Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο  τα χθεσινά επεισόδια τα οποία δημιούργησαν ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις με στόχο μετανάστες, στη Λάρνακα.
Οι ακροδεξιές αυτές οργανώσεις εξελίσσονται στη μεγαλύτερη μάστιγα της κυπριακής κοινωνίας, αφού στο όνομα της “πατρίδας και του έθνους” προωθούν  το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το μίσος εναντίον ανθρώπων διαφορετικού από εμάς χρώματος, θρησκείας, κουλτούρας κλπ. Αυτά τα “στοιχεία” δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα νεοναζιστικά και νεοφασιστικά στοιχεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Αν τους επιτραπεί να συνεχίσουν τη δράση τους, δε θα αργήσει ή ώρα που θα προχωρήσουν και σε δολοφονίες συνανθρώπων μας.

Καλούμε λοιπόν όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, Αστυνομία και Πολιτεία, έτσι ώστε να κτυπηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο του “εθνικό – ρατσισμού”.
Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου έχει να διαδραματίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι και όχι μόνον ενθαρρύνουν την εκδήλωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών εκδηλώσεων και ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί συμμετέχουν μάλιστα  σε τέτοιες εκδηλώσεις . Μεγαλύτερο έγκλημα όμως είναι η ανοχή σε αυτό το φαινόμενο. Γι ‘ αυτό καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να μετατρέψουν το δημόσιο σχολείο στο μεγαλύτερο εχθρό του εθνικό ρατσισμού.

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
6/11/2010