Ακόμη και αν προκαλούν προβλήματα

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κενά στη νομοθεσία

Η Επίτροπος Διοικήσεως συμβούλευσε τους δασκάλους να αποφεύγουν να χαστουκίζουν μαθητές τους στις περιπτώσεις που προκαλούν ανησυχία στο χώρο του σχολείου. Μητέρα κατήγγειλε στην Επίτροπο Διοικήσεως ότι o εννιάχρονος γιος της, μαθητής του δημοτικού σχολείου, υπέστη σωματική τιμωρία από τη δασκάλα του.

Η Επίτροπος στην έκθεσή της επισημαίνει ότι ο χειρισμός του επίμαχου περιστατικού από τη διεύθυνση του σχολείου, τον αρμόδιο επιθεωρητή και το Υπουργείο Παιδείας ανέδειξε πολλά κενά της νομοθεσίας για τη σωματική τιμωρία μαθητών στα εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι χρήζει άμεσης προσοχής και μέριμνας.

Ειδικότερα για το περιστατικό, η Επίτροπος Διοικήσεως καταγγέλλει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για παρασιώπησή του, με μετακίνηση της δασκάλας σε άλλο τμήμα και με απαλλακτικό πόρισμα από τον ανακριτή του Υπουργείου Παιδείας.

Στην έκθεσή της η Επίτροπος υποστηρίζει ότι από την έρευνά της διαπίστωσε ότι, ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές, περιορίστηκε σε μια τυπική αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν, χωρίς την παράθεση εμπεριστατωμένης αιτιολογίας που να περιέχει τα κριτήρια και τη συλλογική εκτίμηση και απαλλακτική κρίση.

Τέρμα στην τιμωρία

Η Επίτροπος επικρότησε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία η επιβολή πειθαρχίας από το διδασκαλικό προσωπικό, θα πρέπει να στηρίζεται στην παιδαγωγική πειθώ με στόχο την ενσυνείδητη αυτοπειθαρχία του μαθητή και εισηγήθηκε τη ρητή απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας των μαθητών στα σχολεία.

Η Επίτροπος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να διερευνώνται πλήρως και αποτελεσματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τη νομιμότητα των δικαιωμάτων του παιδιού.

Επιστολή Υπ. Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει η Επίτροπος, με επιστολή του στους δικηγόρους των γονιών του μαθητή, υποστήριξε ότι από την έρευνα που διενήργησε το ίδιο δεν προέκυψαν στοιχεία ότι η εκπαιδευτικός τιμώρησε ή μεταχειρίστηκε με ταπεινωτικό και εξευτελιστικό τρόπο το μαθητή, και τα γδαρσίματα στο σώμα είναι πιθανό να προήλθαν από καβγά του με άλλο παιδί ή από κτύπημά του στο θρανίο.

Στην έκθεσή της η Επίτροπος αναφέρει ότι η παραπονούμενη μητέρα σε κατάθεσή της στον ανακριτή υποστήριξε ότι τη στιγμή που βρισκόταν στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου με το παιδί της, η δασκάλα του παιδιού της απολογήθηκε σε γονείς συμμαθητή του που τον είχε κτυπήσει χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Επίσης η παραπονούμενη ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός κτύπησε και άλλα παιδιά και η συμπεριφορά που επιδεικνύει στους μαθητές της δεν είναι η αρμόζουσα.

Πηγή : sigmalive.com