Παραγωγική η συνάντηση δασκάλων και υπουργού Παιδείας

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Με τρεις προτάσεις, για τη νέα δομή του Δημοτικού, την επιμόρφωση στα αναλυτικά προγράμματα και τη διαδικασία προώθησης των υπολοίπων αιτημάτων της, έφυγε η ΠΟΕΔ από το γραφείο του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου. Οι σχετικές εισηγήσεις θα τεθούν ενώπιον του Δ.Σ. της συνδικαλιστικής Οργάνωσης των δασκάλων την ερχόμενη Τετάρτη και σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές, τότε αναμένεται να εκτονωθεί η κρίση που ξέσπασε στη Δημοτική Εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά στα ωρολόγια προγράμματα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Δημήτρης Μικελλίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, το Υπουργείο διαφοροποίησε την πρότασή του σε σχέση με τη μείωση του χρόνου των δασκάλων (των υπεύθυνων τάξεων) κατά δυο περιόδους διδασκαλίας, ώστε να γίνει πιο ελκυστική. Ειδικότερα, η βελτιωμένη πρόταση προβλέπει όπως: α) Κατά το πρώτο έτος που θα ισχύσει το νέο πρόγραμμα μειωθεί κατά μια ώρα ο χρόνος όλων των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών. β) Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου θα γίνει τρία χρόνια μετά, καθώς οι δάσκαλοι θα κερδίζουν και τη δεύτερη ώρα σταδιακά (θα εφαρμόζεται σε δυο τάξεις κάθε χρόνο). Στο ερώτημα ποιο από τα δυο σενάρια για το νέο ωρολόγιο επέλεξε η Οργάνωση, εξήγησε ότι η ΠΟΕΔ επέμεινε στο πρώτο, δηλαδή στο 35ωρο αντί στο 34ωρο. Για τα θέματα της επιμόρφωσης, συνέχισε, το Υπουργείο έδωσε διευκρινίσεις τις οποίες θα αποστείλει και γραπτώς στην Οργάνωση την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, όπως είπε, «αντικρίζει θετικά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην έναρξη της β’ φάσης της επιμόρφωσης ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες», ενώ ειδικά για την επιμόρφωση στα Νέα Ελληνικά συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις.
«Οι προτάσεις για τα δυο πιο πάνω θέματα θα μελετηθούν στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ», είπε ο κ. Μικελλίδης και εξήγησε πως αν γίνουν αποδεκτές, τότε προφανώς και θα αρθεί το μέτρο για μη συμμετοχή των δασκάλων στην επιμόρφωση.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι δυο πλευρές συζήτησαν για τα 15 εκκρεμούντα αιτήματα που είχε θέσει η Οργάνωση στον Υπουργό από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των δασκάλων, ο κ. Δημητρίου πρότεινε 15θήμερο εντατικών διαβουλεύσεων, με τη λήξη του οποίου να δοθούν οι τελικές θέσεις του Υπουργείου για το τι μπορεί να γίνει για καθένα από τα 15 ζητήματα. «Και αυτή η εισήγηση θα τεθεί στην κρίση του Δ.Σ.» επισήμανε ο κ. Μικελλίδης.
Κληθείς να σχολιάσει εάν διαπιστώνει πρόοδο μετά τη συνάντηση, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αν η ΠΟΕΔ ήταν επαγγελματίας, θα ήταν οικοδόμος, γιατί πάντα χτίζει, ποτέ δεν χαλά. Η Οργάνωση το έχει αποδείξει, το Υπουργείο οφείλει να το αναγνωρίσει».
ΤΑ ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ
Η ΠΟΕΔ επέλεξε το πρώτο σενάριο για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: Ο χρόνος παραμονής των παιδιών στις τάξεις θα παραμείνει 35 ώρες τη βδομάδα, αλλά θα μειωθούν οι ώρες παράδοσης «νέας ύλης». Οι ώρες που θα εξοικονομηθούν θα αφιερώνονται στην εμπέδωση των μαθημάτων. Ο χρόνος του δεύτερου διαλείμματος αυξάνεται, οι ώρες διδασκαλίας των Ελληνικών μειώνονται σε όλες τις τάξεις, ενώ το μάθημα των Αγγλικών εισάγεται από την Α’ Δημοτικού.
 
Πηγή : Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
 
Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντηση
 
Σε ερώτηση ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔ, ο κ. Δημητρίου απάντησε: «Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και κατέθεσε και η ΠΟΕΔ τις προτάσεις της. Έχω την αίσθηση ότι βαίνουμε προς συμφωνία. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔ είπε ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο της και θα απαντήσει εντός των ημερών. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και έχουμε συναντίληψη για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ως προς τα ποικίλα εκκρεμούντα θέματα συμφωνήσαμε σε μια διαδικασία για να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε και είπαμε ότι θα ξανασυναντηθούμε σε δεκαπέντε μέρες. Πάντως, το κλίμα ήταν πολύ καλό».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι συζητείται κατά καιρούς το θέμα της λήψης κάποιων δυναμικών μέτρων από μέρος της ΠΟΕΔ, ο κ. Υπουργός είπε: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γενικά έχουν μια μεθοδολογία να ασκούν την πίεσή τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ασκεί την πολιτική του με βάση τα συμφέροντα του τόπου».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει διαφωνία σε σχέση με το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο κ. Υπουργός απάντησε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφωνία.