Στερείται νομιμότητα η απόφαση του Υπουργού Παιδείας για αγορά υπηρεσιών στα Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία
Πλήττεται ο χαρακτήρας του Δημόσιου Σχολείου αφού οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση τα Ολοήμερα Σχολεία

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Κενεβέζου, για εφαρμογή του καθεστώτος εργοδότησης με αγορά υπηρεσιών στα Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία.
Παρά τις αντιδράσεις μας για την πιο πάνω απόφαση του Υπουργού, ζητήσαμε να δοθεί στην ΠΟΕΔ η συγκεκριμένη προκήρυξη για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε για τους όρους, για την προσφερόμενη αντιμισθία και οτιδήποτε άλλο σχετικό με την πιο πάνω απόφασή του, γεγονός όμως που δεν έγινε. Αντίθετα, ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου για τη συγκεκριμένη προκήρυξη. Ίσως για τον προϊστάμενο του Υπουργείου Παιδείας ο κοινωνικός διάλογος που διακηρύττει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με το αποφασίζω και διατάσσω.
Αντιδρούμε έντονα με την όλη εξέλιξη, αφού με την απόφαση αυτή ιδιωτικοποιείται ένα μέρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, επειδή το Προαιρετικό και Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο αποτελεί συνέχεια του πρωινού Σχολείου. Να αναμένουμε σύντομα και άλλες ιδιωτικοποιήσεις στο Δημόσιο Σχολείο; Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών κύριος στόχος είναι η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του, ως κόρη οφθαλμού.
Τέλος, βασικές πρόνοιες της προκήρυξης, παραπέμπουν σε συγκαλυμμένη μορφή απασχόλησης (εποπτεία, έλεγχος, καθορισμένη τιμή υπηρεσιών, καθορισμένος χρόνος παροχής των υπηρεσιών), δηλαδή σχέση εργοδότη και εργοδοτούμενου, χωρίς ωστόσο να καταβάλλονται από την πλευρά του εργοδότη οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και άλλες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, αφού τους θεωρεί αυτοεργοδοτούμενους. Τέτοια στοιχεία αντίκεινται στη νομοθεσία και καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Καλούμε άμεσα την ΠΟΕΔ να αντιδράσει στην απόφαση αυτή και ταυτόχρονα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, διότι ξεκάθαρα στερείται κάθε νομιμότητας.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
2/8/2013
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]