Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για αισχρή μεθόδευση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ προχώρησε σε έναν άνευ προηγουμένου διωγμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών (απόσπαση ή συμβουλευτικό έργο), που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο, παίρνοντας την εκπαίδευσή μας σε παρωχημένες εποχές. Τη στιγμή που δεκάδες εκπαιδευτικοί μένουν στην ανεργία, τη στιγμή που δεκάδες εκπαιδευτικοί αγωνιούν για το αύριο, τη στιγμή που το Υπουργείο βρισκόταν και βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και τα σχολεία έχουν τεράστια διοικητικά κενά λόγω της παγοποίησης των προαγωγών, ο Υπουργός Παιδείας και οι διάφοροι μανδαρίνοι όλο αυτό το διάστημα αναλώνονταν σε προσθαφαιρέσεις ονομάτων στις λίστες διωγμού και βολέματος ημετέρων, χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των επιθεωρητών. Αδιάψευστη μάρτυρας όλων αυτών των «μαγειρεμάτων» από μανδαρίνους πίσω από κλειστές πόρτες ήταν και η τέως Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία μη μπορώντας να βλέπει την όλη κατάσταση παραιτήθηκε από το Υπουργείο. 

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δηλώνει απερίφραστα ότι στους εν λόγω διωκόμενους εκπαιδευτικούς δε χαρίστηκαν οι θέσεις απόσπασης. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, πληρούσαν και εξακολουθούν να πληρούν, όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια επιλογής (π.χ., κατοχή μεταπτυχιακών προσόντων στο θέμα, συμμετοχή στις επιτροπές διαμόρφωσης και προώθησης των νέων ΑΠ), όπως ανακοινώθηκαν στη σχετική εγκύκλιο. Αν και αντιλαμβανόμαστε ως ένα βαθμό, την ανάγκη για περιορισμό του χρόνου απόσπασης εξαιτίας της οικονομικής περισυλλογής, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αντικατάσταση των εν λόγω εκπαιδευτικών με άλλους, οι οποίοι εκτός του ότι διαθέτουν συγκριτικά ελλιπή προσόντα, προέρχονται κατά αποκλειστικότητα από το χώρο των συγκυβερνώντων κομμάτων και δεν πληρούν τα κριτήρια. Δεν μπορούμε, ακόμη, να αντιληφθούμε την ανάγκη ύπαρξης εγκυκλίου που να καλεί τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος για ορισμένες θέσεις αποσπάσεων, αφού είναι «μόνιμες» για το χώρο των συγκυβερνώντων κομμάτων. Με όλα αυτά, διερωτόμαστε αν αυτή η μανία δίωξης εκπαιδευτικών που εργάζονταν ειδικά στις ομάδες προώθησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων και η αναξιοκρατική αντικατάστασή τους με άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια κρύβει κάποιους σχεδιασμούς.    

Θεωρούμε, ότι οι πιο πάνω ενέργειες βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις διακηρυγμένες θέσεις και εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αφού μόλις πριν από λίγους μήνες, στην εγκύκλιο του Υπουργείου αναφορικά με τις θέσεις απόσπασης εκπαιδευτικών λειτουργών, σημειώνονται τα εξής: «Τονίζεται ότι, βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη σχολική χρονιά 2013-2014 αποτελεί η συνέχιση της εισαγωγής των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων καθώς και της σχετικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θα δοθεί προτεραιότητα στην επιλογή αποσπασμένων/ ειδικών συμβούλων σε άτομα που εργάστηκαν ή/και εργάζονται σ’ αυτό τον τομέα» (Εγκύκλιος ΥΠΠ). Επίσης, οι πιο πάνω ενέργειες βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις «δεσμεύσεις» του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος στις 29 Απριλίου 2013 δήλωνε: «Δεσμεύομαι(sic!) στην πάταξη της διαφθοράς και τη λειτουργία του κράτους σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας [.…] είναι εθνική αναγκαιότητα η αξιοκρατία και η χρηστή διοίκηση […] προς πάταξη του φαινομένου της αναξιοκρατίας, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη θεσμοθέτηση αυστηρών κριτηρίων που θα διασφαλίζουν την προτεραιότητα στην αξία (sic!), και όχι στην κομματική πρόσβαση».

Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας επιφέρουν καίριο πλήγμα τόσο στις δημοκρατικές διαδικασίες όσο και στην πορεία υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η οποία αυτή την στιγμή αποτελεί σημείο αναφοράς και ελπίδας για ισχυροποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος ως ουσιαστική αντιπρόταση στην οικονομική κρίση. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας όπως απαλλαγεί από την έπαρση με την οποία απευθύνεται τόσο προς τους υφιστάμενούς του όσο και προς οποιοδήποτε άλλο συνομιλητή του και να ενσκήψει στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο Υπουργείο Παιδείας. Δηλώνουμε απερίφραστα πως σε καμιά περίπτωση δε θα ανεχτούμε τις όποιες απόπειρες μεθοδευμένης θυματοποίησης συναδέλφων εκπαιδευτικών, με μοναδικό κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, και καλούμε άμεσα την ΠΟΕΔ να αντιδράσει.

 

Γραφείο Τύπου

Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

21/8/13