Το οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε, μετά από την αδικαιολόγητη διακοπή, πριν από μερικά χρόνια, της παροχής του επιδόματος εκπατρισμού είναι αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στην Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή (ΚΕΑ) Μεγάλης Βρετανίας. Η διαβίωση στη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά στο Λονδίνο (την πόλη με το ψηλότερο κόστος ζωής στην Ε.Ε. και το δεύτερο ψηλότερο στο κόσμο) είναι ιδιαίτερη δύσκολη χωρίς την απαραίτητη στήριξη της πολιτείας. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής όλοι οι επίσημοι φορείς δηλώνουν ότι συμφωνούν με την επαναφορά του επιδόματος εκπατρισμού, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για έκτο χρόνο και δεν φαίνεται να γίνονται ουσιαστικές ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος.
Τονίζουμε ότι το επίδομα αυτό δεν αποτελεί προνόμιο που θα επιτρέψει στα μέλη της ΚΕΑ να ζουν στην πολυτέλεια ή να αυξήσουν τις καταθέσεις τους, αλλά άμεση ανάγκη για την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο για το ενοίκιο και τον τοπικό φόρο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε μια φθηνή περιοχή του Λονδίνου (η οποία συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλής) χρειάζονται γύρω στα 1400 ευρώ ανά μήνα. Το επίδομα ενοικίου που παραχωρείται είναι πολύ χαμηλό και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της Μεγάλης Βρετανίας. Συγκεκριμένα είναι ίσο ή και χαμηλότερο σε πολλές περιπτώσεις από το επίδομα που παραχωρείται στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της Κύπρου όπου το ενοίκιο για ένα σπίτι δεν υπερβαίνει συνήθως τα 200 ευρώ μηνιαίως.
Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί της ΚΕΑ εξακολουθούν να έχουν και οικονομικές υποχρεώσεις στην Κύπρο που απορρέουν από το γεγονός ότι αν και υπηρετούν στην Μ. Βρετανία εξακολουθούν να έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Κύπρο (ενοίκια ή δόσεις δανείων για εξασφάλιση κατοικίας, διάφορες έμμεσες και άμεσες φορολογίες προς το κράτος και τις τοπικές αρχές κτλ.).
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουν οικονομικά είναι η εξασφάλιση δανείων. Δημιουργούνται έτσι επιπρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις που θα τους ακολουθούν και μετά τον τερματισμό της υπηρεσίας τους στη Μεγάλη Βρετανία.
Η επίτροπος διοικήσεως, αναφερόμενη στο θέμα, επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της (24/10/2006) ότι: «Η αμφίβολη οικονομία που το κράτος επιτυγχάνει από κάθε εκπαιδευτικό που αποδέχεται να υπηρετήσει στην ΚΕΑ χωρίς επίδομα εξωτερικού, γίνεται σε βάρος της ποιότητας των συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτικών αυτών ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των εκπαιδευτικών αυτών».
Η παρούσα οικονομική κρίση δεν αποτελεί ικανοποιητική δικαιολογία για τη μη αποκατάσταση μιας αδικίας που έγινε εις βάρος των μελών της ΚΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για τη διατήρηση ενός καθεστώτος άνισης μεταχείρισης ανάμεσα σε αυτούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργάζονται στο εξωτερικό. Είναι αδιανόητο η οικονομική κρίση να επιβάλλει τη συνέχιση της στέρησης του επιδόματος εξωτερικού στα μέλη της ΚΕΑ ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι υπάλληλοι της Δημοκρατίας στο εξωτερικό αλλά και οι συνάδελφοί τους που υπηρετούν στην εκπαιδευτική αποστολή των Ιεροσολύμων το λαμβάνουν κανονικά.
Θεωρούμε ότι η συζήτηση του θέματος έχει πια εξαντληθεί και αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Καλούμε λοιπόν την πολιτεία να άρει άμεσα αυτή την αδικαιολόγητη πρακτική, που αποτελεί ουσιαστικά εκμετάλλευση μιας μερίδας υπαλλήλων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων για μια ομάδα εκπαιδευτικών που υπηρετούν το κυπριακό κράτος στο εξωτερικό. Η αντίθετη εξέλιξη θα αποδείξει, δυστυχώς, ότι η πολιτεία δεν έχει τη διάθεση να σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς της ΚΕΑ στο σημαντικό έργο που τους ανάθεσε εδώ στη Μεγάλη Βρετανία και θα επιβεβαιώσει ότι η συνέχιση της άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών της ΚΕΑ γίνεται αποδεκτή.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος, τα μέλη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Μεγάλης Βρετανίας θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά και με ζήλο, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παιδιά της παροικίας μας θα πρέπει να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, έστω κι αν η πολιτεία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να μας στηρίξει στο βαθμό που πρέπει. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με όποιο μέσο μπορούμε αυτά που αδίκως και χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία στερούμαστε.
Συντονιστική Επιτροπή Μελών Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Μεγάλης Βρετανίας