Πηγή : www.kathimerini.com.cy


Ρευστή παραμένει η κατάσταση σε σχέση με το κυβερνητικό πακέτο για δημοσιονομική εξυγίανση, μετά και το πέρας της συνάντησης των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόνισαν ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου και ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή η συμφωνία που κατέληξαν με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι «εμείς διαβιβάσαμε τη ομόφωνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι η συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία ήταν μια σοβαρή υπέρβαση από την πλευρά μας».

Υπενθυμίζοντας ότι πέραν της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι συντεχνίες είχαν νέα διαβούλευση με τον ΥΠΟΙΚ, ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να πω ότι αυτή η διαβούλευση και το περιεχόμενο της διαβούλευσης με τον ΥΠΟΙΚ ήταν σε γνώση και είχαμε την ενθάρρυνση των πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων».

«Καταλήξαμε σε συμφωνία και η μέχρι σήμερα πρακτική που ισχύει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι τέτοιες συμφωνίες γίνονται σεβαστές και είναι η βάση για ομόφωνες και συναινετικές αποφάσεις και από την πλευρά του Κοινοβουλίου», είπε.

«Δυστυχώς ενημερωθήκαμε ότι κάποια κόμματα στο κοινοβούλιο έχουν πρόθεση να αλλάξουν αυτή τη συμφωνία. Εμείς στη συνάντηση των αρχηγών είπαμε ξεκάθαρα ότι κατά την άποψή μας, ανεξάρτητα από ποσοστά και αριθμούς, μια τέτοια πρακτική και μια τέτοια ενέργεια είναι λανθασμένη, καταστρατηγεί τους θεσμούς και οδηγεί σε ένα δρόμο που δεν είναι εκείνος τον οποίο κατακτήσει τόσα χρόνια», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει προβληματισμός και θα γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, έτσι ώστε «χωρίς συγκρούσεις και αναταραχές να εγκριθούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν πάρει τα μηνύματά μας και να βρουν τη λύση για να αποφευχθούν τυχόν άλλες παρενέργειες».

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε σύγκρουση επί του παρόντος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν εγκριθούν οι περικοπές όπως προτείνονται από τα κόμματα, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι το θέμα θα μεταφερθεί στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών τους. «θα δούμε με τα σώματά μας πώς μπορούμε να αντιδράσουμε», είπε.

Πιο αποκαλυπτικός στις δηλώσεις τους ήταν ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

«Για μας το σημαντικό είναι ότι αμφισβητείται ο κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος», είπε.

Λέγοντας ότι σε διάστημα δύο μηνών οι συντεχνίες είχαν καταλήξει σε δύο συμφωνίες με την Κυβέρνηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι είθισται οι συμφωνίες να συνομολογούνται σε διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών.

«Αυτή η συμφωνία αμφισβητήθηκε γιατί, όπως μας εξηγήθηκε, δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι οι συντεχνίες σέβονται τα κόμματα, αλλά δεν διαβουλεύονται με αυτά, ο κ. Χατζηπέτρου υπέδειξε ότι «εδώ όμως έπρεπε να σεβαστούν και τον κοινωνικό διάλογο και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «ενώ υπήρχε μια συμφωνία που ήταν ιερή για μας, κάναμε σημαντική υπέρβαση, (με την ελπίδα ότι) ίσως θα εξασφαλίζαμε συναίνεση».

Λέγοντας ότι έγιναν προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για συναίνεση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «κολλήσαμε στο 0.5%».

Εξήγησε ότι με την πρώτη συμφωνία οι αποκοπές ενός δημοσίου υπαλλήλου με μισθό 2.000 ευρώ θα ανέρχονταν στα 7,5%, ενώ με τη νέα συμφωνία που έγινε με τον ΥΠΟΙΚ, ο ίδιος υπάλληλος θα καταβάλλει 85 ευρώ.

«Και τώρα λέμε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι το 0,5%;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες δεν αντιμετώπισαν το θέμα σαν επιβολή της μιας πλευράς επί της άλλης. «Για αυτό κάναμε αυτή τη μετακίνηση, που η μετακίνηση αυτή συνιστά μια υπέρβαση που δεν έχει προηγούμενο», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε όιτι μετά από έκκληση του Υπουργού Οικονομικών αποφασίστηκε να μην ψηφιστούν σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση των τροποποιήσεων στα δύο από τα επτά νομοσχέδια, από το Υπουργείο Οικονομικών, έγινε αποδεκτή εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών να μην αρθούν ενώπιον της Ολομέλειας οι προτάσεις νόμου που συζητήθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών και να αναμένεται η συζήτηση τους με τα νομοσχέδια του δεύτερου πακέτου μέτρων που θα κατατεθούν στις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη σύσκεψη αρχηγών ότι θα μπορούσε, εάν υπάρχει επιμονή από πλευράς των κομμάτων, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που αφορά το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να ψηφιστεί σήμερα σε νόμο το νομοσχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

Αναθεωρημένα νομοσχέδιαΤα δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια που κατάθεσε η Κυβέρνηση στο πρώτο πακέτο μέτρων και περιλαμβάνουν τη νέα συμφωνία του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την έκτακτη εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προβλέπουν κλιμακωτή έκτακτη 3ετή εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αποκοπή 2,5% μηνιαίως για διασφάλιση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών επαγγελματικών σχεδίων.

Για τα δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια ενημερώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών από λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Εισαγγελέα, ενώ τα μέλη της Επιτροπής τελούσαν σε αναμονή των αποφάσεων της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και μετά διέκοψε τη συνεδρία μέχρι την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Το νέο νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα εισφέρουν όπως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθετα, περιλαμβάνει αύξηση των περιοδικών εισφορών για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στο χήρο ή χήρα και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, από 0,75% και 1,75% σε 2%.

Το δεύτερο αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει την κλιμακωτή αποκοπή υπό μορφή εισφοράς από τον ακαθάριστο μισθό των υπαλλήλων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα για περίοδο τριών ετών.

Για μηνιαίες απολαβές από μισθό ή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ δεν θα αποκόπτεται οποιοδήποτε ποσό.

Για απολαβές από μισθό ή σύνταξη από 1.501 ευρώ μέχρι 2.501 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 1,5%.

Για απολαβές 2.501 ευρώ μέχρι 3.500 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 2,5%.

Για απολαβές 3.501 μέχρι 4.500 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 3%, ενώ για απολαβές από 4.501 ευρώ και άνω ποσοστό 3,5%.

Οπως ενημερώθηκε η Επιτροπή, οι συνταξιοδοτικές αποκοπές 2,5% για τον πρώτο χρόνο, εκτός από τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, θα καταλήξουν στο πάγιο ταμείο και μετά τον πρώτο χρόνο οι αποκοπές θα μένουν στους οργανισμούς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν αποκοπές από τους μη μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου και ημιδημοσίου τομέα για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά θα ισχύουν για τους υφιστάμενους μόνιμους υπαλλήλους μόνο.

Οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι εισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγησε.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε, επίσης, ότι η κλιμακωτή εισφορά για τρία χρόνια θα λειτουργεί όπως οι κλίμακες στη φορολόγηση του εισοδήματος.

Περαιτέρω, διευκρινίσθηκε ότι η κλιμακωτή εισφορά δεν θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του υπαλλήλου.

Η κλιμακωτή εισφορά τίθεται σε ισχύ από τη 1η Σεπτεμβρίου.

Η αποκοπή 2,5% για τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα που έπεται της δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα.

www.kathimerini.com.cy