμιση του Μουσείου Κώστα Αργυρού στο Μαζωτό
-Μουσείο Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης
-Σχολή Καλών Τεχνών σε δημόσιο Πανεπιστήμιο
-Στέγες Χορού
-Γειτονιά των Καλλιτεχνών στη Λεμεσό
-Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς τόσο από πλευράς τοποθέτησης εκπαιδευτικών όσο και από πλευράς έναρξης των σχολικών προγραμμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, καυτηρίασε τη μείωση των δαπανών του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και Ερευνητικό Κέντρο κατά 60%. Επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος σήμερα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις επενδύσεις για την έρευνα και την καινοτομία επενδύοντας μόλις το 0,45% του ΑΕΠ σε σχέση με το 1,85% του μέσου όρους της ΕΕ.

Ο κ. Τορναρίτης δεν παρέλειψε επίσης να καυτηριάσει και την αύξηση κατά 1% του προϋπολογισμού του 2010 σε σχέση με το 2009, υποδεικνύοντας ότι το 1% ισοδύναμη με μηδενική αύξηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, έψεξε με τη σειρά του το μειωμένο ποσοστό των δαπανών της κυβέρνησης για την Παιδεία, κυρίως της μείωσης των κονδυλίων για τον πολιτισμό. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις κατά πόσο θα προωθηθεί η εκτέλεση του Μεγάρου Πολιτισμού υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαιρέτισε τη δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι κατέρρευσε ο θεσμός του ενιαίου λυκείου, κάτι για το οποίο η ΕΔΕΚ είχε προειδοποίηση πριν δέκα χρόνια κατά την εισαγωγή του θεσμού. Ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και την καθιέρωση των ενιαίων εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Φτωχό προϋπολογισμό σε όραμα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, τονίζοντας ότι ο μισός προϋπολογισμός του 2010 είναι μεταφερόμενος από το 2009 ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, διερωτήθηκε εάν παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος εκπαιδευτικό κέντρο.

Πηγή : http://www.stockwatch.com.cy/