Τοποθέτηση Αγωνιστικής Συνεργασίας ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ 16/07/2015
Από την πρώτη στιγμή και πριν ακόμα κατατεθεί η επίσημη πρόταση του Υπουργού Παιδείας για το Νέο Σχέδιο Διορισμών στην Εκπαίδευση, ως ΠΟΕΔ είχαμε καταλήξει στην ΠΣΓΑ (30/10/14) στην ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για εξαίρεση των συναδέλφων με υπηρεσία, απόφαση την οποία επαναβεβαιώσαμε και στην τελευταία ΠΣΓΑ (28/5/15). Οι αποφάσεις αυτές, οι οποίες είχαν ενταχθεί σε σχετικά ψηφίσματα με δική μας επιμονή, οδήγησαν την ΠΟΕΔ όλο αυτό το διάστημα, με σύμπνοια, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα και μαχητικότητα στο να δώσει ουσιαστικές μάχες μέσα, αλλά και έξω από τη Βουλή, πετυχαίνοντας σημαντικές βελτιώσεις στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Μέσα από τους αγώνες αυτούς, και κυρίως επαφές και πιέσεις προς στα κόμματα καταφέραμε ως ΠΟΕΔ να διαφοροποιήσουμε την αρχική αμετακίνητη ημερομηνία πλήρους εφαρμογής του Νέου Σχεδίου Διορισμού στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) από το 2018 στο 2027, την παράλληλη ύπαρξη δύο καταλόγων και την υπόσχεση για παραχώρηση 700 μονιμοποιήσεων μέχρι το 2018. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κατάληξη ΔΕΝ μας αφήνει ικανοποιημένους, αφού σημαντικός αριθμός συναδέλφων δεν διασφαλίζεται, ενώ ταυτόχρονα σημαντικές παράμετροι του ΝΣΔΕ όπως οι εξετάσεις, μας βρίσκουν σε πλήρη αντίθεση. Η απουσία οποιασδήποτε μορφής τεκμηρίωσης, η βιασύνη, η προχειρότητα, τα κενά, οι ασάφειες στο νομοσχέδιο αλλά και στις δεσμεύσεις που δόθηκαν είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατάληξη του θέματος.
Ταυτόχρονα, από τη μια η ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του ΝΣΔΕ στη Βουλή, χωρίς πρώτα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΠΟΕΔ και από την άλλη, οι απειλές και οι εκβιασμοί εκ μέρους του Υπουργού για τη μη παραχώρηση των μονιμοποιήσεων, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το καταθέσουμε ξανά, όπως είχαμε δεσμευτεί, τις εισηγήσεις για δυναμικά μέτρα αντίδρασης, όπως είχαν κατατεθεί στη συνεδρία του ΔΣ της ΠΟΕΔ ημ 29/6/2015, μετά και την οριστική κατάληξη τους θέματος.
Ως εκ τούτου, η Αγωνιστική Συνεργασία ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΑΓΩΝΑ εισηγείται τα εξής:
1. Η ΠΟΕΔ να παραμείνει σταθερή και αμετάκλητη στην θέση της για εξαίρεση και διασφάλιση της εργασίας των συμβασιούχων και αντικαταστατών συναδέλφων ζητώντας βελτιώσεις της νομοθεσίας (π.χ. αναγνώριση προϋπηρεσίας αντικαταστατών). Ταυτόχρονα να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα είτε να καταθέσουν, είτε να υποστηρίξουν τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων με τέτοιο τρόπο ώστε να εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση. Η ΠΟΕΔ σε συνεργασία με τους Νομικούς της Συμβούλους να ετοιμάσει σχετική τροπολογία της νομοθεσίας.
2. Η ΠΟΕΔ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να ξεκαθαρίζει ότι δεν υιοθετεί τη φιλοσοφία του Νέου Σχεδίου Διορισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η εισαγωγή κατατακτήριων εξετάσεων ως κύριο κριτήριο διορισμούς δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και καταγγέλλοντας με στοιχεία τα κενά, τις ασάφειες και τους κινδύνους που δημιουργούνται μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις.
3. Άμεση διακοπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα που το Υπουργείο Παιδείας ονομάζει «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση» (Ωρολόγιο Πρόγραμμα και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών). Μέσα από τις εν λόγω προτάσεις, είναι ξεκάθαρο ότι στόχος του ΥΠΠ δεν είναι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης μέσα από τον διάλογο με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, όπως δημόσια υποστηρίζει, αλλά η παρουσίαση έργου ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.
4. Ολοήμερη Απεργία τη Δευτέρα 7/9/2015, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, αντιδρώντας στους κυβερνητικούς εκβιασμούς, στην όλη συμπεριφορά απέναντι στην ΠΟΕΔ και στην αθέτηση των υποσχέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ημέρα αυτή να διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις προς ενημέρωση του Κλάδου, αλλά και της κοινωνίας για τις εξελίξεις και την πραγματική κατάσταση στην εκπαίδευση και ταυτόχρονη προειδοποίηση για κλιμάκωση, αν το ΥΠΠ συνεχίσει τη μονομερή λήψη αποφάσεων, παραγνωρίζοντας τους άμεσα επηρεαζόμενους και την ΠΟΕΔ. Ταυτόχρονα να γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη, έτσι ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το λόγο αντίδρασης. (Ότι η αντίδραση δε γίνεται κατά οποιοδήποτε λόγο για τα λεφτά ή μείωση εργάσιμου χρόνου)
5. Αλλαγή πλεύσης της ΠΟΕΔ και άμεση ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων στην εκπαίδευση, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που είναι ουσιαστικές, ούτως ώστε να επέλθει βελτίωση και ακόμα πιο ποιοτική παρεχόμενη παιδεία. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους συναδέλφους, στην κοινωνία και ειδικά στην επίσημη πλευρά ότι με συνθήματα, κενές εξαγγελίες και παραπλανητικές δηλώσεις δεν βελτιώνεται η παιδεία του τόπου. Σχετικές εισηγήσεις έχουμε υποβάλει γραπτώς στην τελευταία ΠΣΓΑ (28/5/15).
6. Όποια μέτρα αποφασιστούν θα πρέπει να συνδεθούν και με τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά και ως τελική πλέον προειδοποίηση προς το ΥΠΠ ότι παρόμοιες πρακτικές διαλόγου, έξω από το θεσμικά πλαίσια ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΕΚΤΕΣ για οποιαδήποτε άλλη πρόταση (βλέπε Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης).
7. Η ΠΟΕΔ να ζητήσει ξεκάθαρα, διαφανή και δίκαια κριτήρια κατανομής των 700 θέσεων ανάμεσα στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.
8. Εξέταση της πιθανότητας νομικών προσφυγών εναντίων του ΝΣΔΕαξιοποιώντας όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών που αδικούνται.