Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει την έγκριση  των μονιμοποιήσεων τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι οποίες αποτελούν θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της εργασίας αρκετών συναδέλφων με αρκετά χρόνια υπηρεσίας στην Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ότι παραμένουν κενές εκατοντάδες θέσεις πρώτου διορισμού στην Εκπαίδευση, λόγω της παγοποίησης των προαγωγών, νομοθεσία που ετσιθελικά ψήφισαν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ τον Απρίλη του 2013 και με την ένοχη σιωπή της, υιοθέτησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Για χάρη της ιστορίας επιθυμούμε να αναφέρουμε τα εξής, όσον αφορά τις μονιμοποιήσεις στην Εκπαίδευση:

1.     Η παγοποίηση των μονιμοποιήσεων στην Εκπαίδευση επήλθε με τροπολογία του βασικού νόμου του προϋπολογισμού του 2012, τον Δεκέμβριο του 2011, μετά από εισήγηση του ΔΗΣΥ και με τις ψήφους ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.

2.    Στα πλαίσια της παγοποίησης των μονιμοποιήσεων και μετά την αλλαγή της όλης διαδικασίας, είχε πάει ξανά επί προηγούμενης διακυβέρνησης στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, τον Ιούνιο του 2012, πρόταση για να γίνουν οι μονιμοποιήσεις από 1/9/2012.

3.    Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε γραπτώς από την Επιτροπή Οικονομικών της βουλής με τις ψήφους ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, χωρίς να δοθεί καμία δημόσια δικαιολογία για την ενέργεια αυτή.

4.    Τη φετινή σχολική χρονιά, και παρά τις δεσμεύσεις του Υπ. Παιδείας, καμία προσπάθεια δεν έγινε το καλοκαίρι από πλευράς κυβέρνησης για πληρωθούν αυτές οι κενές θέσεις, με αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια να παραμένουν κενές.

5.    Ταυτόχρονα, με την παγοποίηση των προαγωγών στην Εκπαίδευση, και πάλι μετά από πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και τις ψήφους ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, τον Απρίλιο του 2013, παραμένουν δεσμευμένες αρκετές κενές θέσεις πρώτου διορισμού στην εκπαίδευση.

6.    Η δημόσια παραδοχή του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι οι μονιμοποιήσεις δεν περιέχουν ΚΑΝΕΝΑ οικονομικό κόστος για το κράτος, δικαιώνει απόλυτα την τότε δημόσια τοποθέτηση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ότι η απόρριψη  των μονιμοποιήσεων έγινε απλά και μόνον για αντιπολιτευτικούς λόγους με θύματα τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς:  https://proodeftikidask.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=2280&Itemid=80

Βάση όλων των πιο πάνω, η απόφαση για πλήρωση μέρους των κενών θέσεων, δεν μπορεί να προσφέρεται για πανηγυρισμούς από κανένα, ούτε να θεωρηθεί επιτυχία ΚΑΝΕΝΟΣ. Αποτελεί απλά ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση ανάκτησης δικαιωμάτων, τα οποία χωρίς λόγο και χωρίς αιτία και χωρίς να τα έχει ζητήσει η Τρόικα, έχουν αποκοπεί ετσιθελικά από τα συγκεκριμένα κόμματα στη βουλή των αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε, όπως άμεσα προχωρήσει και το θέμα της αποπαγοποίησης των προαγωγών, έτσι ώστε να επιλυθεί και το τεράστιο διοικητικό πρόβλημα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια σχολεία.

 

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

29/1/2014