Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματά μας για το «όραμα» και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΥΠΠ για την παιδεία και τη σύνδεσή τους με τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παιδεία, τα οποία δημόσια ως κίνηση έχουμε θέσει στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού από τις 15/4/2014! Ο έντιμος Υπουργός αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση περί ενημέρωσης των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων από τους εκπροσώπους των δανειστών, πράγμα που μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο και σε καμία περίπτωση δε μας καθησυχάζει.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αντέδρασε άμεσα όταν έγινε γνωστός ο οργανισμός ο οποίος καλέστηκε να αξιολογήσει τη δομή, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση και αφορούν τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία και αποτελεί τον μητρικό οργανισμό του Δ.Ν.Τ., του οποίου οι καταστροφικές εισηγήσεις του για την Παιδεία του τόπου είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2013.

Πραγματικά διερωτόμαστε γιατί δεν αντιδρά το Υπουργείο Παιδείας στα όσα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας και αφορούν αλλαγές που εισηγείται η Παγκόσμια Τράπεζα στον νευραλγικό τομέα της Παιδείας.

Μήπως, συμφωνεί και το Υπουργείο Παιδείας με την Παγκόσμια Τράπεζα;
– Θεωρεί και το Υπουργείο Παιδείας ότι πρέπει να μειωθούν και άλλο οι απολαβές των Εκπαιδευτικών;
– Συμφωνεί και το Υπουργείο Παιδείας ότι πρέπει να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών και ότι πρέπει να καταργηθούν απαλλαγές που έχουν παραχωρηθεί για διευκόλυνση του Εκπαιδευτικού Έργου;
– Συμφωνεί και το Υπουργείο Παιδείας με την εισήγηση για μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, δηλαδή με νέες απολύσεις;
– Συμφωνεί και το Υπουργείο Παιδείας με την εισήγηση για αλλαγή του τρόπου διορισμού χωρίς να εξαιρούνται οι συνάδελφοι με υπηρεσία στην Εκπαίδευση;
– Συμφωνεί και το Υπουργείο Παιδείας με την εισήγηση για επιπλέον μείωση των δαπανών για την Παιδεία;

Ας μας απαντήσει επιτέλους ξεκάθαρα το Υπουργείο Παιδείας:

1. Έχουν όντως πληρώσει 1 εκ. ευρώ στην Παγκόσμια Τράπεζα για αυτή την έκθεση;

2. Έχουν όντως συνδιαμορφώσει αυτές τις εισηγήσεις σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα;

3. Έχουν όντως δεσμευτεί και συμφωνήσει στον χρόνο και στον τρόπο υλοποίησης των εισηγήσεων;

4. Ποιες είναι αυτές οι εισηγήσεις που εναρμονίζονται με το όραμα και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία και συνάδουν με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας; Μήπως οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών πάλι;

Θυμίζουμε ότι συνάδελφοί μας έχουν ΑΠΟΛΥΘΕΙ, ότι κεκτημένα του κλάδου έχουν αφαιρεθεί ετσιθελικά, ότι οι αποκοπές μισθών έχουν οδηγήσει αρκετές οικογένειες Εκπαιδευτικών σε οριακά σημεία, ότι οι αλλαγές που έγιναν έχουν πλήξει άμεσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πλέον κίνητρο για εργασία στις τάξεις των εκπαιδευτικών, πέρα από την αγάπη των εκπαιδευτικών για τα παιδιά και το επάγγελμά τους.

Κανένας μας δε θέλει να ξαναζήσει τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013, για αυτό ας γίνει ξεκάθαρο από τώρα, ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια που πλήττει το Δημόσιο Σχολείο και δε τους εκπαιδευτικούς. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις δε μας ικανοποιούν, αντίθετα μας προκαλούν γιατί επιχειρείται με τον πιο προκλητικό τρόπο να ριχθεί στάχτη στα μάτια του κόσμου. Είναι ξεκάθαρη η απαίτησή μας για άμεση παράδοση της έκθεσης στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, οι οποίες έχουν και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν στις όποιες αλλαγές. 

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ως Κίνηση δε θα δεχτούμε καμία απόφαση από όπου και αν προέρχεται, η οποία θα πλήττει δικαιώματα των συναδέλφων, θα οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων ή θα απειλεί την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ας πληρώσει επιτέλους ο πλούτος και αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια του τόπου και όχι ο εργαζόμενος και τα παιδιά μας. Αυτό άλλωστε ήταν προεκλογική δέσμευση και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καλούμε τις υπόλοιπες Κινήσεις στην ΠΟΕΔ έστω και την υστάτη να σταθούν στο ύψους τους, να προστατέψουν πραγματικά τον κλάδο, ούτως ώστε να μην ξαναζήσουμε γεγονότα του Σεπτέμβρη αφήνοντας συναδέλφους στο δρόμο χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

24/4/2014